Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje? Jaką maksymalną wysokość podnoszenia musi mieć podnośnik aby swobodnie wymienić koło? Chcę kupić podnośnik typu żaba lub trapezowy ale mam obawy że taki zwykły od osobówki nie podniesie wystarczająco wysoko.

Pytanie jeszcze o śruby specjalne. Gdzieś słyszałem (a nie piszą tego w instrukcji), że tych śrub nie powinno odkręcać się kluczem udarowym bo nie są tak zahartowane jak zwykłe i po jakimś czasie ulegają uszkodzeniu. Prawda to?

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 00:15, marcinq78 napisał(a):

Czy ktoś się orientuje? Jaką maksymalną wysokość podnoszenia musi mieć podnośnik aby swobodnie wymienić koło? Chcę kupić podnośnik typu żaba lub trapezowy ale mam obawy że taki zwykły od osobówki nie podniesie wystarczająco wysoko.

Pytanie jeszcze o śruby specjalne. Gdzieś słyszałem (a nie piszą tego w instrukcji), że tych śrub nie powinno odkręcać się kluczem udarowym bo nie są tak zahartowane jak zwykłe i po jakimś czasie ulegają uszkodzeniu. Prawda to?

Mam zwykłą żabę i spokojnie zmieniam koła sam.

Tak to ogólna zasada by zabezpieczających śrub nie odkręcać udarem. Poluzuj zwykłem kluczem a potem już można.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja w końcu zdecydowałem się na zakup podnośnika śrubowego z główką/stopką pasującą do gniazda podporowego w podłodze. Nawet niezła - niemiecka - jakość.

Okazuje się że nie trzeba go jakoś wysoko podnosić.

Bałem się podnosić żabą że popękają te plastikowe kostki.