Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat ma na celu określenie preferencji użytkowników BMW odnośnie wyposażenia dodatkowego lub nawet tego obecnie powszechnie spotykanego.

A mianowicie, które waszym zdaniem gadżety proponowane przez BMW są zupełnie niepotrzebne, zbędne :?:

A, które waszym zdaniem powinny być wyposażeniem podstawowym, bez którego trudno się obejść :?:

Mam tu na myśli dosłownie wszystko: od centralego zamka, czy wspomagania kierownicy (także tej dynamicznej), do naprzykład uchwytu na kubek, czy nawigacji.

Mam na myśli wyposażenie nowych modeli, a także tych starszych, nawet youngtimerów.

Czego Wam najbardziej brakuję w Waszych BMW :?:

Za co byście nigdy nie dopłacili kupując nowe BMW w salonie, bo uważacie to za zbędne lub za drogie :?:

I na koniec. :lol: Co BMW powinno dawać gratis w każdym swoim samochodzie, a nie daję :?: Chociaż wypadało by dawać to w samochodzie za takie pieniądze.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Co BMW powinno dawać gratis w każdym swoim samochodzie, a nie daję Chociaż wypadało by dawać to w samochodzie za takie pieniądze

Kupując auto za te pieniądze wydawałobysię że klimatyzacja będzie, niestety nie u mnie. Ktoś (pierwszy właściciel) zamawiając moje auto nie zamówił klimy :mad2: .

W moim aucie brakuje mi elektrycznych foteli Recaro, oraz roletek szyb bocznych.

Opublikowano

gratis??? radość z jazdy.. :mrgreen:

Ja mam tylko centralny, elektryczne szyby z przodu i szyber na korbkę... czy mi czegoś brakuje? chyba nie. Może halogenów - ale to jest do zrobienia, przydałaby się też elektryka z tyłu w szybach - przez burka którego wożę męczy mnie czasami odwracanie się i otwieranie i zamykanie mu okna w czasie jazdy, ale na to też można znaleźć rozwiązanie. Z używkami jest jak z nowymi, praktycznie można znaleźć egzemplarz jaki chcesz... mnie skusił ten i mam co chciałem. Bez klimy sobie radzę - na szczęście nie muszę jeździć w garniaku do pracy, więc no problem... a szyber się spisuje ok!

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Wg. nie ma gadżetów zupełnie niepotrzebnych. Każdy tworząc swoją specyfikację kieruje się rożnymi potrzebami czy zachciankami – jego kaska, wydana całkiem świadomie :mrgreen:

Auto ma dawać "radość z jazdy", a tego nie osiagnie się bez zaspokojenia wszyskich potrzeb nabywcy nowego BMW...

Co do wyposażenia standardowego… W aucie za taką cena (1er zaczyna się od niecałej „stówki”) powinno być pełne wyposażenie z zakresu bezpieczeństwa i tak podstawowe rzeczy związane z komfortem jak: automatyczna klima; elektryczne szyby i lusterka oraz przynajmniej jakiś przyzwoity zestaw audio z odtwarzaczem płyt CD/MP3.

Jakieś aluminiowe felgi też już powinny być… :wink:

Jeśli chodzi o potrzebne dodatki to ja na pewno dopłaciłbym za: reflektory ksenonowe; automatyczną skrzynie i ogrzewanie postojowe.

Opublikowano

klima na lato i webasto na zime, podgrzewana kierownica - to rzeczy, ktore bardzo mi by sie przydaly a nie mam.. klime skoluje napewno, pozostalych 2 raczej nie..

zbedne dla mnie sa te wszystkie elektroniczne regulacje foteli, zaglowkow itp, szybciej wg mnie sie to robi recznie, a silniki do tego to zbedne kilogramy. jakbym mial to bym sie nie pozbywal, ale nie majac nie szukam.

elektryki tylu tez nie mam, ale odkad widzialem 745i e23 bez elektryki nawet przodu to juz mnie nic w checiach niemcow co do wyposazenia nie zdziwi.. elektryka przod i luserek to dla mnie minimum konieczne, nie wyobrazam sobie krecenia korba i wyginania sie zeby poprawic lusterko..i domykanie szyb/dachu tez przydatne, ale to na szczescie tanie moduly, ktore kazdy moze dokupic

navi - sa sytuacje ze by sie przydalo, ale nie czuje tego jako niezbednik za ktory bym doplacil kilka tysiecy

mialem okazje zalozyc obc to siebie, ale uznalem ze po co. dotad nie mialem i nie czulem potrzeby, to po co mi zakladac i sie wnerwiac czy jakas kontrolka i czujnik dziala dobrze czy zle.

