Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Od tygodnia jestem właścicielem mojego pierwszego BMW G30 z 2018 roku. Autko dla mnie robi wrazenie i jestem z niego mega zadowolony!
Mam pytanie dotyczące aktualizowania mapy i oprogramowania z tego co czytam po rożnych forach to przy tym roczniku i modelu juz aktualizacji oprogramowania juz nie zrobie?
a co do sat nav widziałem na aplikacji my bmw jest dostepna aktualizacja mapy tylko zastanawia mnie co znaczy 1 rok? - po uplywie tego czasu wroce na stara mape?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem co masz na mysli.

Oprogramowanie telefonii możesz zrobić pobierając update ze strony BMW - ale tutaj za duzo a może i nic się nie zmieni.

Firmware - są update do teraz, ale tutaj zmiany nie muszą byc dla Ciebie zauważalne

Mapy jak najbardziej są nowe, aktualnie 2024-2, ale zaraz będzie 2025-1.

To że jest na 1 rok - oznacza że przez rok od zakupu, będziesz mógł aktualizować mapę - aktualizacje są częściej niż 1 raz na rok. Oczywiście pobrana i zainstalowana mapa zostanie po roku.

Opublikowano (edytowane)

Czyli lepiej jest poczekać chwile do aktualizacji 2025? wiadomo kiedy dokładnie będzie?

A z aktualizacja oprogramowania chodzilo mi bardziej o Android Auto apke, czy jak aktualizuje oprogramowanie to bede mogl sie podlaczyc pod apke? bo na ta chwile nie czyta mi telefonu jak sie podłącze pod kabel

Edytowane przez accivity
  • Moderatorzy
Opublikowano

Android Auto w BMW G30 działa na ID7, a Ty najprawdopodobniej masz ID6, więc nie odpalisz u siebie map z Androida ani bezprzewodowo ani przewodowo. Potrzebujesz nowszego auta. Podpowiem, że w nowszym odpalisz też bezprzewodowo i wtedy wystarczy aktualizować mapy w telefonie albo korzystać z sieci podczas jazdy i na bieżąco ogarniać sytuację.

Co do map BMW to też warto je mieć, np. na wypadek problemów z zasięgiem w telefonie czy jakiejś awarii. Aktualizacje wychodzą ok. 4x w roku przy czym czasami ciężko wcelować w konkretny termin, więc abonament na aktualizacje warto mieć cały czas.

Opublikowano
12 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Nie wiem co masz na mysli.

Oprogramowanie telefonii możesz zrobić pobierając update ze strony BMW - ale tutaj za duzo a może i nic się nie zmieni.

Firmware - są update do teraz, ale tutaj zmiany nie muszą byc dla Ciebie zauważalne

Mapy jak najbardziej są nowe, aktualnie 2024-2, ale zaraz będzie 2025-1.

To że jest na 1 rok - oznacza że przez rok od zakupu, będziesz mógł aktualizować mapę - aktualizacje są częściej niż 1 raz na rok. Oczywiście pobrana i zainstalowana mapa zostanie po roku.

A gdzie można pobrać samo firmware do aktualizacji?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, s0nar napisał(a):

Co do map BMW to też warto je mieć, np. na wypadek problemów z zasięgiem w telefonie czy jakiejś awarii.

Nie tylko, czytanie znaków oraz zawieszenie adaptacyjne również jest wspomagane danymi z navi.

• Lubię to 2
Opublikowano

Headup jest dużo czytelniejszy na oryginalnej navi, chyba że jest jakaś nawigacja smartfonowa która z nim współgra lepiej niż Mapy Google, które pokazują tylko w którą stronę jechać albo którym zjazdem z ronda zjechać, pozdro w wielkim mieście na wielkich skrzyżowaniach.. Navi bmw wyświetla całą mapę skrzyżowania.

• Lubię to 2
Opublikowano

Mapy google nie wyswietlaja na headupie nic , kompletnie nic. 

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Randall napisał(a):

Nie tylko, czytanie znaków oraz zawieszenie adaptacyjne również jest wspomagane danymi z navi.

To prawda. Tak samo jak RTTI, czyli informacje o ruchu, korkach itp. Generalnie warto mieć jakiś pakiet (nie tylko samą aktualizację map), gdy ten 3-letni fabryczny już wygaśnie.

