Skocz do zawartości

Chce kupic e39 i czy moge przyjechac na blachach wlasciciela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy moge przyjechac na blachach wlasciciela ? Jest Niemiec, ktory ma zarejestrowane auto w kraju, nie wymeldowane, Chchialbym to auto kupic od niego, pojade po nie prawdopodobnie w niedziele. Czy on po prostu moze mi je dac, spiszemy umowe i jade do domu a dalsze rzeczy bede robil w Polsce ? Nie musze w Niemczech nic wymeldowywac ? Kto ma doswiadczenie ?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Czesc

Przyjechac mozesz,pod warunkiem,ze bedziesz mial jego dowod rejestracyjny!NatomiastMusi byc wymeldowany w niemczech,bo bez tego u nas nie zrejestrujesz!

Podsumowujac ,musi byc wymeldowany a wtedy niemiec musi oddac swoje blachy,a dalej powinienes wiedziec.

pozdrawiam

Opublikowano
No a ja myslalem, ze wystarczy dod rejestracyjny i takie potwierdzenie, ze moge jechac jego autem, bo jesli on wymelduje to chyba nie bede mogl nim jechac, dpoki nie wykupie ubezpieczenia, nie ?

Opublikowano

prawda!

ale mozesz przyjechac z jego dowodem rejestracyjnym ,a potem machnac sie jeszcze raz i wymeldowac!Koszty chyba bedza mniejsze!

Za wymeldowanie to jest chyba pare euro!

Albo zalatw sobie lipny abmeldung i czesc!

pozdrawiam

Opublikowano

Tak jest,to nie sa male koszty.

Wiec przyjedz na jego blachach z jego ubezpieczeniemi dowodem rejestracyjnym a potem pojedziesz z jego blachami wymeldowac.

Jak bedziesz mial tani transport ,to pare zlotych zaoszczedzisz!

Ja jechalem na oryginalnych blachach i dzieki temu uniknalem kontroli

Byla noc i jak zaswiecili latarka ,to machneli reka :P Pewnie nie znali niemieckiego a wzdluz drogi stal sznurek wozow na probnych numerach!

Kwestia szczescia,ale papiery mialem w porzadku :cool2:

pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

No nie wiem jaki jest sens jeżdzenia w to samo miejsce dwa razy .Jedziesz do goscia kupujesz tablice koszt koło 130 euro i wracasz do Polski.Na granicy spoko to nie te czasy!Druga możliwość to kumpel lub ty sam jak masz mozliwosci bierzesz lawetę ,pakujesz auto i wracasz.

Opublikowano

No ale problem jest taki, ze mam czas w niedziele jechac. Chce od kolesia wziac to auto w niedziele on ma je wciaz zarejestrowane, czyli nie wymelduje jego w niedziele. I tu jest problem, w inne dni nie mam czasu jechac.

A inna sprawa jest ze on mi sprzedaje auto za cene netto, tzn za tyle wystawil i mowi, ze bede musial jeszcze 16% podatku zaplacic. Czy to prawda ?

Opublikowano
Tak jest,to nie sa male koszty.

Wiec przyjedz na jego blachach z jego ubezpieczeniemi dowodem rejestracyjnym a potem pojedziesz z jego blachami wymeldowac.

Jak bedziesz mial tani transport ,to pare zlotych zaoszczedzisz!

Ja jechalem na oryginalnych blachach i dzieki temu uniknalem kontroli

Byla noc i jak zaswiecili latarka ,to machneli reka :P Pewnie nie znali niemieckiego a wzdluz drogi stal sznurek wozow na probnych numerach!

Kwestia szczescia,ale papiery mialem w porzadku :cool2:

pozdrawiam

No dobra jechales na jego blachach z Niemiec i co, pozniej wracales z jego oryginalnymi blachami znowu do Niemiec zeby wymeldowac ? Napisz jak to dokaldnie wyglada.

