Skocz do zawartości

Czemu E39 523 ma 170KM a nie 192KM?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kto wie czemu E39 523i z silnikiem 2,5 ma 170KM kiedy ten silnik w E34 525 ma 192. Czy jest ograniczony elektronicznie i czy łatwo mu podnieść moc do tych 192KM. Bo jeśli tak to moze nie warto inwestować w 528i.
Opublikowano
to jest poprostu taka wersja, rozni sie tez momentem, sa rowniez 528 ktore maja 193hp a w e34 ich nie ma i chyba nie logicznym byloby pchac w ten sam model auta dwa silniki o bardzo podobnej mocy....a tak, wiadomo co wybrac. silniki roznia sie tak jak Duch wczesniej wspomnial kolektorem, byc moze rowniez mapami.
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
silnik 2,5 ma 192 konie 2,8 ma 193 konie ale jakbys bardziej się zagłębil to zobaczyl bys moment obrotowy ktory w 2,8 jest sporo wiekszy2,5 ma 245Nm natomiast w 2,8 wynosi 280Nm a to juz da sie odczuc natomiast 2,3 ma taki sam moment jak 2,5
Opublikowano (edytowane)
po pierwsze w e34 525 jest inny silnik zeliwny blok oraz nie kazdy byl z vanosem, 523i mimo mniejszej mocy ma lepsze osiagi niz e34 525, jezli zmienisz kolektor ssacy na ten od M50B25 to jest szansa ze odzyska te 20KM, to samo mozesz zrobic w 528i , jak ktos wspomial M52B28 rozni sie od M52B25 skokiem tloka co za tym idzie wal korbowy PS poszukaj a dowiesz sie wiecej Edytowane przez krasek
Opublikowano
Prawdopodobnie w sierpniu bede zmienial auto i zastanawiam sie wlasnie nad e39 stad moje pytanie. Zastanawiam sie nad tymi modelami a nie jestem jakims tam specjalnie znawca tych silnikow dopiero zaczynam szukac wiadomości na ten temat. Myslalem tez o 530d ale chyba bedzie poza moim zasiegiem. Co radzilibyscie wybrac?
Opublikowano
Też bym brał 2,8 choć moje 523 na razie daje mi radość z jazdy. Jednak zawsze pozostaje niedosyt i chęć na coś mocniejszego :norty:
Opublikowano
silniki zostały zdławione ze względu na przepisy o ochronie środowiska, ale podobno (sam nigdy tego nie robiłem, mimo to jest to informacja dość często powtarzana) wystarczy odpowiednio przerobiony dolot od m50b25 i można odzyskać utracone koniki

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
A jak pali 528 bo wyczytalem ze cykl mieszany to okolo 10l ale jaka jest rzeczywistosc i czy warto to auto zagazowac.
Opublikowano
w trasie do 150km/h pali ok 8,5l miasto 11-12 , jak wstawisz dobra sekwencje to bedzie hulal ze nawet nie odczujesz straty mocy a spalanie 1l wiecej
Opublikowano
To lepiej niz sie spodziewalem. Prawie jak moj tds. Ale sekwencja pewnie okolo 5tys bedzie kosztowc i trzeba to przekalkulowac czy warto.
Opublikowano
Ja własnie mam E-39 523i i bardzo dobrz mi sie sprawuje no i fajnie ze mozna dodac troche kucyków.Narazie dobrze mi sie jeżdzi i nie nazekam jestem bardzo zadowolony z jazdy.A sekwencja kosztuje 4-5tyś zł ta która ja mam(na gazie za 50zł robie 230km więc mysle że warto,jak nie miałem gazu to robiłem za 50zł -80km hehe).Pozdrawiam.
  • 1 rok później...
Opublikowano

mam 523ii ze stycznia 1996 r.

woziłem się już różnymi nodelami naszych buń - ale ta jak nic jest odblokowana - nie wiem czy kolektor- lichow ie co - wiem jedno nie ma 170 PS przy tej masie.

Idzie jak rakieta.jak nic ma pełne 193, czy 193 PS0y jak kto woli..

Ktoś w nią lapki kiedyś pchał...:)))

Opublikowano

Krasek a skąd wnioskujesz że 523 ma lepsze osiągi od 525 E-34 ??

