Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

stoje przed kupnem auta tak do 250k max. Dostałem oferte na X1 23i xDrive 2024 gotowe do odbioru za 228k (katalogowo 270k) albo X3 g01 np. ta https://najlepszeoferty.bmw.pl/uzywane/wyszukaj/opis-szczegolowy/161039/ i sam juz nie wiem, oba auta mi sie podobaja, nie wiem czy g01 nie straci duzo na wartosci przez nowa X3 g45 (ktora mi sie w ogole nie podoba..).

Czy miał ktoś z Was do czynienia z tymi autami i mógłby coś doradzić? Trasy raczej krótkie po mieście, ale raz w miesiacu dluzsze.

Opublikowano

Ja przede wszystkim nigdy nie kupiłem auta używanego. Zdecydowałem się na nową X1 wybierając jeszcze między XC40 i Lexusem - również nowymi.

Pomijam aspekty wizualne bo jednym podobają się niemki innym szwedki a jeszcze innym azjatki. 😉

Volvo jakkolwiek świetne auto to "urodziło" się w 2017 roku. Przy obecnym postępie technologicznym to już leciwe auto. Lexus był dużo droższy a nie oferuje więcej niż X1 które mam i morda mi się cieszy za każdym razem jak do niego wsiadam.

Po zamówieniu X1 i jak już pojawiły się dema nowej X3 zacząłem się zastanawiać czy nie byłoby jednak lepiej dołożyć trochę i wziąć X3. Ale jednak rozsądek przemówił. Auto używam z partnerką głównie w mieście. Ciasne parkingi, ogólnie mało miejsca mam w garażu osiedlowym jak na tak duże auto jak X3. 

Do czego zmierzam. Kierowałem się tym aby mieć auto nowoczesne, z nowymi technologiami. Wygląd też był ważny aby za 2-3 lata nie patrzeć na niego jak na starą pannę 🙂 która jako młoda podobała mi się w liceum ale dziś jest już po 40tce 😄 

Czytam dużo opinii na temat bmw i innych marek. Odnoszę wrażenie że ludzie ciężko przyjmują zmiany i trudno akceptują postęp. Ileż to psioczenia na auto start, ileż to łez wylanych za brak kółka idrive, a w ogóle to po co ta tabletoza itd itp. Uważam że to złe. Kilkanaście lat temu sam taki byłem. Przez 7 lat ciągle używałem tego samego smartfonu twierdząc że nowe są gorsze a ten mój to jest dobry bo bateria dobrze trzyma, zdjęcia robi ładne i w ogóle. Dopóki dopóty życie nie zmusiło mnie do zmiany i w tedy zrozumiałem ile czasu straciłem i że mogłem już dawno cieszyć się "cudami" techniki.

A więc... jeśli chcesz X3 to bierz nową generację. Dziś ci się nie podoba ale za rok stwierdzisz że jednak fajnie wygląda. A jak nie to bierz to X1 bo dobra cena.

Nie pchałbym się w g01. Poznałem te auta jedynie na jazdach testowych. Wysiadając z nowej X3 i wsiadając do g01 trącało już myszką... Wrażenia z jazdy pozostały po g45.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Osobiście wybrałbym G01. Od 3 lat mam G08 i uważam, że to jest bardzo solidny samochód.

Może nie ma najnowszej wersji systemu iDrive, ale to, co jest, działa szybko, sprawnie i się nie zawiesza. No i ma fizyczne przyciski dla najważniejszych funkcji (klima, ogrzewanie foteli). No i jest już w miarę "ogarnięty" w tym sensie, że nie ma pierdyliarda akcji serwisowych i chorób wieku dziecięcego.

Osobiście szukałbym wersji trochę mocniejszej - IMHO takie 30i to sensowna opcja. No i najlepiej z CarPlay, adaptacyjnymi światłami i kamerami 360, które bardzo ułatwiają życie.

Możesz rozważyć np. taki egzemplarz:

https://najlepszeoferty.bmw.pl/uzywane/wyszukaj/opis-szczegolowy/168658/

Jest w podobnej cenie co ten podany przez Ciebie, ale mocniejszy silnik.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Właśnie z uwagi na samą ideę ,"używalność" i stabilność nowego iDrive jestem bardzo zadowolony z tego, co mam w G08 i F44 🙂

Opublikowano

Osobiście decydowałbym się na X3 schodzącej generacji - jest to samochód po liftingu, więc wszystko co mogli to w nim poprawili. Systemy może ma nieco starsze, ale sprawdzone i działające bezproblemowo. Poszukaj też ogłoszeń na otomoto z odpowiednimi filtrami np. od autoryzowanego dealera.

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 20:25, rooti napisał(a):

Cześć,

stoje przed kupnem auta tak do 250k max. Dostałem oferte na X1 23i xDrive 2024 gotowe do odbioru za 228k (katalogowo 270k) albo X3 g01 np. ta https://najlepszeoferty.bmw.pl/uzywane/wyszukaj/opis-szczegolowy/161039/ i sam juz nie wiem, oba auta mi sie podobaja, nie wiem czy g01 nie straci duzo na wartosci przez nowa X3 g45 (ktora mi sie w ogole nie podoba..).

Czy miał ktoś z Was do czynienia z tymi autami i mógłby coś doradzić? Trasy raczej krótkie po mieście, ale raz w miesiacu dluzsze.

Jeżeli ci to pomoże miałem podobny dylemat, żona mi na szybko pomogła kiedy powiedziała  ,,ma być ten nowy tablet albo nie bierzemy,, hahahahaha.

Osobiście lubię nowinki i potrzebowałem takiego 😉 strzała koleżanki małżonki.

Chwiej był większy w kwestii mechanicznej, mianowicie napęd główny przód czy tył, ale po jeździe X1 ( xDrive 23i )  już wiedziałem że jest dobrze.

Odnośnie nowej generacji, oprócz słabo wyglądającego przodu, wnętrze, a zwłaszcza wielka półka i materiały zastosowane, dla mnie tragedia. Tył petarda nie powiem. Oczywiście to subiektywna ocena.

Inna sprawa że w cenie mojej X1 wersja silnikowa nowej X3 byłaby biedą, a nie mam potrzeby wozić powietrza 🙂

Opublikowano

Skończyłem konfiguracje, brak ktoś z Was przyciemniane szyby? warto tyle dopłacać czy lepiej zrobić później?

Opublikowano
13 minut temu, rooti napisał(a):

Skończyłem konfiguracje, brak ktoś z Was przyciemniane szyby? warto tyle dopłacać czy lepiej zrobić później?

Ja w G08 nie mam przyciemnianych szyb. Wstawiłem siateczki, ale to nie to samo. W wakacje jeździłem CX-5 z fabrycznie przyciemnianymi i to było dużo lepsze.

Jeżeli masz dzieci albo lubisz wozić plecaki/torby za siedzeniami zamiast w bagażniku, to bierze przyciemniane szyby.

Opublikowano

Bierz od razu szyby przyciemniane, będziesz miał bez kombinacji.

Opublikowano
4 godziny temu, irek.k napisał(a):

Bierz od razu szyby przyciemniane, będziesz miał bez kombinacji.

Dokładnie. Różnica w koszcie akceptowalna a fabryczne to fabryczne