Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 2 miesiecy jestem szczęśliwym posiadaczem E39 96r klimatronik i mam pytanie odnośnie klimatyzacji tzn.

jak ma się przycisk na panelu uruchamiający klimę do potencjometrów ustawiających temperaturę? mianowicie jeżeli ustawię sobie temp. na 16 stopni to czy automatycznie włączy sie klimatyzacja? czy muszę dodatkowo wcisnąć przycisk klimatyzacji? i odwrotnie.

Może to dziwne pytanie, ale nie daje mi to spokoju.

Opublikowano

To jest sprawa, która zastanawia mnie od dawna. Ja mam coprawda E32 ale skoro ktos instaluje "klimatronic" to chyba to jest full-auto?? Więc co mnie obchodzi jak on uzyska te 16 czy 18 stopni?? Jesli musi uzyć klimy to niech to zrobi, po co jeszcze przyciskac? Chce mieć 18 i koniec..

Wiem,że klima osusza powietrze ale to chyba nie o to chodzi co??

Będziesz Mógł Wyprzedzać :D

Kto za młodu głupim nie był - ten na starość nie zmądrzeje...

Opublikowano
Jest tak jak w swoim poście napisał Kris13 a Edos może się zastanowi po co jest np. wyłącznik ASC i inne .Włączniki są po prostu po to żeby kierowca decydował co chce mieć właczone.
Opublikowano

Więc ja, jako kierowca chce mieć 17 stopni- zdecydowalem - ustawilem temp. i tu ponawiam pytanie, włączać klime czy nie?? I nastepna sytuacja: na zewnątrz 25 stopni, a ja nadal ustawiam 17 - włączać klime czy nie?Czemu klimatronick sam nie odpali klimy? Przeciez mnie nie powinno obchodzic jak on uzyska te 17 stopni?I co w sytuacji kiedy mam klime strefową i moja żona ustawia 24 stopnie a ja 17? Jak zachowa sie klima?Włączać czy nie włączać?

A kolega jumbozaur widze nowy na forum.. Więc nie będe komentował bezsensownego nabijania postów..

Opublikowano
Proszę aby Edos się nie obrażał i nadymał.O jakie nabijanie postów Panu chodzi? Po prostu jacabmw zadał pytanie,Kris13 mu udzielił dobrej informacji,a Pan w swoim poście wprowadza pytającego w błąd.
Opublikowano
Musisz dodatkowo wcisnąć przycisk klimy.

aha, czyli klima sie nie właczy mimo, że "zapragnąłem" mieć temperaturę 17 stopni?

I tak jak napisał kolega Edos - na dworzu 25 ja ustawiam temperaturę 17 stopni wewnątrz i mimo tych ustawień nie uzyskam temp. 17 bez włączania przycisku klimatyzacji tak? dobrze rozumuję? ;)

No to musicie przyznać, że klimatronik nie jest aż taki inteligentny :D

Opublikowano

Klimatronik jako automatyczny system regulacji temperatury powietrza bez wzgledu czy kompresor zostal wlaczony przez kierowce (gwiazdka) czy tez nie, samodzielnie dazy do utrzymania zadanej temperatury.

Przyklad: na zewnatrz jest 25 stop.C, a my chcemy 16 stop.C. Kompresoor nie jest wlaczony. Co sie dzieje? A dzieje sie to, ze klimatronik uruchamia dmuchawe na wysokie obroty aby poprzez wtloczanie powietrza z zewnatrz maksymalnie zchlodzic powietrze wewnatrz samochodu. Niestety to mu sie za bardzo nie udaje, gdyz wtlaczane powietrze ma te 25 stop.C. Czyli dmuchawa dalej dmucha na wysokich obrotach. Jesli w takiej sytuacji wlaczymy kompresor to wtlaczane powietrze bedzie mialo odpowiednio niska temperature, ktora zchlodzi nam atmosfere wewnetrzna do zadanych 16 stop.C, a nastepnie dmuchawa zwolni do predkosci umozliwiajacej utrzymanie 16 stop.C.

Natomiast gdy na zewnatrz jest np. 8 stop.C, a my ustawimy np. 22 stop.C, to powietrze zostanie podgrzane do tych 22 stop.C, bez wzgledu na to czy kompresor jest wlaczony czy tez nie. Wynika z tego, ze w tym przypadku automatyczne wlaczenie kompresora byloby niepotrzebne.

Poza tym gdyby kompresor pracowal tyle co silnik to kazdy z nas musialby sie liczyc z jego naprawa badz wymiana czesciej niz obecnie.

Dodatkowo powietrze z klimatyzatora jest suche co biorac pod uwage nasze zdrowie nie jest wskazane, szczegolnie dla dzieci. Zaden system nie jest tak inteligentny jak czlowiek, o ile ten drugi czasem mysli.

Pozdrawiam

P.S. Zasada dzialnia klimatyzacji polega na tym, ze system najpierw maksymalnie zchladza powietrze, a nastepnie je podgrzewa do zadanej temperatury.

GO NAVY...
Opublikowano

Czy nie mozna było tak odrazu? Piszecie tu,ze myle pytającego, zebym sie zastanawiał co to klimatronik a sami niewiele macie do powiedzenia.Bez urazy, ale mysle, że posty tego typu nic nie wnoszą do tematu.

