Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Byłem dzisiaj na wymianie oleju w ASO (po dotarciu, przebieg 2 tys.). Na swoją prośbę otrzymałem stary filtr oleju - byłem ciekawy ilości opiłków po dotarciu. Po powrocie do domu na spokojnie zacząłem oglądać filtr i zauważyłem, że filtr w jednym miejscu jest dziurawy i to nie jest mała dziurka! Myślicie, że takie uszkodzenie mogło powstać przy demontażu filtra? Bo jeżeli jest tak fabrycznie to fajnie to filtrowało i pewnie silnik dostał po dupie... Wydaje mi się, że raczej taka dziura nie powstała podczas jazdy. Z ASO będę mógł się skontaktować najwcześniej we wtorek. Co uważacie na ten temat?

20250104_172336.jpg

Opublikowano

ciemniejsza otoczka wokół dziury sugeruje jakby olej pracował w okolicy tej dziury. Nie mogło to powstać przy demontażu, bo nie ma jak.

btw też mam swój filtr, jutro go posprawdzam. 

Opublikowano

Silnikowi raczej nic nie będzie. 

Zapobiegawczo i dla własnego spokoju możesz sobie nowy filtr wymienić po 1 lub 2 tysiącach i porównać ilość zanieczyszczeń. Ale nie powinno być dramatu.

Opublikowano

jest w misce magnes, który wyłapuje opiłki? 

jak dla mnie to jednak fuckup. w drugim roku eksplatacji raczej do zignorowania, ale w dotarciu?

Opublikowano
38 minut temu, JacekLZ napisał(a):

w drugim roku eksplatacji raczej do zignorowania, ale w dotarciu?

No właśnie o to głównie chodzi. Człowiek obchodzi się z autem na dotarciu jak z jajkiem, jedzie na dodatkową wymianę oleju, żeby utrzymać silnik w jak najlepszym stanie, a na koniec dowiaduje się, że w sumie to bez sensu, bo dziura w filtrze... A w dodatku samochód z myślą o pozostawieniu na dłużej...

Czego w tej sytuacji mogę wymagać od ASO albo raczej centrali? Na pewno chciałbym, żeby zostało to w ogóle odnotowane na wypadek gdyby silnik klęknął po gwarancji (rozszerzona do 4 lat). Winy samego ASO raczej tutaj nie ma. Wiadomo, nikt w tej sytuacji nie da mi nowego silnika, ale czy idzie bez grubego rozbierania silnika zweryfikować czy nie ma nadmiernego zużycia?

Opublikowano

Z technicznego punktu widzenia - nie bardzo widzę jakie ta dziura ma znaczenie?

Przecież zasada działania filtra oleju jest zupełnie inna niż np. filtra paliwa. To nie jest obieg w jedną stronę gdzie filtr ma wyłapać wszystko, tylko olej jest stale cyrkulowany.

Opublikowano

Autorowi chyba chodzi o to że tym otworem mogą przedstawiać się powiedzmy jakieś opiłki ponownie do obiegu A nie zostać wylapane przez filtr za pierwszym razem.

Opublikowano

@kamsku2930 

Nie przejmuj się. To już historia która nie będzie miała wpływu na późniejszą eksploatację. Nie straszcie kolegi. Sam bym się przejął, wiadomo ale nie ma co przesadzać po chwili zastanowienia. Ciesz się z auta i zapomnij o tym incydencie 😀

Opublikowano

Raczej mój. Na moją prośbę nagrali filmik ze spuszczeniem oleju więc raczej by się nie bawili w podmianę filtra. Wątpię, że akurat pod ręką by mieli lekko zużyty filtr. Zdecydowana większość ludzi jednak trzyma się interwałów olejowych producenta i filtry są zdecydowanie bardziej zawalone.

A i taka ciekawostka. Zalali mi olej 5w30, mimo, że w instrukcji jest 0w20 bądź 5w20.

Opublikowano

No to jeżeli przyniosłeś swój filtr i wymieniłeś go w ASO A teraz pójdziesz do ASO i powiesz ze była dziura w filtrze to trochę lipa. Powiedzą że to nie ich wina że jest ta dziura w filtrze bo to Twoje części 

Opublikowano
6 minut temu, krzysztof77 napisał(a):

No to jeżeli przyniosłeś swój filtr i wymieniłeś go w ASO

Nie. Ten dziurawy filtr to jest filtr od nowości z pierwszego montażu. W ASO założyli mi nowy a ten "meksykański" zapakowali mi do zabrania i to właśnie on jest dziurawy.

Opublikowano

To ja bym pojechał do tego ASO i niech chociaż odnotuja w systemie że taka sytuacja była i ten filtr tak wyglądał. Zawsze to lepiej dla Ciebie. Z drugiej strony jak będziesz chciał sprzedać auto i będzie taki wpis w ASO to gorzej dla Ciebie jak to będzie zauważalne dla wszystkich. 

Opublikowano

Temat teoretycznie zamknięty. Kontaktowałem się z ASO w tej sprawie, rozmawiali z mechanikiem, który wykonywał serwis. Oficjalna wersja jest taka, że filtr był mocno rozgrzany i mechanik przy wyciąganiu wkładu pomógł sobie płaskim śrubokrętem. W sumie ta wersja trzyma się nawet kupy. Kształt dziury w sumie by pasował, do ASO mam ok. 30km więc olej faktycznie był mocno rozgrzany a za wymianę wzięli się dość szybko po moim przyjeździe.

• Haha 1