Skocz do zawartości

Bmw 530d temperatura Max bledy getribenotprogramm i einzprizlangen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam problem z bmw e39 530d.po przekręceniu kluczyka na zaplon temperatura idzie na max i pali bledy getribenotprogramm lub einspritzlangen brak komunikacij ze sterownikiem auto kreci i nie pali. Po kilku próbach jest ok brak bledow i zapala. Sterowniki nie maja korozji na stykach, niebieski przekaznik podmieniony. Czytalem o podobnych przypadkach i nie bylo nic o rozwiazaniu problemu. Moze ktos podpowie gdzie szukac 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę będę zgadywał...

Temp max gdy nie działa sterownik silnika, czyli albo uwalony, albo brak zasilania. Skoro po kilku próbach odpala to raczej stawiam na zasilanie DDE, że coś przerywa, nie łączy.

image.png.c0d913f20986acf0654e81dd5edcd481.png

F1 w skrzynce ze sterownikiem DDE, natomiast F14 jest zasilany po stacyjce i tutaj jest newralgiczny punkt czyli kostka stacyjki i bym się nie zdziwił, że tam jest problem. Zresztą jak znowu trafisz na ten problem to zmierz wtedy napięcie na F14. Co do kostki stacyjki - poniższy film. Ale jak napisałem we wstępie - trochę zgaduję :classic_wink:

Opublikowano

Kostke stacyjki podmienialem na uzywana od benzyny ale nie wiem do konca czy byla sprawna. Bylo dalej to samo. Tez myslalem ze to wina gdzies przy kierownicy bo raz to jest raz nie ma 

Opublikowano

F14 czyli bezpiecznik w schowku? 

Najlepsze ze jak bledow nie ma odpale to moge jechac po nierownosciach i nie zapali sie nic podczas jazdy 

Opublikowano

Zaczelo sie to dziac jak mialem malo paliwa i mi zgasla podczas jazdy po dolaniu bylo ok ale zaczela zapalac za 2 razem i tak zawsze robilem jak odpalalem tak jakby nie bylo pradu na pompce tyle ze nie pokazywaly sie bledy tak jak teraz. Webasto odlaczylem bo byl zgnity kabel w tej malej kostce i dalej to nie pomoglo. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, Dawide39 napisał(a):

Kostke stacyjki podmienialem na uzywana od benzyny

To rozbierz swoją oryginalną czy styki nie są popalone.

F14 czyli bezpiecznik w schowku? 

Tak, F14 w schowku licząc od lewej. Wymień od razu na inny. Akumulator masz sprawny ? Jakieś błędy w DDE się zapisały ? Może gdzieś nie być masy, kable zalane, przegryzione, raczej wtedy ciężki temat, żeby to znaleźć... Pod nogami pasażera jest rozdzielnica z bezpiecznikami dużej mocy, ale czy tam szukać to nie wiem. Ja bym mimo wszystko woził woltomierz i zmierzył napięcie na F14 jak się znowu objaw pojawi. I bezpieczniki w skrzynce ze sterownikiem do sprawdzenia.

Webasto odlaczylem bo byl zgnity kabel w tej malej kostce i dalej to nie pomoglo. 

Czytałem kiedyś, że zwarcie na płytce Webasto powodowało różne szopki, bo tam idzie linia komunikacji.

Skrajny przypadek to problem stricte z DDE.

Opublikowano

Dzieki za podpowiedz. Zobacze ten bezpiecznik jak wroce do domu i dam znac. Akumulator zamieniany bezpieczniki w podlodze patrzylem i wszystko jest tam ok moim zdaniem. Pompka w baku lub progowa raczej nie robila by zwarcia? Sterownik raczej nie bo od skrzyni tez wywala blad. Rynce opadaja juz... 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zobacz na bezpieczniki w klocku obok DDE

• Lubię to 1
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
45 minut temu, Dawide39 napisał(a):

Pompka w baku lub progowa raczej nie robila by zwarcia?

Obie pompki wiszą na osobnym bezpieczniku F22 więc ja tu nie widzę związku.

53 minuty temu, Dawide39 napisał(a):

Sterownik raczej nie bo od skrzyni tez wywala blad.

To logiczne, przerywa komunikację między DDE, a skrzynią to pojawia się "Getribecośtamcośtam". Zresztą na filmie z E38 autor ma dokładnie ten sam komunikat po awarii kostki stacyjki.

Opublikowano

Wiec tak bezpiecznik 14 zamieniony i dalej to samo. Jak temperatura max jest prad na tym bezpieczniku 14. W klocku bezpieczniki dobre na podszybiu. Sprawdzilem bezpieczniki w bagazniku i przekazniki wyjalem i jak podlaczylem akumulator to cos dziwnie buczy w okolicy akumulatora wczesniej tego nie bylo. Jak sie uspi nie slychac tego juz. Jeszcze ta kostka stacyjki mi zostala wyjac i wyczyscic. Czyba ze to aku jest jeb... Mierzylem tym do aku i pokazywalo ze dobry a podmienialem od zony taki 62ah i odpalal ale bylo to samo z bledami 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Dawide39 napisał(a):

jak podlaczylem akumulator to cos dziwnie buczy w okolicy akumulatora wczesniej tego nie bylo.

Jeśli masz NIVO to może pompa. Tam w pobliżu nic nie ma. Pompa w baku najbliżej, ale dopiero na zapłonie pracuje.

2 godziny temu, Dawide39 napisał(a):

Jeszcze ta kostka stacyjki mi zostala wyjac i wyczyscic.

Właściwie to nie ma sensu na tę chwilę skoro masz napięcie na F14, nie napisałeś tylko ile woltów. Jeśli już chcesz badać kostkę to ja bym kupił używkę, są tanie, przeczyścił styki wewnątrz i taką założył. Jeśli napięcia są prawidłowe to trzeba by popatrzeć na masy.

Jakie błędy w sterowniku ? Może to coś nakieruje. Masz INPA ? 

Opublikowano

Niva nie ma zwykly zawias. Dokladany tylko byl czujnik parkowania tyl przez porzednika. Valeo jakis system. Napiecie bylo na tym 14 ok 11.80 v

Opublikowano

Bledy tylko od swiec zarowych i brak komuikacjii z dde. Nie mam inpa. Od kolegi tylko delphi i znajomy tez mi podlaczyl cos lepszego ale bledy te same. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki masz rocznik tego okrętu, jaki sterownik silnika? Sterownik na 5 kostek?

Jak tak to pierwsza kostka 9 pinowa, pin 1 i 8 ma być 12v po zapłonie, piny 4, 5 i 6 ma być masa. Sprawdź czy tak jest.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
37 minut temu, Dawide39 napisał(a):

Napiecie bylo na tym 14 ok 11.80 v

To jakoś mało :classic_huh: Następnym razem jak będzie błąd to porównaj napięcie na F14 z napięciem bezpośrednio na zaciskach aku.

28 minut temu, Dawide39 napisał(a):

gdzie szukac tych mas od stacyjki? 

Stacyjka nie ma masy. Chodzi o masy modułu DDE.