Opublikowano

jak wlasciciel da ci tablice to mozesz przyjechac do polski ale wymeldowanie u nas kosztuje ok 200 zl . celne tablice 140 euro na miesiac zalatwisz w 10 minut i po sprawie.Niemiec dopuki ty auta niewymeldujesz dalej placi podatek i ubezpieczenie jak dostarczysz mu to do tygodnia to on straci 50 euro i pewnie bedzie chcial zwrotu nieoplacalne

a wymeldowanie musisz mu na 100% dostarczyc.

dodatkowo niemiec do wymeldowania potrzebuje blachy zeby mu znaczki wydrapali same klopoty??

podskocz do polskiego wydzialu komunikacji i zapytaj o wymeldowanie auta niemieckiego ktore kupiles od goscia w polsce bo bylo uszkodzone podobno to przechodzi tylko wlasciciel musi troche poczekac na wymeldowanie

Opublikowano

No dobra jechales na jego blachach z Niemiec i co, pozniej wracales z jego oryginalnymi blachami znowu do Niemiec zeby wymeldowac ? Napisz jak to dokaldnie wyglada.

Miodzik jest dokladnie tak jak napiales wyzej :!: Mam z tym doswiadczenie, lecz nie kazdy NIEMIEC na to pojdzie :nienie: jak jeszcze zobaczy polaka (tzn. rozmawiajacego po polsku) to juz wogole :mad2: Ja akurat mieszkam przy granicy to nie mialem problemow z wymledowaniem, ale aby wymeldowac auto w DE musisz miec dowod i blachy - moze zrobic to kazdy (nie musi byc to wlasciciel) koszt w niemieckim urzedzie to jakies 10-12 EUR dokladnie nie pamietam... Niemcowi wysylalem na meil tylko skan lub zdjecie wymeldowania - NIC WIECEJ. Jak do granicy masz niedaleko jedz na blachach niemca (o ile sie zgodzi) jak nie - kup, bedziesz zalatwial formalnosci w PL a autkiem bedziesz mogl legalnie jezdzic :mrgreen:

Opublikowano

Zaraz, wolniej. Od poczatku.

Mozesz napisac szczegolowo ? Bo generalnie chodzi o to, ze ja tam bede w niedziele. Czyli niczego w urzedach nie zalatwie. Nie wykupie blach. Chodzi mi tez o to co dokladnie, krok po kroku musze zrobic. Napisz mi prosze. Pojade do niego, spisze umowe, nie musi chyba mi doliczac podatku bo auta nie bede rejestrowal w Niemczech nie ?

Opublikowano
Przyjezdzasz autem do Polski odkrecasz blachy, jedziesz z blachami i papierami do najblizszego urzedu w DE i wymeldowujesz auto. Reszta formalnosci juz w Polsce :D Jezeli masz blisko do granicy to sie oplaca.
Opublikowano
to troche glupio, myslalem ze to inaczej dziala. To za bardzo sie nie oplaca wracac do DE, szkoda ze w niedziele urzedy sa nie czynne.

Opublikowano

Mlodzik jak nie chcesz miec klopotow to latw sobie jeden dzien wolnego wiecej i rob jak wszyscy mowli, tzn ogladasz auto,jesli je bierzesz jedziesz do Zulassunamt aby je wymeldowac,w miedzyczasie zglaszasz wykup tablic wywozowych(czerwony pasek)- 140juro a nastepnie konczysz wymeldowanie.z Zulassungamt dostajesz swistek i idziesz z nim po tablice celne.Nastepnie spowrotem do Zulassungamt i placisz o ile dobrze pamietam jakies 20-30juro, naklejaja Ci naklejki na tablice, zakladasz tablice na auto i urzednik sprawdza zgodnosc nr nadwozia z nr w Briefie no i grzejesz bumka do domciu.

I tak jak mowilem wczesniej zalatw sobie jeden dzien wolnego wiecej i zrob to w ten sposob zeby potem po glupi swistek papieru nie jezdzic do Niemiec.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
a na pieciodniowkach nie mozna do polski? Niech ci ktos w DE wykupi z zoltym paskiem na piec dni i lecisz.
te gusta conducir? BMW
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Zależy od kogo kupujesz? Ja przyjechałem na niemieckich blachach i z niemieckim dowodem. Po dotarciu do domu paczką wartościową wysłałem blachy wraz z dowodem, po tygodniu otrzymałem wymeldowanie i reszte dokumentów.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Zadzwoń do goscia powiedz mu,że jestes u niego w niedzielę niech wymelduje auto,wykupi celne tablice za które mu zwrócisz kasę .Może na to pójdzie.

hehe, nie sądzę :) jak już wyżej ktoś napisał --> jak usłyszy głos Polaka to odrazu pomyśli że wał :)

Oczywiście żartuje. :)

Powodzenia Mlodzik, oby bylo tak jak najlepiej dla Ciebie.