ogolnie cale uelektronicznienie najnowszych bet jest wg mnie zbedne, ale tego sie pozbyc nie da :)

a wszystkie wynalazki dot. bezpieczenstwa jak glupie i niepotrzebne by sie nie wydawaly, powinny byc standardem

Kupując auto za te pieniądze wydawałobysię że klimatyzacja będzie, niestety nie u mnie. Ktoś (pierwszy właściciel) zamawiając moje auto nie zamówił klimy :mad2:

u mnie tez.. ale wystarczy ze ktos mial male dziecko, albo byl alergikiem czy cos.. dawne klimy ponoc mocno niezdrowe byly..

Opublikowano (edytowane)

W tych detalikach i gadżetach BMW (choćby w legendarnej latarce w schowku) tkwi cały urok.

* * *

Według mnie dziwaczne kompletacje aut BMW nie są wadą.

Wręcz przeciwnie :!: To głęboki ukłon wobec KAŻDEGO klienta.

Nie wszyscy potrzebują do życia rozbudowanej elektryki.

Wozy "jednoosobowe" obędą się nawet bez centralnego zamka :!:

Po za tym samochody mają często jednego jedynego kierowcę.

Takim jedna regulacja fotela i lusterek starcza na całe życie :wink:

3 litry pod maską i brak elektrycznie opuszczanych szyb :?:

Czemu nie :?: :!: Przecież do dobrej jazdy wystarczy świetne podwozie, zadziorny układ kierowniczy, mocne hamulce i porządny napęd :!:

To właśnie "sprzedaż łączona" (supersilnik + superwyposażenie) jest dla mnie błędem większości marek.

Przykładzik.

Zakładamy, że wersja podstawowa siakiegoś tam autka ma 1.8 litra. Chciałbym 2,5 litra. I dostaję taki napęd, ale z całym dobrodziejstwem inwentarza. :duh: :duh: Niekiedy są to takie "szmery i bajery", z których skorzystam raz na 2 lata. Nie lubię skórzanej tapicerki, niepotrzebne mi elektryczne tylne szyby, ale muszę je mieć. Przecież dostałem je "za darmo". :liar: :liar:

Dziękuję bardzo za takie "gratisy" z mojej kieszeni. :naughty: :naughty:

* * *

We współczesnym sprzęcie widzałbym chętnie:

- klimatyzację (gdybym musiał wybierać zamiast niej ABS i poduszki, wybrałbym klimatyzację. To podzespół poprawiający bezpieczeństwo czynne dużo bardziej, niż ABS :!: Z "jaśków" korzysta się tylko gdy te pierwsze elementy - i kierowca - nie dadzą rady. Najczęściej wcale).

- możliwość niezależnego, bezstopniowego regulowania siły nawiewu na szybę, stopy, twarze. Obowiązkowy nawiew chłodnego powietrza na twarz, niezależny od włączonego ogrzewania (ciepłe powietrze w twarz zimą szybko kończy się u mnie "potokiem" z nosa i pięknym, "radiowym" głosem :wink: ). Układ wentylacji / ogrzewania BMW z lat 80. jest pod tym względem wzorcowy. Sterowanie wentylacją / grzaniem intuicyjne, nie wymagające odwracania wzroku od drogi, żeby zerknąć na jakiś ciekłokrystaliczny "wodotrysk". Co ciekawe, większość współczesnych aut coraz bardziej grzeszy pod tymi względami. :shock: "Jedynie słuszne" pokrętła zmuszają do kompromisowych wyborów. :naughty: Nabuzowana "guzikologia" i "wyświetlaczomania" niepotrzebnie komplikują proste czynności, np. włączenie dmuchawy nawiewu, lub zmiany temperatury w kabinie.

- Reflektory ksenonowe. Jeżeli są, to nawet światła przeciwmgielne okazują się być zbytkiem łaski.

