Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mam dylemat jakie opony zimowe wybrać do BMW G60 550e xDrive. Fabrycznie wyjechał na Hankookach letnich.

Z tego co się dowiedziałem homologację mają tylko dwie opony do G60, czyli P Zero Winter i Conti TS860S - mówię o rozmiarze 245/45/R19. 
Oprócz tego, że w ostatnim czasie w ogóle nie były dostępne żadne to jeszcze mam problem co wybrać. 

Temat próbuję zgłębić maksymalnie, gdyż mam już mętlik. Niby wiadomo, że gwiazdka gwarantuje wszystko co najważniejsze, a z drugiej strony są to stare opony. Zarówno TS860S ma już następce w postaci TS870S, który poprawia wszystkie mankamenty poprzednika, oprócz tego paranoją jest kupowanie opony zaprezentowanej w 2017 r do samochodu z 2024 r. 

P Zero Winter również zyskało następce, P Zero Winter 2, która poprawia wiele błędów konstrukcyjnych poprzednika.

Mam nieodparte wrażenie, że homologacje BMW nie nadążają za rynkiem opon i zamiast starać się dopuścić nowsze opony, to producent trzyma się starych modeli. Najbardziej podoba mi się Hankook zimowy zarówno w wersji dedykowanej do pluginów jak i klasyczny do spalinówek.

Z ciekawości co Wy zakładaliście? Czy jednak trzymacie się gwiazdki czy poszliście w alternatywne modele? Dajcie znać!

Opublikowano

Zdania są podzielone. Jedni uważają, że tylko z gwiazdką, inni, że gwiazdka nie ma znaczenia, a aso zwraca uwagę na rozmiar, żeby był zgodny ze specyfikacją. 

Osobiście założyłbym świeższy, bardziej dopracowany model, bez gwiazdki.

Opublikowano

Tak, warto tylko wcześniej wysłać maila do ASO co sądzą o takim rozwiązaniu, bo jak nie będzie gwiazdki ani podkładki z ASO to przy awarii napędu Xdrive będzie argument, aby takiej gwarancji nie uznawać. Tak wiem, argument z d..., ale jednak będzie.

Opublikowano

No właśnie napisałem, że ASO finalnie głównie patrzy na rozmiar. Jest tu kilka historii użytkowników gdzie właśnie serwis zwracał uwagę na rozmiar, nie homologację.

naturalnie pan w serwisie powie, że homologowane, a najlepiej kupić u nich 😉

Opublikowano

Jak Masz auto na gwarancji to powinny być z homologacją. Generalnie Serwisy BMW przymykają na to oko ale jak coś się zdarzy poważniejszego i będziesz miał "kampanię wrześniową" z BMW i jeszcze wejdziesz z nimi w spór to prawdopodobnie wyciągną asa z rękawa i wszystkie następne naprawy będą finansowane z Twojej kieszeni. 

Opublikowano

ja dla swietego spokoju kupilem homoglowane a dokladnie to PZERO, na poczatku padlo na ts860 ale nie dalo sie kupic, niedostepne…

moze i nowsze modele sa, ale jaka jest roznica? 35m droga hamowania zamiast 34m? mysle ze nie sa to tak spektakularne roznice zeby zawracac sobie tym glowe

natomiast felgi mam aftermarket ale wymiary 1:1 z OEM

Opublikowano

Cześć, ja fabrycznie dostałem na Michelin, a założyłem zimę Nokian WR Snowproof P R19. Na Oponeo tylkoto i Yokohama było w grudniu dostępne w miarę rozsądnej cenie. Po 2000 km jestem zadowolony. Przy RWD nie łapie uślizgów. Opony ciche. Co do gwiazdki, to opony zamówiłem do salonu i przełożyli mi bez problemu, nie wspominając nic o homologacji.

Opublikowano

Pytanie czy wymóg homologowanych opon jest explicite zapisany w warunkach gwarancji. BMW homologowało na przykład bio diesel HVO ostatnio, ale to nie oznacza, że jak będziesz jeździł na zwykłym ON B7, to Ci nie uznają gwarancji.