Opublikowano

Najpierw chce sie przywitac - jestem nowy.

Autko sprowadzalem we wrzesniu. Bierzesz od niemca samochodzik zarejestrowany w niemczech z aktualnym przegladem i ubezpieczeniem i jedziesz do polski. Nastepnie zalatwiasz wszelkie formalnosci w normalnym trybie. Nie musisz miec wymeldowania. Robilem to 2 miesiace temu, wiec nie sadze aby cos sie zmienilo.

pozdrawiam,

Opublikowano
Istnieje jeszcze możliwość wymeldowania auta poprzez niemieckie konsulaty w Polsce.

Jak ktos pisal wyzej koszt to okolo 150zl

Autko sprowadzalem we wrzesniu. Bierzesz od niemca samochodzik zarejestrowany w niemczech z aktualnym przegladem i ubezpieczeniem i jedziesz do polski. Nastepnie zalatwiasz wszelkie formalnosci w normalnym trybie. Nie musisz miec wymeldowania. Robilem to 2 miesiace temu, wiec nie sadze aby cos sie zmienilo.

Przeciez podstawa do zarejestrowania auta w PL jest wlasnie WYREJESTROWANIE/WYMELDOWANIE niemieckie :!:

Opublikowano

Tak naprawde to wystarczy krotki telefon (w moim przypadku byl to urzad miasta - wydzial rejestracji pojazdow) i wszystkiego sie dowiedzialem. Mila pani powiedziala ze potrzebuje maly i duzy dowod rejestracyjny wraz z tlumaczeniem i kilka innych dokumentow.

Na wszelki wypadek:

wymagane

dokumenty wniosek / formularz wniosku dostępny w pokoju 59 w Referacie Praw Jazdy i Rejestracji Pojazdów lub na stronie internetowej Urzędu: www.gdynia.pl

oryginał dowodu własności pojazdu zakupionego za granicą + kserokopia

oryginał dowodu rejestracyjnego pojazdu, jeżeli pojazd był zarejestrowany za granicą /lub dokument potwierdzający rejestrację pojazdu za granicą/ + kserokopia

zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu wraz z dokumentem identyfikacyjnym

dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (tylko pojazdy osobowe) + kserokopia

zaświadczenie wydane przez właściwy organ potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług lub brak takiego obowiązku (VAT 25)+ kserokopia

dokumenty sporządzone w języku obcym należy przedłożyć wraz z tłumaczeniami sporządzonymi przez tłumacza przysięgłego

dowód wpłaty lub oświadczenie o podleganiu obowiązkowi zapewnienia sieci zbierania pojazdów

polisa OC

dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość (do wglądu).

pozdrawiam

Opublikowano

Czytam i widze sami fachowcy sie wypowiadają :mrgreen: po pierwsze auto nie musi być wymeldowane jak to niektórzy Ci tu doradzają,ma byc tak:

- jak przyjedziesz na tablicach to musisz mieć mały dowód od tego auta,zdajesz go razem z tablicami w polskim wydziale komunikacji podczas rejestracji auta i zapominasz o niemcu,

-po drugie mozesz wykupić celne tablice wraz z ubezpieczeniem na jak najkrotszy okres i przyjezdzasz do Polski,

-trzy,wymeldowane w szwabowni auto przywozisz na lawecie I TYLKO W TYM PRZYPADKU MUSISZ MIEC KARTKE OD WYMELDOWANIA

Z tego co wyczytałem w pierwszym poscie wnioskuje że opcja pierwsza wchodzi w gre,moze byc ci trudno przekonac Szwaba zeby ci dał dowód(fahrzugshein) i tablice ale jesli mówisz po niemiecku lub masz tam kogos to go przekonacie bo polskie urzedy maja obowiązek postepowac identycznie jak w przypadku kupna auta w Polsce czyli przesłać informacje do poprzedniego urzedu info o przerejestrowaniu,jest to sprawdzone przeze mnie i działa.Niemcy sie nieraz boja ze nie przerejestrujesz auta,albo cos wykrecisz,sa to opinie przedunijne i obecnie umowa tak samo skutkuje prawnie jak by ja zawarł Niemiec z Niemcem jak to mu wyklarujecie to bedzie spoko.pozdro