- Czujniki parkowania. Śmieszny gadżecik, ale przydatny. Nawet gdy się umie parkować.

- Deska rozdzielcza nie przypominająca "dyskoteki" nocą. Tu kłaniam się Saabowi za możliwość wyłączania podświetlenia wybranych wskaźników :clap:

- "Łapka" podająca pas bezpieczeństwa, zwłaszcza w kupejkach

- Z wchodzących do użytku, fajny byłby jakiś nocny radarek, wykrywający przeszkody zanim pojawią się w zasięgu reflektorów.

- Z dawno nieobecnych - tęsknię za amperomierzem lub woltomierzem i miernikiem ciśnienia / temperatury oleju.

- Idealny dostęp do elementów wymagających okresowej wymiany lub przeglądu (np. do żarówki reflektora, jeśli nie ma ksenonów).

* * *

Całkowicie zbędne elementy:

- elektrycznie wysuwana antena. (Mam, działa OK, ale nadaje się tylko do dawania "spektakli" przechodniom na postoju).

- "jyntelygentne" kierunkowskazy, takie które zawsze mrugają minimum 3 razy. (To paskudztwo bywa niekiedy niebezpieczne).

- diody LED w tylnych światłach. Abstrah.ując od ich szybszego zapalania się, są wkurzające dla oglądaczy. Dostaję zapalenia spojówek, gdy muszę stać w nocy za nowym Passatem, który wali po oczach tymi "jarzeniówami".

- czujnik deszczu (dopóki producenci nie opanują techniki ich odpowiedniego kalibrowania. Miałem z nimi do czynienia w kilku samochodach. W praktyce bardziej przeszkadzają, niż pomagają).

- wycieraczki Aero (typowy przerost formy - i ceny - nad treścią. No ale mają modern stajl.... :wink: )

Edytowane przez 130rapid

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

o troche przydaloby sie bajerow...

1.roleta z tylu...

2.rolety boczne z tylu drzwi..

3.podgrzewane fotele z masazami..

4.ogrzewana kierownica..

5.kamera przod ,tyl..

6.bagaznik zamykany elektr..

7.dociaganie drzwi..

8.moze grubsze szyby..

9.fotele tez moglyby byc elektrycznie regulowane ale te sa ok..wiec skladane i pompowane ..dodam..

10.20" schnizer lub alpina..\

11.kanapa z tylu tez grzana itp..

12.klima z tylu..

13.skorzana deska,tunel i boczki drzwi..

14.sufit w alkantarze..

chyba wszystko.. :cool2:

kurde wychodzi na to,ze nic nie mam...ale kiszka.. :cry2: :cry2: :D

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

zboczeni jesteście...

a takie przydatne drobiazgi jak dyfer ze szperą, obniżone i utwardzone zawieszenie, etc? i co? to jest najważniejsze, a nie jakieś tam fotele z masażem, cuda - wianki, dzikie węże... :8)

18.11.2006

Forza evil!

Opublikowano

obnizenie... :D

marzenie do spelnienia. :cool2: .ja je spelnilem i mam narazie przod 35mm nizej..tyl tez bedzie o35mm ale teraz dochodze do wniosku ,ze chyba na przod kupie 45mm lub 50mm.. :jawdrop:

:D

Opublikowano
w e46? 60 przod? tyl 40?

Opublikowano

W e38 nie brakuje mi niczego oprocz nawigacji. Sensor deszczu spisuje sie rewelacyjnie, swiatla ksenonowe czynia jazde bezpieczniejsza, bardzo przydatne OBC...

I wlasnie w serii 8 brakuje mi najbardziej ksenonow i... uchwytu na napoje :8)

Opublikowano
Z racji mojego nikczemnego wzrostu (165) mnie brakuje regulacji położenia kierownicy w dwóch płaszczyznach. No i przydałyby się jeszcze lampki w drzwiach oświetlające kałuże podczas wychodzenia z samochodu. Poza tym myślę, że dobrego nigdy za wiele.
Opublikowano

Mam wszystko w zasadzie w moim 750.... czyli wszytko bez lodówki i TV.

Mam nawigację z SPV M3000.

Brakuje mi uchwytu na napój i wkurza pilot na IR zamiast na radio

reszta bez zarzutu

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano

Hej!

