Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od jakiegoś czasu problem ze stanem oleju w bmw e39 520d kod silnika m47. Posiadam go 7 lat od wymiany do wymiany oleju nic nie ubywalo na bagnecie. Teraz od czasu do czasu po przejechaniu paru kilometrów zaświecą się żółta kontrolka oleju na desce rozdzielczej. Na bagnecie było minimum, ale pojeździłem trochę i po sprawdzeniu stanu znowu jest dobrze, czyli ciut powyżej normalnego stanu. Dzieje się tak co jakiś czas. Czy ten olej się gdzieś zatrzymuje i czasami wraca? Czy jak to mam rozumieć. Nie dymi na żaden kolor. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 10:50, lukas1215 napisał(a):

Na bagnecie było minimum

Sam sobie odpowiedziałeś, masz za mało oleju. Silnik się zagrzeje to olej się rozszerza i kontrolka stanu gaśnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli w tych samych warunkach pomiarowych uzyskujesz różne wskazania to ja bym się przyjrzał podstawie filtra oleju. Nie wiem jak to wygląda u mnie w M57, ani tym bardziej w M47, ale podobno jest to typowy problem w silnikach benzynowych. W filtrach puszkowych jest zawór zwrotny, żeby olej nie ściekał do miski na postoju. W przypadku samego wkładu zawór zwrotny jest w obudowie filtra, jak się zużyje to nie trzyma. Jednak w pierwszej kolejności wymień te małe oringi na trzpieniu, który wchodzi we wkład i wymieniaj regularnie jeśli nie ma razem w komplecie, bo np. w M57 razem z filtrem ich nie ma.

Tutaj na innym forum opisane jest jak to wygląda w M50/M52 https://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=161994

Nie widzę innej przyczyny, żeby stan oleju zimnego silnika miał się zmieniać w tak dużym zakresie.