Skocz do zawartości

Ciągłe nagrywanie z 4 wbudowanych kamer LCI OS 8,5 - ciekawostka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey, 

Nie wiem ile osób o tym wie, ja nie wiedziałem dopóki nie przeczytałem tego na bimmerpost 😂 , więc grzecznie dziele się pozyskaną wiedza . 

Jeżeli wepniecie w port USB (ten przedni, tam gdzie jest cupholder) pendriva możecie kliknąć nagrywaj.. i BMW wam cały czas nagrywa obraz z 4 kamer aż zabraknie pamieci, nie tylko 30s przed i 30s po. 

Nagranie musicie zawsze rozpoczać ręcznie czyli po uruchomieniu samochodu musicie od nowa wejść jak w instrukcji. 

Instrukcja:
Wpinacie w pendraka 
Wchodzie w Driver Recorder 
Klikacie rozpocznij nagrywanie na Pendrive .. i zapisuje wam wszystko - co prawda bez prędkości i lokalizacji , ale nagrywa obraz i to w całkiem niezłej jakości. 

• Lubię to 4
Opublikowano

Ciekawe, testowales moze? Zastanawia mnie mnie, co sie dzieje po zapelnieniu pendrive (zaczyna nadpisywac, czy zatrzymuje zapis)? Jesli leci w kolko, moze to byc idealnie kompromisowy substytut rejestratora jazdy.

Opublikowano
Teraz, radamanthyspl napisał(a):

Ciekawe, testowales moze? Zastanawia mnie mnie, co sie dzieje po zapelnieniu pendrive (zaczyna nadpisywac, czy zatrzymuje zapis)? Jesli leci w kolko, moze to byc idealnie kompromisowy substytut rejestratora jazdy.

Testowalem, dziala. Nie wiem co sie dzieje po zapelnieniu pendraka.

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekawe, a jak zżera pamięć? Ile czasu zmieści się na 16GB (mam taki badziew pod ręką i myślę, czy go nie wykorzystać w takim celu)?

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano
5 minut temu, maciek_w napisał(a):

Ciekawe, a jak zżera pamięć? Ile czasu zmieści się na 16GB (mam taki badziew pod ręką i myślę, czy go nie wykorzystać w takim celu)?

W sumie nie sprawdzilem, bo mialem pendraka z aktualizacja map …pod reka i go podlaczylem.

jutro bede jezdzil to zobacze 😇

Opublikowano

Obserwację:

- Jak masz włączone nagrywanie, to podczas parkowania nagrywanie się przerywa i startuje AUTOMATYCZNIE po wyłączeniu kamer 

- 12 min nagrywania waży około 470 mb per kamera. Czyli 12 min z  4 kamer to prawie 1,9 GB (sporo) 

- Jakość w dzień - w stop klatce nie ma szans odczytania numerów REJ ani z przodu ani z tyłu 

- nagrywa w formacie mpeg-4

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, Big_daddy napisał(a):

Obserwację:

- Jak masz włączone nagrywanie, to podczas parkowania nagrywanie się przerywa i startuje AUTOMATYCZNIE po wyłączeniu kamer 

- 12 min nagrywania waży około 470 mb per kamera. Czyli 12 min z  4 kamer to prawie 1,9 GB (sporo) 

- Jakość w dzień - w stop klatce nie ma szans odczytania numerów REJ ani z przodu ani z tyłu 

- nagrywa w formacie mpeg-4

Rozmiar jeszcze ok., ale jeśli jakość jest taka, że numerów nie odczytasz, to średniawo to wygląda. Myślałem, że lepiej to zadziała. W jakiej odległości te numery były? I czy to samo jest w ruchu, jak i przy zatrzymaniu obu pojazdów (np. światła)?

Opublikowano
3 godziny temu, kenhor napisał(a):

Rozmiar jeszcze ok., ale jeśli jakość jest taka, że numerów nie odczytasz, to średniawo to wygląda. Myślałem, że lepiej to zadziała. W jakiej odległości te numery były? I czy to samo jest w ruchu, jak i przy zatrzymaniu obu pojazdów (np. światła)?

Mój pojazd i pojazd z naprzeciwka, pojazd z tyłu był w ruchu. Jeżeli ja stoję i inne pojazdy stoją to tak odczytasz numery rej. 

50 minut temu, Michael1916 napisał(a):

To jak jest taka słaba rozdzielczosc to dlaczego te pliki ważą tak dużo?🤔

Cholera wie .. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michael1916 napisał(a):

To jak jest taka słaba rozdzielczosc to dlaczego te pliki ważą tak dużo?🤔

Kiepska kompresja. Z uwagi, ze to nie jest dashcam, tylko sprzet do parkowania live, to nikt sie pewnie nad tym nie pochylil.

Opublikowano

Jedną uwaga - gdzieś kiedy czytałem że rozdzielczość wynikowa jest zależna od ilości kamer z których zrzucany jest sygnał - czyli innymi słowy obraz z 4 będzie o połowę gorszej rozdzielczości niż z zapis z kamery przedniej i tylnej. 

Ja jeszcze nie miałem okazji potestować, ale zachęcam do sprawdzenia czy nie bedzie lepiej po zmianie ilości kamer, z których nagrywany jest obraz. 

Opublikowano

Nakłamałem. Nie widzę żadnej opcji by ustawić zrzut obrazu z określonych kamer. Dodatkowo tez po wpięciu pendrive’a nie jestem w stanie uruchomić nagrywania ciągłego - wciąż jedyna dostępna opcja to 30+30s. 

Opublikowano
2 godziny temu, radamanthyspl napisał(a):

Nakłamałem. Nie widzę żadnej opcji by ustawić zrzut obrazu z określonych kamer. Dodatkowo tez po wpięciu pendrive’a nie jestem w stanie uruchomić nagrywania ciągłego - wciąż jedyna dostępna opcja to 30+30s. 

Mozna wybrac kamery czy przod czy tyl, czy przod i tyl. Jutro bede jezdzil to sprawdze.

ciekawe dlaczego nie mozesz, masz pendrive sformatowanego w exfat ?

Opublikowano
Godzinę temu, Big_daddy napisał(a):

ciekawe dlaczego nie mozesz, masz pendrive sformatowanego w exfat ?

Pendrive prosto z pudełka miał chyba fat32, później sformatowałem na NTFS. Jutro sprawdzę exFAT. 

Co ciekawe system widział go z każdym formatem plików w menu z aplikacjami, ale w drive recorderze już go nie było. 

Opublikowano

Sformatowałem dziś pena w exFAT. Włożyłem i włączyłem nagrywanie jadąc z pracy. Faktycznie nagrywa się długo. Jechałem 40 minut i tyle się nagrało. 

Opublikowano

Nie mam pojecia o co chodzi - testowalem 16gb i 64gb, kazdy system plikow, nic nie zadzialalo, a co gorsza nie widze nic w ustawieniach Drive Recorder, co mogloby uniemozliwiac nagrywanie. Dacie znac, czy dawaliscie "ok" jakies nieoczywistej opcji w menu, moze cos przeoczylem?