Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Byłem autem na kompie i wyszedl blad sondy, najpierw obu, ale po kilku minutach pierwsza ruszyla, a druga nie (cylindry 4-6). Po skasowaniu blędow znowu wyskoczyla nr 2. Objawy uszkodzenia sondy to np nierowna praca silnika, zwiększone zuzycie paliwa. Nie dzieje sie nic z tych rzeczy, we Wroclawiu mi pali 12 l/100, trasa 8, autostrada 9 (ok 160-170 km/h). Porazdzie czy cos robic czy nie? Jesli tak to gdzie i za ile. W http://www.auto-chip.pl/ za wymine sondy 500 zl, a poza tym cos czuje ze lada chwila ta druga tez nie bedzie dzialać...Acha przebieg 220 tyś km i nie wiem czy kiedyś była sonda wymieniana, kupilem 2 miesiace temu z Niemiec.
Opublikowano

jeżeli po ponownym zczytaniu wyszło że jest uszkodzona to zdrowy rozsadek podpowiada że trzeba wymienić,druga skoro się wiesza to pewnie też długo nie pożyje.

Auto nie szarpie bo jeżeli sonda całkowicie nie działa,komputer jej nie widzi i przechodzi w tryb awaryjny (ustala uśrednione wartości,żeby auto mogło jechać),

podejrzewam że po wymianie wadliwej sondy,lub dwóch,autko zacznie jeszcze mniej palić i zrobi się żwawsze.

Opublikowano
Potwierdzam co kolega napisał - na nowych sondach spalanie na 100% spadnie. Ja po wymiane sond poprawy osiagów nie zauwazyłem. Na trybie usrednionym jechało auto rownie wysmienicie. No ale spalanie spadło nieco- w granicach 1 l/100 km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzieki za podpowiedzi, musze to jeszcze przemyslec
Opublikowano
za wymine sondy 500

... zrób to sam - jak pisał A. Słodowy - sama wymiana to nic wielkiego - pozostanie Ci tylko reset kompa - jak nie czujesz się na siłach to każdy to zrobi i o wieleeeee tanej Ci wydzie ....

* - w zależności od typu i wyposażenia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak zapewne zrobie, koles mi wymieni i potem tylko reste kompa, ale musze jeszcze rozpoznac jakie i gdzie kupic sondy
Opublikowano

Witam,

Czytam czytam i nie moge uwierzyć :jawdrop: , są dwie sondy ?? mam silnik M20B20 w E30 i wymieniłem sonde JEDNĄ są dwie ??

...nieważnie dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Opublikowano
... bo Kriss33 ma brykę z 98 i ma dwie - przed i za katalizatorem a Ty

SOER w swoim silniku masz jedną ...

A skąd wiesz, że przed i za? Mam ten sam model i obydwie sondy przykręcone do kolektora - po jednej na 3 cylindry, także sprawdź najpierw dokładnie zanim podasz.

Opublikowano
ja ci nie polecam tego warsztatu do końca bo też tam byłem i nic mi nie wykryli a autko ledwo jechało. Zato koleś w psarach też tam jest servis bmw zajażył raz dwa i pożyczył mi nawet część zamienną na miesiąc.
Opublikowano

napisz co u ciebie się dzieje z autem że pojechałeś na serwis i wykryli tę sondę. Ja mam od nie dawna inny problem bo u mnie autko jest mułowate a na gazie to nawet przy przyspieszaniu szarpie i nie mam mocy, może u mnie też jakaś sonda padła lub katalizator. Zato spalanie mam bardzo małe na trasie gaz to bierze od 10l do 13 w samym mieście a benzyny to w niemczech zabrał 7,2l/100km tak mi pokazał bordkomputer po przejechaniu 450km. telefon do Psar w kierunku na Trzebnicę tel.0713878282

mój adres kontaktowy [email protected]

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nic mi sie nie dzieje z autem, pojechalem do nich bo mi sie zaswiecila kontrolka poduszki, a przy okazji wyszlo blad sondy