Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Auto po zakupie 3 tygodnie temu w menu miało zapisane 4 telefony poprzedniego właściciela z Niemiec. Po usunięciu starych telefonów nie można dodać nowego telefonu. Włączam bluetooth  pokazuje się menu dodaj urządzenie ale po wybraniu opcji dodaj urządzenie nic się nie dzieje. pojawia się informacja zapoznaj sie z instrukcją.

wersja oprogramowania SW TC-002.007.000-002.007

zastanawiam się czy nie brakuje tam jakiegoś modułu bluetooth ale skoro były zapisane telefony i jest możliwść zaznaczenia ptaszka czyli włączenia bluetooth to raczej sprzętowo jest ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Juz nie pamietam jak to szlo z dodawaniem, ale rozumiem, ze w telefonie masz BT wlaczony i telefon Ci znajduje samochod?

• Moderatorzy
Opublikowano

A szukałeś urządzenia BMWXXXXX w menu BT w telefonie po naciśnięciu dodaj urządzenie?

Opublikowano

Tak , sprawdzałem w telefonie i nie widać auta. Dzisiaj zajrzałem do bagażnika w tym aucie i okazuje się, że nie ma tam modułu tego metalowego.  Auto w wyposażeniu po vin ma navigację business i zestaw głośnomówiący ze złączem USB. Już zdurniałem. podłączyłem telefon po kablu usb i w multimediach widać telefon ale nie idzie odtworzyć żadnej muzyki . Czytam instrukcję obsługi ale tam nic prawie nie ma na ten temat.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W bardzo prostych wersjach wyposazenia, BT jest w jednostce glownej i modul telekomunikacyjny (ten pod podlaga bagaznika) nie jest potrzebny. Daj no swoj VIN, to Ci sprawdze dokladnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No u Ciebie ewidentnie BT i zlacze USB jest podlaczone bezposrednio do jednostki glownej ("nawigacji"). Patrzac na wyposazenie Twojego samochodu, to bral to jakis mlody gniewny. Auto mialo szybko jechac a muza dobrze grac, nic wiecej. 😉

Czyli rozumiem, ze funkcje BT w telefonie mozesz uruchomic? Nie jest jakas zaszarzona?

Czy probowales testowac to z innymi telefonami? Moze po prostu musisz sciagnac oprogramowanie ze strony BMW i uaktualnic (poprzez pendrive sie to robi). Auto ma 13 lat, wiec jak nikt tego nie zrobil, to moze nie wspolpracowac z jakimis nowymi modelami telefonow i typow BT.

W Twoim aucie nie odtworzysz muzyki poprzez BT. Musialbys miec bogatsza wersje BT. Nie da sie tego uruchomic kodowaniem. Pozostaje Ci tylko odtwarzanie z pendrive albo radio. 🙂 Jest jeszcze opcja wymiany ekranu na androidowy, co Ci rozwiaze wszystkie problemy multimedialne.

Opublikowano

Fakt auto to golasek. Kupione z uwagi na niespełna 150 tys przebiegu i biały czysty wydech 😉 chmurki  nie puści 😉 silnik 184 km więc jedzie, a z 8 biegową skrzynią jest oszczędny .

Co do bluetooth to w aucie właczam opcję bluetooth pokazuje sie kółeczko mieli i wskakuje dodaj urządzenie. Jak zaznaczę dodaj urządzenie to pojawia się ekran który odnosi do instrukcji obsługi. Telefon stary samsung m31s więc bez szalu. chyba że coś źle robie?to że muzyka może grać tylko z USB to nie problem- pendrive lub telefon i ok. Najważniejsze to aby podłączyć telefon z zestawem głośno mówiącym. 

A gdzie mogę ściągnąć oprogramowanie  możesz jakiś link podać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

https://static.bmw.com/content/dam/bmw/staticContent/static_bmw_com/bluetooth/index.html?content=content_en.json&v1.0

Niby tu mozna sprawdzic i Twoj samochod nie moze byc uaktualniony pod katem BT. Wiec w sumie powinno dzialac.

Ja na Twoim miejscu zaczal bym od sprawdzenia czy inne telefony sa w stanie znalezc Twoje auto. Moze po prostu masz antene BT odpieta albo inny problem. Musialbys sie udac do kogos kto ma pojecie co i jak zeby Ci wszystko posprawdzal. Sam tu nic nie zdzialasz, jezeli oczywiscie sie okaze, ze problem nie jest w Twoim telefonie.

Mozna tez sprobowac uaktualnic oprogramowanie w Twojej jednostce glownej, ale to juz trzeba zrobic ISTA albo ESYS. Watpie zeby to pomoglo w sumie.

