Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak odpalam auto rano lub po dłuższym postoju (zimny silnik) to przez dłuższą chwilę świeci check engine i kontrolka ładowania, raz było też tak, że zaświeciły się chwilę po odpaleniu jak lekko przygazowałem. Myślałem, że to napinacz paska/pasek, bo na zimnym sobie popiskuje, ale zauważyłem taką rzecz, że te kontrolki gasną w momencie pojawienia się takiego jakby gwizdania (słychać na filmie, który dołączam), jak tego dźwięku nie słychać, kontrolki się świecą, jak zaczyna gwizdać, kontrolki gasną. Myślałem, że to któreś koło pasowe wydaje ten dźwięk, ale wychodzi na to, że to coś innego (dźwięk jest odkąd mam to auto, więc to nic nowego). Problem jest wyłącznie na zimnym silniku. Ma ktoś pomysł, o co może chodzić? Może to sprzęgiełko alternatora zaczyna padać? Kombinuję, zanim wymienię części za 800zł, a i tak nic się nie zmieni :classic_laugh: Aha, w INPIE czysto, poza termostatem, o którym wiem, brak błędów. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Raczej bym obstawiał na problem ze szczotkami. Po odpaleniu na zimnym puknij trzonkiem młotka w alternator. Jak zaskoczy to alternator do roboty.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)