Dzięki Przemku za wyczerpujacą odpowiedź- dokładnie o to mi chodziło,mysle że jacabmw jest również usatysfakcjonowany Twoją odpowiedzią. Wiadomo,że pytanie moze nie było aż tak ważne i istotne ale jeśli juz kolega jacabmw je zadał to ja również chciałem (niezakładając nowego topic'u) sie czegos dowiedziec.

Opublikowano

Nie rozumiem postu pochwalnego na swoją cześć Edosa.To co napisał Przemek_39 to święta racja.Tak właśnie działa klimatronik.A napisał on: "....jeśli w takiej sytuacji włączymy kompresor to wtłaczane powietrze będzie miało odpowiednio niską temperaturę......" Właśnie "włączymy kompresor"

oznacza włączenie klimatyzacji.I to my decydujemy czy ją włączyć czy nie.Obrazowo można powiedzieć że klimatronik to układ automatycznego mieszacza powietrza za pomocą klap oraz klimatyzacji która "robi"powietrze zimniejsze od tego które może pobrać z zewnątrz.

Opublikowano

Chłopie, czy Ty widzisz co Ty piszesz? Czy ja Ci rodzine wybiłem,ze takie głupoty tu piszesz? Nie rozumniesz to go nie rozum i nie komentuj bo do tematu nic nie wnosisz. Ktoś kto zrozumiał, odpowiedział i koniec. A Ty powtazasz cos po kimś i jeszcze piszesz,że czegoś nie rozumiesz. To własnie nazywam bezsensownym nabijaniem postów. A uczyć mnie nie musisz jak pisać i o co pytać bo jestem *HA na bardzo duzym forum.

Do moderatora- prosze o zamknięcie tematu, dalsza dyskusja na ten temat jest zbędna...

*(Head admin) - info dla jambozaura.

Opublikowano

Natomiast gdy na zewnatrz jest np. 8 stop.C, a my ustawimy np. 22 stop.C, to powietrze zostanie podgrzane do tych 22 stop.C, bez wzgledu na to czy kompresor jest wlaczony czy tez nie. Wynika z tego, ze w tym przypadku automatyczne wlaczenie kompresora byloby niepotrzebne.

Czyli jak jest na dworze 8 a chce w srodku 22 to klima nie chodzi ? :) Bo po przeczytaniu tego juz mi sie w glowie namieszal \o :)

Czekam na krotka odpowiedz. TAK czy NIE :)

Opublikowano
Włącza czy się czy sienie włącza najlepiej sprawdzić samemu. Nie w każdym aucie jest tak samo. W BMW trzeba nacisnąć przycisk żeby uruchomić sprężarkę, ale w Audi odwrotnie działa zawsze i kiedy nie chcemy jej używać trzeba ją wyłączyć przyciskiem. Na marginesie warto dodać, że klimatronik może nieźle popsuć nerwy. W E39 działa nieźle choć wolałbym manual. W nowym Audi A4 to jest dramat. Najniższa możliwa do ustawienia temp to 18 stopni tyle, że to teoria bo 18 na wyświetlaczu to tak naprawdę 21-23 i w żaden sposób nie można zmniejszyć. W zimie dramat. Ciepłe buty, gruba kurtka, a w aucie dwadzieścia kilka stopni. Na nogi wali ukrop. Na długich trasach w zimie jeździłem w gumowych plażowych klapkach bez skarpetek. To było nowe auto na gwarancji serwis naprawiał ze 20 razy i nic. W końcu sprawdziliśmy w kilku autach dokładnym termometrem i w każdym tak samo. Początkowo chciałem się procesować, ale ostatecznie sprzedałem ten badziew. Uraz do automatycznej klimatyzacji pozostał.
  • 1 rok później...
Opublikowano

witam wszystkich jestem szczesliwym posiadaczem bmw 528i i mam maly problem z klima a wlasciewie z ogrzewaniem nie wiem dlaczego ale jak wlaczam ogrzewanie to na szybe leci cieple na nogi cieple a w twarz zimne a kiedys w twarz tez cieple nie wiem co to jest myslalem ze moze cos sie zapowietrzylo pomozcie

a i jeszcze jedno jet tam taki przycisk REST czy to jest jakies kasowanie widze ze niby jest podswietlenie pod ten przycisk ale nic nie dzial pozdrawiam szczesliwych posiadaczy Be eM eK :search:

Opublikowano
Przycisk REST to nie kasowanie tylko ogrzewanie postojowe- czekasz w zimie na żonę w aucie , włączasz rest i ciepełko leci przy wyłączonym silniku ( chyba przez ok 15 minut jak się nie mylę)
Opublikowano
aha dzieki a co z tym ze mam ogrzewanie na szybe i na nogi a na twarz leci zimne jak wlacze kazde osobno to tez szyba nogi cieple twarz zimne
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Ogólnie to jest tak że jak na twarz przekręcisz to pokrętło przy nawiewach na czerwone kropki to powinno lecieć ciepłe na twarz. Chyba że przy tym pokrętle jest coś w środku urwane i nie działa.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano

dzieki juz do tego doszedlem 2 tygodnie temu troche glupio mi bylo bo sam to kiedys przekrecilem wiec zona sie ze mnie smiala

jeszzcze raz dzieki :shock:

:shock: