Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

jestem tu nowy (jako piszący 🙂 ) bo jak to zazwyczaj bywa - czytam już od dłuższego czasu

W listopadzie odebraliśmy Zielony San Remo, X1 2.0i sdrive Xline. Jest to drugie aktualnie BMW w garażu, ja jezdze X5 G05 2,5d 2022 r. Stad wiele razy bede porownywał oba auta 🙂

Pozwólcie ze podzielę sie kilkoma spostrzeżeniami.

W skrocie auto bardzo przyjemnie, tak lekko jezdzi (nie jest to taki słoń jak x5 😉

Ale tego kto zaprojektował system multimedialny, ideę My Modes itp - to bym ****

Jak porównuję to z "hybrydą" jaka mam w przedliftowej x5 - czyli poprzednia generacja: ekran i fizyczne przyciski - to nie moge uwierzyć jak bardzo można utrudnić "używalność" systemu.

W x1 na przyklad jak wyjeżdzam tyłem z garażu (i na ekranie jest widok z kamery) to już nic w tym czasie nie zrobisz - nie zmienisz temperatury, ani na przyklad nie włczysz podgrzewania foteli, musisz albo cierpliwie czekac do konca manewru albo recznie wylaczyc tryb kamery

Szczerze mowiac przeboje z tym systemem spowodowaly moja aktualna niechęc do zmiany x5 - bo w poliftowej juz tez bym wyladował z systemem 9.0 jak rozumiem. a po 2 miesiącach uzytkowania tego w x1 - nie chcę 😉

Mechanicznie:

Skrzynia spoko.

Przedni napęd - taki sobie. lubi w obecnych temperaturach zakrecic kolami (nawet zimowkami) przy starcie

BTW - komplet kół zimowych (zestaw BMW felgi i opony) kupiłem na allegro. W autofus nawet po rabacie były o ponad 40% droższe

Wewnątrz:

skora ekologiczna - jestem bardzo zaskoczony na plus. praktycznie nie czuje roznicy z natiuralna jaka mam w x5. Ciekaw jestem jak bedzie latem

Audio HK - jest ok ale slabizna w porownaniu z HK w x5. Az nie chce myslec jak gra seryjne audio

Wyglad zewnetrzny:

W xline przedni grill to taka mieszanka czarnego i srebrnego - zamarzył mi sie czarny, kupiłem nawet grill (zamiennik) ale dopiero po zakupie zaczalem sie orientowac jak to zamontowac - i okazalo sie ze bez sciagniecia przedniego zderzaka nie da rady, wiec odpuscilem, nie bede rozbieral nowego auta.

Aha, ktos moze zapytac o spalanie. ruch wyłacznie miejski, - tak jak pokazuje apka i komputer. w listopadzie i grudniu 8.2l/100km, a w styczniu aktualnie srednia to 7.4.

Pozdr

tomek

Edytowane przez Rolekt
  • Lubię to 1
Opublikowano

Mając porównanie do X5 czyli w sumie z autem o 2 klasy wyżej, to chyba ta X1 nie wypada tak źle. Jakby był jeszcze xDrive 23i. Oczywiście przemilczalem sterowanie tabletem 🙂

Dzięki za Twoją opinie, na pewno jest pomocna.

Opublikowano
8 minut temu, rooti napisał(a):

Mając porównanie do X5 czyli w sumie z autem o 2 klasy wyżej, to chyba ta X1 nie wypada tak źle. Jakby był jeszcze xDrive 23i. Oczywiście przemilczalem sterowanie tabletem 🙂

Dzięki za Twoją opinie, na pewno jest pomocna.

Hej

nie no - zdecydowanie dobrze wypada! 😉

jedyne takie 2 rzeczy ktore mi sie nasunęly to albo naped (ale to sam wybrałem sdrive) no i audio - i tu roznica klas uzasadnia roznice IMO

środek, jakość plastików itp - jest IMO na zbliżonym poziomie. No może środkowa konsola jest w x1 dość skromna i mocno plastikowa.

aha, fotele sportowe w x1 (dają je w xline) sa tez super. I uwaga - jest masaż. jakoś w pakiecie czy w cenie, ja nie zamawialem a mam 😉 Nawet fajnie działa

pzdr

ps. jeszzcze jedna rzecz mi sie przypomniała z cyklu nowe nie znaczy lepsze. Nowy kluczyk, większość guzików przeniesienio na .... najmniejszą i najwęższą sciankę boczną (przypominam, wczesniej były na "frontowej" scianie). przez to jak sie domyślacie, nie jest jakoś łatwiej otworzyć auto czy klape, a jeszcze mając rękawiczki... po co zmieniali pytam się? 😉 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolekt napisał(a):

Jak porównuję to z "hybrydą" jaka mam w przedliftowej x5 - czyli poprzednia generacja: ekran i fizyczne przyciski - to nie moge uwierzyć jak bardzo można utrudnić "używalność" systemu.

W x1 na przyklad jak wyjeżdzam tyłem z garażu (i na ekranie jest widok z kamery) to już nic w tym czasie nie zrobisz - nie zmienisz temperatury, ani na przyklad nie włczysz podgrzewania foteli, musisz albo cierpliwie czekac do konca manewru albo recznie wylaczyc tryb kamery

Naprawdę w czasie manewru potrzebujesz włączyć ogrzewanie foteli?

Miałem kiedyś Astrę i na konsoli środkowej miałem z 20 fizycznych przycisków. Przez 5 lat nigdy nie nauczyłem się aby nie odrywać wzroku od drogi aby trafić w przycisk. A nawigacja po systemie też odbywała się takim "idrivem". Nikt mnie nie przekona że takie coś jest wygodne czy bezpieczne.

Zdecydowanie wolę obsługę głosową w X1.

Opublikowano
39 minut temu, marcinq78 napisał(a):

Naprawdę w czasie manewru potrzebujesz włączyć ogrzewanie foteli?

Ja czasami mam potrzebę zmienić ustawienia nawiewu w trybie natychmiastowym nieważne, czy parkuję, czy nie.

39 minut temu, marcinq78 napisał(a):

Miałem kiedyś Astrę i na konsoli środkowej miałem z 20 fizycznych przycisków. Przez 5 lat nigdy nie nauczyłem się aby nie odrywać wzroku od drogi aby trafić w przycisk. A nawigacja po systemie też odbywała się takim "idrivem". Nikt mnie nie przekona że takie coś jest wygodne czy bezpieczne.

To może tutaj jest problem, a nie w systemie BMW?

Opublikowano
W dniu 10.01.2025 o 11:23, Rolekt napisał(a):

Cześć,

Audio HK - jest ok ale slabizna w porownaniu z HK w x5. Az nie chce myslec jak gra seryjne audio

Ciekawa opinia, dzięki za nią.

Przy okazji HK jak piszesz, odsłuchiwałem sztukę bez HK i nie jest źle, natomiast Ty w X5 masz na pewno ,,korektor graficzny,, do HK i tam można jeszcze podziałać z dźwiękiem.

Mam nadzieję że w którejś aktualizacji dorzucą to do X1. W nowej X3 jest bo się bawiłem i pomaga. 🙂

Opublikowano
11 godzin temu, Franek Dolas napisał(a):

Ciekawa opinia, dzięki za nią.

Przy okazji HK jak piszesz, odsłuchiwałem sztukę bez HK i nie jest źle, natomiast Ty w X5 masz na pewno ,,korektor graficzny,, do HK i tam można jeszcze podziałać z dźwiękiem.

Mam nadzieję że w którejś aktualizacji dorzucą to do X1. W nowej X3 jest bo się bawiłem i pomaga. 🙂

tak to prawda - nie ma korektora w x1 i na pewno to jakos wplywa na wrażenia z odsłuchu. Swoja drogą nie ma tez (mówie o HK w X1) (z tego co wyczytałem oraz widzialem na recenzjach na YT, bo "naocznie" nie sprawdzałem ;)) subwoofera. i tu musze powiedziec ze na moje ucho - w ogole tego "braku" nie słychać. pisząc o niedostatkach HK w X1 miałem bardziej na mysli taką czystość, klarowność i przestrzenność dźwięku. Basy i moc - są w porządku 🙂 ps. te filmiki które oni proponują (np ta noworoczna animacja) - grają świetnie. efekt jak w kinie. ALe tez zakładam są one specyficznie dostrojone aby właśnie dobrze graly. ps2. tak - cały czas staram sie pamietac ze porownanie do x5 może być niejako krzywdzace 🙂

nowa rzecz - zauważyłem ( a ściślej moja Żona) nadmierne parowanie kabiny w obecnych warunkach. Jakkolwiek w 4 miesięcznym aucie nie podejrzewam zabrudzonego filtru kabinowego, to zważywszy że nie kosztuje on wiele (mowie o samodzielnej wymianie) to zamowilem na allegro - i wymienie, moze to to

pozdr i dzieki za dyskusję

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 12:02, Rolekt napisał(a):

tak to prawda - nie ma korektora w x1 i na pewno to jakos wplywa na wrażenia z odsłuchu. Swoja drogą nie ma tez (mówie o HK w X1) (z tego co wyczytałem oraz widzialem na recenzjach na YT, bo "naocznie" nie sprawdzałem ;)) subwoofera. i tu musze powiedziec ze na moje ucho - w ogole tego "braku" nie słychać. pisząc o niedostatkach HK w X1 miałem bardziej na mysli taką czystość, klarowność i przestrzenność dźwięku. Basy i moc - są w porządku 🙂 ps. te filmiki które oni proponują (np ta noworoczna animacja) - grają świetnie. efekt jak w kinie. ALe tez zakładam są one specyficznie dostrojone aby właśnie dobrze graly. ps2. tak - cały czas staram sie pamietac ze porownanie do x5 może być niejako krzywdzace 🙂

nowa rzecz - zauważyłem ( a ściślej moja Żona) nadmierne parowanie kabiny w obecnych warunkach. Jakkolwiek w 4 miesięcznym aucie nie podejrzewam zabrudzonego filtru kabinowego, to zważywszy że nie kosztuje on wiele (mowie o samodzielnej wymianie) to zamowilem na allegro - i wymienie, moze to to

pozdr i dzieki za dyskusję

Jak dla HK w nowym x1 gra średnio porównując do mojego poprzedniego bmw f30 tam HK grało lepiej zdecydowanie lepiej takie moje odczucia. Odnośnie parowania szyb też tak miewałem na początku i szczerze też już się nad tym zastanawiałem ale minęło wszystko się ułożyło i teraz działa prawidłowo napewno ponad pół roku się z tym zmagałem. Moim zdaniem musi się wszystko poodpowietrzac jeśli chodzi o układ chłodzenia.pozdrawiam.

• Lubię to 1