Do setki mają to samo a powyżej setki raczej E-34 odjedzie 523 z racji większej liczby koników przy tym samym momencie

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

Temat juz wałkoewany parę razy, ale :

E-39 523i ma lepsze osiągi z racji chyba na lepiej "usadowiony moment" dostepny duzo wcześniej co w związku z tym daje temu lżejszemu i elastycznemu silnikowi lespze osiągi no i jest bardziej ekonomiczny niż m50. Masz racje kolego przy ponad 200k.h E-34 odejdzie nieznacznie już bo wiekszy V-max, ale kto tym się przejmuje :lol: M52 to silniki nowszej konstrukcji bardziej elastyczne i ekonomiczniejsze duzo niz m50, mają aluminiowy blok z tego co kojarze. A;propos zmiany kolektora to coś było na forum, ale jak do tej pory nikt sie nie pochwalił tym, na niemieckiej stronie syndikat czy jakos tak ktoś coś takiego robił i chyba umieścił foitorelację. Odnosnie postu kolegi który ma 523i z 1996 roku ktore ma 19..pare koni, to te silniki nie miały tyle a sama zmiana kolektora dolotowego nie wystarczy zeby uzyskać 192 lub 193 konie, potrzeba by było jeszcze zmienić kolektor wyechowy na jakis sportowy no i ogolnie odetkac wydech, sama zmiana kolektora nie da przyrostu rzędu 20 czystych KM, dzwoniłem w tej sprawie do firmy która zajęłaby się tym ewentualnie bo sam myślałem nad tym, według mnie nie warto, nie ma to jak oryginał, ten silniczek i tak niexle jeździ jak na masę E-39 wiadomo że do wyczynów nie służy ale jest akurat. Szukałem 528i ale trafiło sie 2,5 , patrzyłem na stan autka, zreszta 2,8 w E-39 rowniez szału nie robi, jak ktos chce sobie pojeździć nieco lepiej to min 530i lub 530d z modem, lub po prostu V-ka, panowie nie kombinujcie :) najważniejsze zeby wszystko było sprawne

Opublikowano
z tego co widzialem opisy to glownie zminic kolektor dolotowy...

ale tez gdzies wyczytalem ze sa jakies roznice w glowicy...

Głowice są te same,oczywiście w porównaniu do 2.5m50 z VANOSEM.Szkoda,że nikt nie zrobił testu na hamowni,z orginalnym kolektorem i z kolektorem z 2.5m50 pewnie nasze wątpliwości byłyby rozwiane.Gdzieś wyczytałem,że ktoś zrobił taką przeróbkę w e36 i po takim zabiegu udało się zejść o ponad 1 sekundę do setki,nie wiem,nie widziałem,ale porównywałem kolektory z m50 i m52 i żeczywiście wewnętrzna średnica dolotów jest większa w 2.5m50

Nur bmw e32
Opublikowano (edytowane)

Hmm, bardzo mnie zaciekawiliście. :D

Fakt, jakiś wykres przed zmianą i po zmianie kolektora/-ów przydał by się. Poczekajmy, może ktoś coś ma... :wink:

Edytowane przez Lucass_81
Opublikowano

E34 525i 1990-1995 skrzynia MAN 5 pojemność 2494 moc 192 przy 5900 moment 245 przy 4700 >> 0-100 km/h w 8.6s

E39 523i 1995-2000 skrzynia MAN 5 pojemność 2494 moc 170 przy 5500 moment 245 przy 3500 >> 0-100 km/h w 8.5s

E39 528i 1995-2000 skrzynia MAN 5 pojemność 2793 moc 193 przy 5500 moment 280 przy 3500 >> 0-100 km/h w 7.5s

Zwróćcie uwagę na różnicę w obrotach max momentu.

Opublikowano
Tylko czy wtedy nie będzie więcej palił? Tyle co E34? Bo skoro damy większą rurę dolotową powietrza, to i proporcjonalnie będzie potrzebował więcej paliwa... chyba że się mylę.

No chyba że to komuś nie robi znaczenia :) Ale "baryłki" rosną! ;)

i kolega dotarł do sedna sprawy -- 523i ma "tylko" 170 koników ze względu na mniejsze spalanie

to był jedyny powód na zmniejszenie mocy