A tak jeszcze nawiasem mowiac, to BMW potwierdza, ze idzie w bardzo zla strone, bo na ich stronie internetowej nie ma juz mozliwosci sciagniecia softu i w ogole olali wszystkie stare auto bo przeciez wszystko wg nich sie dzieje ONLINE. W ogole uwielbialem te firme od 30 lat ponad, ale to co sie z nia dzieje ostatnio to jest porazka. Od stylistyki samochodow zarowno zewnetrznej jak i wnetrza, utratu stylu i charakteru typowego dla BMW, po ich typowe korporacyjne podejscie do wszystkiego, czyli teraz najwazniejsze jest LGBT, walka z klimatem i inne chore ideologie.

Edytowane przez mmw
Opublikowano

O widzisz to może ja coś źle robię bo z tego co piszesz to trzeba w telefonie najpierw znaleźć bmw. A próbowałem w ten sposób, że w telefonie  włączyłem bt i w aucie włączałem dodaj urządzenie. I nic się nie działo. zobaczę to  na dniach. 

Ta F20 nie jest moja. ja od 14 lat mam E46 touring a wcześniej jeszcze 10 lat było E36. i obecnie jestem na etapie szukania nowego auta ale tak jak piszesz dzisiejsze auta już do niczego sie nie nadają. od pół roku jeżdżę po salonach i patrzę co tam mają. w bmw proponowali mi nową 3kę w sedanie i w hybrydzie ale ma za mały bagażnik w porównaniu do mojego touringa.  Następnie pokazali G60 touring ale rozmiary mnie przeraziły. 5ka dzisiaj to rozmiar 7ki a mi takie duże auto mi nie jest potrzebne. zleży mi na Ekonomii. Zaproponowali 330e w touringu ale to znów jakieś  nieporozumienie.  Bagażnik mniejszy jak w E46 zbiornik paliwa 40 litrów!!!!! spalanie po rozładowaniu akumulatora 9 litrów itd. a jeździłem ostatnio nowym Lexusem NX350h i tu jest coś co cieszy oko. Przykro rozstawać się z bmw ale chyba nie będzie innego wyjścia. Czas pokaże 

Opublikowano
14 godzin temu, GRACUS7 napisał(a):

Zaproponowali 330e w touringu ale to znów jakieś  nieporozumienie.  Bagażnik mniejszy jak w E46 zbiornik paliwa 40 litrów!!!!! spalanie po rozładowaniu akumulatora 9 litrów itd. a jeździłem ostatnio nowym Lexusem NX350h i tu jest coś co cieszy oko. Przykro rozstawać się z bmw ale chyba nie będzie innego wyjścia. Czas pokaże 

Sam ostatnio porzuciłem myśl o zakupie nowego BMW na rzecz Lexusa NX350h. Przesiadka na inne multimedia boli (niestety, nawet najnowsze dzieło Toyoty/Lexusa nie dorasta do pięt iDrive7), trzeba się przyzwyczaić do innych odczuć przy przyspieszaniu i generalnie innego prowadzenia. Ale poza tym to bardzo fajne auto.

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz, przesiadka na innego producenta będzie boleć zanim człowiek przyzwyczai się do czegoś nowego. Jestem na forum Lexusa i o NX350h przeczytałem prawie wszystko. Są tam osoby, które miały nowe X5 czy A6 i z tego co pisali to wiecznie serwis a nawet lawety doświadczyli . Lexus też ma swoje bolączki jednak nie są to sprawy dotyczące silnika czy ogólnie mechaniczne. Narzekają na multimedia, które nie zawsze łączą się z telefonem czy ładowarka indukcyjna która ma problem z ładowaniem iphona. ewentualnie coś tam trzeszczy w boczkach drzwi. Natomiast inni piszą, że w bmw też nie raz coś trzeszczy. Zastanawia mnie tylko konserwacja podwozia której praktycznie nie ma. No i według mnie auto nie jest takie masywne jak bmw. Wydaje się troszkę jakby z cienkiej blachy robione, ale takie mamy czasy. Skrzynia biegów bezstopniowa w Nx nie jest najgorsza. Silnik słychać tyko przy mocnym deptaniu gazu i przy prędkościach około 150 już zaczyna być go wyraźnie słychać. Ale w bmw przy tej prędkości też słychać silnik dość głośno. No i jeszcze jedna sprawa. W chwili obecnej na rynku wtórnym nie ma prawie używanych NXów. Znajdziesz albo sprowadzone ze stanów  albo rozbite. Lub kilka z początków produkcji czyli 21-22rok acałe krajowe mają ceny wyższe jak nowe w salonie i to jest ciekawe.