Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam cztery lata temu kiedy zakupiłem moją f10 silnik 520d 184km 2010r zrobiłem profilaktyczny duży serwis i właśnie między innymi wybrałem świece żarowe Beru bo są najbardziej polecane do BMW i już wiem dlaczego ponieważ zrobiłem już na nich 70 tyś km i nadal się nic nie dzieje , że działam profilaktycznie pod koniec tygodnia jadę na wymianę świec i co się okazuje do mojego modelu silnika nie ma już dostępnych świec Beru jedynie Bosch , NGK jeżeli chodzi o tą półkę czy ktoś może się wypowiedzieć dlaczego są nie dostępne ?

Opublikowano

Przecież beru masz dostępne normalnie w intercars na przykład  (GN 1018)

Dla mnie wymiana świec żarowych profilaktycznie jest bez sensu. No, ale jak tam sobie chcesz

Opublikowano
10 godzin temu, Kolorusek napisał(a):

Przecież beru masz dostępne normalnie w intercars na przykład  (GN 1018)

Dla mnie wymiana świec żarowych profilaktycznie jest bez sensu. No, ale jak tam sobie chcesz

Tylko po pierwsze nie jest to świeca do mojego silnika , po drugie świece żarowe mają to do siebie że już średnio po 80 tyś lub powyżej 5 lat nie dają już się wykręcić czyli się urywają jak ktoś dba to zdaje sobie z tego sprawę i robi profilaktykę przy której też świeca żarowa może być już nie do wykręcenia.

Opublikowano

głupoty piszesz... u mnie pierwszy raz wykręcałem (do pomiaru kompry)przy 270tyś bez żadnego problemu... a profilaktycznie to się gwint poprawia i smaruję smarem do świec żarowych... 

Jack_Strong-
  • Moderatorzy
Opublikowano

Prędzej sterownik padnie niż świece.

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sterownik w n47n... chyba nie wiesz o czym piszesz Randall, nigdy nie siadaja. Chlopak ma racje a strzelacie glupotami o braku potrzeby wymiany i naprawy gwintu w glowicy....a opilki to gdzie poleca? W kosmos? 

Swiece beru od dawna sa nie dostepne do tego silnika. Stosujemy obecnie bosch.

• Moderatorzy
Opublikowano

Widzisz nigdy nie siadają a wymieniałem ostatnio w e84 z 2013 roku 😉 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Same od siebie nie siadaja. Ktos sie bawil, zrobil zwarcie, przylal woda/ropa/olejem. Nie mozesz pisac, jako odpowiedz, ze predzej sterownik padnie niz swiece. Nie w tym silniku. Zreszta, co to za odpowiedzi? Chlop chce zrobic dobrze w aucie a dostaje beznadziejne odpowiedzi. 

• Moderatorzy
Opublikowano

Do niedawna też byłem przekonany że w tym silniku nie padają aż padł w x1. Po co się tak spinasz? Jak ktoś chce to może wymieniać świece razem z olejem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dlaczego sie spinam? Juz tlumacze:

1. Kolorusek chlapnal ze sa dostepne i dodatkowo podal zly nr swiecy, nadmieniajac ze wymiana jest bez sensu. 

2. Jack chlapnal o gwintowaniu na aucie i ze u niego poszlo przy 270tys

3. Randall chlapnal o tym ze predzej sterownik, choc sam, osobiscie, wymienial tylko raz i to w x1. 

Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 06:32, Bartek1982Sce napisał(a):

Tylko po pierwsze nie jest to świeca do mojego silnika , po drugie świece żarowe mają to do siebie że już średnio po 80 tyś lub powyżej 5 lat nie dają już się wykręcić czyli się urywają jak ktoś dba to zdaje sobie z tego sprawę i robi profilaktykę przy której też świeca żarowa może być już nie do wykręcenia.

Z tego co wiem firma Beru, to teraz BorgWarner(Beru).

A możecie operować numerami świec żarowych, które są odpowiednie do tego silnika?

Oryginał na dziś to 12230035934 na 7V, a zamiennik np. Bosch 0250603006 też na 7V.

Jeśli wspomniana Beru GN1018 jest na 5,4V i jest zła, to jest jeszcze GN1000 7V, która właśnie jest od BorgWarner(Beru) i chyba pasowałaby?

Są np. tu: https://allegro.pl/oferta/4x-beru-gn1000-swieca-bmw-e91-e87-f31-g30-f11-n47-2-0d-12230035934-14929193184

Opublikowano
21 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Sterownik w n47n... chyba nie wiesz o czym piszesz Randall, nigdy nie siadaja. Chlopak ma racje a strzelacie glupotami o braku potrzeby wymiany i naprawy gwintu w glowicy....a opilki to gdzie poleca? W kosmos? 

Swiece beru od dawna sa nie dostepne do tego silnika. Stosujemy obecnie bosch.

Właśnie dziś wleciały świece Boscha , ale co do starych świec to jedna już miała problem ale udało sie wykręcić bez urywania 🙂

Opublikowano

nie pisałem o gwintowaniu czy naprawię gwintu tylko o "POPRAWIE" czytaj przeczyszczeniu gwintu przed ponownym montażem... zresztą jak ktoś ma pojęcie to wie jak to zrobić na aucie żeby ani grama wiuru czy brudu z gwintu nie wpadlo do silnika.

Zresztą kolega zakładający post wyraźnie napisał że chodzi mu o zapobieganiu zapiekania świecy a nie o awarię!

Proponuję najpierw czytać ze zrozumieniem pytania!

Jack_Strong-
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jack, wiem o czym bylo pytanie i poznalem odpowiedzi, nie wkrecaj mi tu jakis znakow interpunkcji (!!!). Nie ma takiej mozliwosci abys przegwintowal, bo nie ma takiego czegos jak przeczyszczenie gwintu swiecy zarowej, aby nic nie wpadlo.