Edytowane przez s0nar
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

@saab To masz coś nie tak bo wyświetlają proste strzałki i cyferki. 🙃 

@Randall@s0nar Z tymi serduszkami zrobiliśmy takie kółeczko wzajemnej adoracji. 🥰

Edytowane przez Markok
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, saab napisał(a):

Mapy google nie wyswietlaja na headupie nic , kompletnie nic. 

Mapy Google rzeczywiście nie, ale jak masz iPhona i użyjesz aplikacji Mapy od Apple to na head-upie wyświetla strzałki i proste informacje.

A co do zawieszania adaptacyjnego i nawigacji - co niby to ma mieć wspólnego. Że zawieszenie utwardzi się jak są w dziury z drodze albo zakręty ?

Nigdy nic takiego nie zaobserwowałem. 

Opublikowano

@Tomi_ST Mi mapy google wszystko wyświetlały na Siajomi przed zakupem boostera i aktualizacji map na black week, co się tam u Was dzieje..

Oczywiście, same bmw nie wciskałoby kitu klientom 😇, przynajmniej tak wyczytałem na angielskim bimmerze w dziale X5, że trzeba mieć trasę nabitą w nawigacji i tryb adaptive dla najlepszego efektu adaptacji zawieszenia, które bierze info z przedniej kamery w lusterku i z nawigacji, nie wiem jak trójki i piątki, ale siódemka ma to w Executive Drive Pro.

@s0nar 

Cytat
W dniu 24.01.2025 o 13:03, s0nar napisał(a):

Jednak w obu przypadkach raczej nie warto dziś brać diesla, który od przynajmniej 10 lat jest w odwrocie. Tak, wiem - w Polsce ciągle Janusze kręcą wąsem i chwalą "dyzle" i ich mityczny zasięg (jakby każdy codziennie jeździł trasy na strzała po 1000km) albo jakoby diesle nadal mało paliły. Ale tak ogólnie diesel od lat ssie.

W dniu 24.01.2025 o 13:27, Randall napisał(a):
W dniu 24.01.2025 o 13:03, s0nar napisał(a):

Ale tak ogólnie diesel od lat ssie.

Cóż za fantastyczna rzeczowa porada.

Myślę, że każdy wie o co chodzi 🙂 Władze jakiś czas temu w końcu się wzięły za kopciuchy, jest ich coraz mniej na drogach i dobrze. Moda na diesle też już przeminęła i jeszcze dogorywa w określonych środowiskach. Nie przeczę, nowoczesne diesle są zdecydowanie lepsze niż te stare, ale to i tak wciąż diesle. Zdecydowanie wolę benzynę. A BMW znowu coś przebąkuje o wodorze, więc może dopracują tą technologię i będzie jakaś alternatywa dla elektryków.

Taaa, tu piszesz o tym samym klubie, a gdzie indziej byś się nas wyparł trzy razy i wtrącił do komory gaz.. LPG, jak wehyr ale on nawet nie próbuje udawać dobrych intencji. 😉
Jakby nam się kalkulowało to możesz być pewien że każdy 'dyzlowiec' przyjąłby mocną benzynę w swoje skromne progi. 😍

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Markok napisał(a):

@saab To masz coś nie tak bo wyświetlają proste strzałki i cyferki. 🙃 

@Randall@s0nar Z tymi serduszkami zrobiliśmy takie kółeczko wzajemnej adoracji. 🥰

Powtarzam raz jeszcze mapy googla na oryginalnym head up nie wyswietlaja i nigdy nic nie wyswietlały , wyswietla oryginalna nawigacja i nawigacja appla nie wiem jak inne ale google maps na 100 % nie. 

Opublikowano

W G11 2020 na ID7 po AndroidAuto wyświetlają proste komunikaty ze strzałkami, to przecież ten sam ID7 co w G30 i G20. To ze mną jest coś nie tak czy z Wami, bo już zaczynam powoli świrować.. 🤪

Opublikowano

OK może zatem oboje mamy racje. Nigdy nie używałem Android Auto. Może być tak że Apple blokuje wyświetlanie konkurencyjnych map na Headup i umożliwia tylko Mapy Apple. Z telefonem Android moze nie ma problemu z Google maps. 

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest tak, że na telefonach z IOS na Headup wyświetlają się mapy Apple (Google Maps - nie), na Android wyświetlają się Google Maps.