Opublikowano
3 godziny temu, Rhett napisał(a):

Cześć, ja fabrycznie dostałem na Michelin, a założyłem zimę Nokian WR Snowproof P R19. Na Oponeo tylkoto i Yokohama było w grudniu dostępne w miarę rozsądnej cenie. Po 2000 km jestem zadowolony. Przy RWD nie łapie uślizgów. Opony ciche. Co do gwiazdki, to opony zamówiłem do salonu i przełożyli mi bez problemu, nie wspominając nic o homologacji.

Przecież ta homologacja jest tylko po to by xdrive nie miał kłopotów. Do RWD oraz elektryka gdzie są osobne silniki nie ma to znaczenia.

Opublikowano

Może ja jestem dziwny, ale dla spokoju ducha, spokoju z gwarancją kupiłbym opony z gwiazdką. Opony kupuje się raz na 3-4 lata i na tym nie warto oszczędzać zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i problemów z serwisem BMW w przyszłości.

Opublikowano

Kolegom nie chodzi o cene i chęć kupna tańszych opon tylko w zasadzie w drugą stronę - droższych i nowszych modelowo które mimo wszystko nie mają z jakiegos powodu *

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, bambaryla napisał(a):

Przecież ta homologacja jest tylko po to by xdrive nie miał kłopotów. Do RWD oraz elektryka gdzie są osobne silniki nie ma to znaczenia.

A w jaki niby sposób gwiazdka chroni xdrive?

Opublikowano

Na tym forum odpowiedziano już na to 1000x.

W skrócie homologacja gwarantuje prawie identyczny obwód opon którego wymaga xdrive. Jak masz zioma co pracuje w oponeo i ma 100 takich samych opon w magazynie to możesz sobie sam dobrać 4 o minimalnym odchyle i olać gwiazdkę 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
41 minut temu, bambaryla napisał(a):

W skrócie homologacja gwarantuje prawie identyczny obwód opon którego wymaga xdrive. Jak masz zioma co pracuje w oponeo i ma 100 takich samych opon w magazynie to możesz sobie sam dobrać 4 o minimalnym odchyle i olać gwiazdkę 😉

to może mieć znaczenie jak kupujesz inne rozmiary przód/tył (szerszy tył)

Opublikowano
15 godzin temu, kivlov napisał(a):

Nie ma chyba homologowanych opon zimowych 20" czy zwyczajnie słabo szukam?

slabo szukasz 😜

w ponizszym linku znajdziesz wszytskke opony z homolgoacja do kazdego rozmiaru felgi dla g60 520d, zwroc uwage rowniez na to ze w ceneo jest oznaczenie „homologacja bmw” ale niekoniecznie dla danego modelu auta, wiec nie sugeruj sie tym bo jest duzo bledow

16 godzin temu, zalezi napisał(a):

Może ja jestem dziwny, ale dla spokoju ducha, spokoju z gwarancją kupiłbym opony z gwiazdką. Opony kupuje się raz na 3-4 lata i na tym nie warto oszczędzać zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i problemów z serwisem BMW w przyszłości.

mam podobne odczucia, dla swietego spokoju wzialem homologowane

https://czesci.bmwsklep.pl/bmw-seria-5/g60-limousine/520d-ece-neutralna/kompletne-kola-obrecze-i-opony/opony-zimowe-85_0129

• Dziękuję 1
Opublikowano
20 godzin temu, bambaryla napisał(a):

Jak kolega Brak_nazwy napisał , homologowane rozmiary a nie gwiazdka wpływają na gwarancję X-drive (potwierdzone w  ASO Zdunek ). Jak ktoś dla świętego spokoju woli gwiazdki , to jego sprawa, choć jest wiele lepszych opon od tych z gwiazdką .

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja potwierdzałem w dwóch innych dealerstwach i homologacja jest wymagana przy ogumieniu mieszanym 🙂
Ona gwarantuje jednakowe obwody przy różnym rozmiarze opon przód tył.

• Dziękuję 1