Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Nie testowałem nigdy led w aucie ale te co mam w domu to zanim całkiem padły to najpierw sobie migały.

A długo tak wytrzymały z tym mruganiem?

Bo wiadomo jak jest u nas z wymianą żarówek 🥴

Opublikowano

Wiesz co nie pamiętam dokładnie ale na pewno kilka tygodni to jeszczę zależy pewnie od jakości wykonania bo o ile dobrze sobie przypominam to w toalecie punktowe w suficie to z tydzień max 2 tygodnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nigdy nie narzekałem na zwykłe H4. Teraz mam furę na zenonach, bo taką kupiłem. i nigdy nie zmienię na ledy, bo one najzwyczajniej oślepiają jadących z przeciwka. Jedne bardziej, inne mniej.

Za PRLu, ledy prawdopodobnie nigdy by nie uzyskały homologacji.  

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Jeden komplet chiński przejechał u mnie 2 dni, bo później wymieniłem przez fakt tragicznego światła na mokrym.

Później zamówiłem kolejny, ale żarówka zaczęła migać, po czym zgasła po 15 minutach użytkowania. Koniec historii z LED-ami - pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 09:18, Wojtas_7 napisał(a):

A niby dlaczego mają oślepiać?

Ja mam wyregulowane i świecą nisko.

Nie niby, tylko ledy działają tak samo jak latarka ledowa. Zauważ, że im bliżej ją przystawiasz np. do ściany, to lepiej ją oświetla. Tak samo działają ledy w aucie. Dopóki jadące z przeciwka auto jest daleko, to jest jeszcze ok. Najgorsze są najbliższe metry przed minięciem się. Moim skromnym zdaniem ledy mają tendencję światła rozproszonego.  Chyba że ja mam jakiś wzrok nadwrażliwy. 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

W e91 preLCI wymieniłem lampy na soczewki h7 i założyłem ledy philipsa, trzeba odżałować te 500zł ale świecą już 5 lat.. więc jak widać chińskie oszczędności się nie opłacają 🙂

Natomiast do lampy bez soczewki leda bym się nie odważył założyć.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Bez przesady, w e39 kupiłem porządne chińskie ledy w miejsce H7, kosztowały swoje, już nie pamiętam ile ale chyba z 50 dolców za sztukę, kilka lat przejeździły i sprzedałem na nich samochód dalej. Długo robiłem research i znalazłem takie co niby na tych samych diodach robione co latarki Led Lenser.

Później pamiętam jeszcze kupiłem same płytki z tymi diodami i przlutowałem w poprzednie obudowy z markerów niby premium w metalowej obudowie co świeciły jak kod napłakał zanim się przepaliły po 3 miesiącach. Po wymienie też zero problemów i dobra jasność.

Druga sprawa z oślepianiem - jak jest LED dobrze zrobiony to i nie będzie oślepiał - moje miały bardzo dobrą linię odcięcia.

Jedyny problem to była jedyna dostępna barwa 6k - dobrze świeciły jesli nie padało, w deszczu tak śrenio.

Jak w każdym przypadku i tutaj pewnie idealnie sprawdza się powiedzenie - chytry dwa razy traci - tak samo w przypadku ledów jak i żarników xenon - jak coś jest przesadnie tanie to nie ma prawa dobrze działać.

Edytowane przez madseason
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie są legalne i znając szybkość dostosowywania polskich przepisów to pewnie jeszcze długo nie będą.

Błyski są jak ktoś zostawia włączone sprawdzanie żarówek.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Takie są nielegalne te LEDy, że 2 czy 3 przeglądy przeszedłem na ledach w różnych SKP i nikt się nie czepił.

W razie czego miałem wszystkie żarówki na zmianę w bagażniku

Edytowane przez madseason