Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

BMW ogólnie prowadzą się raczej dobrze, więc podejrzewam że nie inaczej jest z F1x. Pytanie mam więc takie, w jakim setupie (tj. opcje, silnik, opony/felgi itp.; generalnie wszystkie zmienne) eFka prowadzi się najlepiej?

Opublikowano
Godzinę temu, jakubskarzyn napisał(a):

Witam forumowiczów,

BMW ogólnie prowadzą się raczej dobrze, więc podejrzewam że nie inaczej jest z F1x. Pytanie mam więc takie, w jakim setupie (tj. opcje, silnik, opony/felgi itp.; generalnie wszystkie zmienne) eFka prowadzi się najlepiej?

550D  lub M5 🙂 

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nawet zwykle 520d z zawieszeniem mpakiet i tylną osią skrętną. 
miałem takie f11 przed xd z edc i to było to

Opublikowano

Ze swojego doświadczenia - dobra opona w runflat.

Przez długi czas jeździłem na lecie na runflatach, później po opiniach z forum, że opona XL zastępuje runflat i auto prowadzi się równie dobrze. To ściema. Tryb Sport (EDC) daje poprawę, ale auto nadal pływa. Na zimę kupiłem teraz Continentale w runflat, po wcześniejszych Michelinach i jest bajka naprawdę. Auto prowadzi się jak po sznurku, nie reaguje na koleiny, dziury, nierówności - czyli na to wszystko na co jest podatne na zwykłych oponach.... Dlatego sprzedaje letnie opony i zakupię runflaty, żeby odzyskać radość z jazdy 🙂 

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tymi runflatami wywołasz burzę … (sam jestem zwolennikiem tej technologii i uważam, że zawieszenie jest projektowane pod te opony). 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zdaje sobie sprawę, ale jednak to ja kręcę kierownicą i mam odczucia i nikt mi przez internet tego nie zmieni 😄 Więc pozostanę przy swoim zdaniu.

Oczywiście, że jest projektowane pod runflat jak i wszystkie inne systemy. Bez opon runflat to jest zupełnie innych samochód. Rzeczywiściej jak ktoś lubi jak bardziej buja na nierównościach to może brać w ciemno zwykłe opony, ale pod radość z jazdy - wyłącznie runflat 🙂

• Moderatorzy
Opublikowano

Na lato mam 19" RFT, na zimę kupiłem 18" bez rft. Auto prowadzi się bajecznie, nic nie buja w dodatku nie przenosi tak do środka poprzecznych nierówności jak RFT. 

RWD + EDC. Być może w xdrive są inne nastawy.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 6.01.2025 o 19:55, jakubhab napisał(a):

Przez długi czas jeździłem na lecie na runflatach, później po opiniach z forum, że opona XL zastępuje runflat i auto prowadzi się równie dobrze. To ściema. Tryb Sport (EDC) daje poprawę, ale auto nadal pływa. Na zimę kupiłem teraz Continentale w runflat, po wcześniejszych Michelinach i jest bajka naprawdę. Auto prowadzi się jak po sznurku, nie reaguje na koleiny, dziury, nierówności - czyli na to wszystko na co jest podatne na zwykłych oponach.... Dlatego sprzedaje letnie opony i zakupię runflaty, żeby odzyskać radość z jazdy 🙂 

A wytlumacz mi kolego jedna rzecz. Skoro na "zwyklych" oponach czyli nie RunOnFlat, samochod tak "plywa", skacze i zle sie prowadzi, to dlaczego fabrycznie M5 wychodzi na tych kiepskich, zwyklych oponach? Albo dlaczego wszystkie auta typu Ferrari, Lambo, McLareny itd. tez fabrycznie maja montowane zwykle opony?

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 6.01.2025 o 20:55, jakubhab napisał(a):

Ale wiesz że model opony ma również wpływ na to jak auto się prowadzi itp? Inna opona to nie tylko inna guma i inny bieznik.

Kiedyś miałem jakieś opony, które wyrywały kierowce z ręki. Zmieniłem na inne - zupełnie inny samochód. Oba komplety byly XL ale nie RoF.