Te uchwyty na napoje - tego brakuje najbardziej...mysle, ze koszt jest minimalny...a nawet w nowych modelach to opcja np. w serii 1...juz powinni sie szarpnac i montowac seryjnie...a w mojej trojeczce tez mi ich brakuje - poza tym PDC by sie przydalo (ale chyba zaloze sobie na Mikolaja) ;)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Mam wszystko w zasadzie w moim 750.... czyli wszytko bez lodówki i TV.

Mam nawigację z SPV M3000.

Brakuje mi uchwytu na napój i wkurza pilot na IR zamiast na radio

reszta bez zarzutu

no z tego co widziałem to masz dosc bogate wyposazenie , to fakt. Na fotkach widziałem,ze brakuje Ci oprócz pakietu highline ( lodówka, stoliczki itd) elektrycznej kierownicy, konturówek w zderzakach, haka :D :D , fabrycznego telefonu i gałki biegów w drewnie. A masz może podwójne szyby,drugi aku w bagażniku, podgrzewanie siedzenia z tyłu, roletki boczne z tyłu albo elektryczne domykanie klapy bagaznika ? bo mnie to ciekawi..ogrzewanie i przewietrzanie postojowe powinienes miec.

Mi w wyposazeniu do jednego z wariantów " full wypasu " jak dla 740i brakuje-

ASC+ T

NIVO

Środkowy tunel i uchwyty w boczkach drzwi oraz schowki pod deską rodzielczą w skorze

Servotronic

Automatycznie ściemniające się lusterko wewnętrzne

Ogrzewanie i przewietrzanie postojowe

Fabrycznie utwardzane spręzyny sportowe o nie zmienionej wysokości

Sportowe siedzenia z wysuwanymi podpórkami pod łydki

SCA - Soft Close AUtomatic- elektryczne domykanie klapy bagaznika

Fabryczny telefon

Tylnia szyba z podwójną anteną ( ale nie występowała z podwójnymi szybami )

Xenony

2gi akumulator i alternator ( do webasta i/lub telefonu)

Paru gadżetów typu kanisterek w kole zapasowym, latarka w schowku na rekawiczki, schowek na CD obok ręcznego.

Opublikowano

Mi w wyposazeniu do jednego z wariantów " full wypasu " jak dla 740i brakuje-

ASC+ T

NIVO

Środkowy tunel i uchwyty w boczkach drzwi oraz schowki pod deską rodzielczą w skorze

Servotronic

Automatycznie ściemniające się lusterko wewnętrzne

Ogrzewanie i przewietrzanie postojowe

Fabrycznie utwardzane spręzyny sportowe o nie zmienionej wysokości

Sportowe siedzenia z wysuwanymi podpórkami pod łydki

SCA - Soft Close AUtomatic- elektryczne domykanie klapy bagaznika

Fabryczny telefon

Tylnia szyba z podwójną anteną ( ale nie występowała z podwójnymi szybami )

Xenony

2gi akumulator i alternator ( do webasta i/lub telefonu)

Paru gadżetów typu kanisterek w kole zapasowym, latarka w schowku na rekawiczki, schowek na CD obok ręcznego.

Taaa..., Frank to coś biedniutką masz tą swoją :norty: :norty: :roll2:

Pzdr!

Opublikowano

Taaa..., Frank to coś biedniutką masz tą swoją :norty: :norty: :roll2:

Pzdr!

no co zrobic :(

ale w planach dołożenia wyposazenia mam xenony , aut. ściemniajace lusterko wewnetrzne i domykanie bagaznika.

Opublikowano

zeby miec full wypas wcale nie muisz miec podwojnej anteny w szybie...

a do fulla jeszcze brakuje tobie radyjko Professional plus 10cd zmieniareczka wiem ze masz ale nie BMW wiec sie nie liczy :mrgreen:

plus te rzeczy ktore wymieniles i amsz full opcje ale wiadomo ASC+T raczej nie wsadzasz a po 2 szpera lepsza :8)

moje modele
Opublikowano

jejku zapomniałem, że Frank faktycznie nie ma oryginalnego graja :|

No cóż Frank, w takim razie to ja już nie czekam na ogłoszenie, innej sobie poszukam :mrgreen:

Taka "bidula" to nie dla mnie :norty: :norty: :norty:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.