Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 23:14, MMiko napisał(a):

To teraz kompletnie mnie zadziwiłeś. Te fotele były dla mnie najładniejsze jakie kiedykolwiek widziałem, ale sprzedawca od razu mnie do nich zniesmaczył, mówiąc, że są nie wygodne i że komforty, to najwygodniejsze fotele jakie są dostępne. Tak więc nawet się do nich nie przymierzałem zbytnio siedząc w M2, które było w salonie.
Ja jestem podobnych wymiarów i myślę, że też bym się do nich dopasował.

Nigdy nie spotkałem w salonie BMW kompetentnego sprzedawcy. Not once

A miałem styczność z czterema salonami w Warszawie, jednym w Poznaniu i dwoma w Krakowie

Według mnie poleganie na sprzedawcy samochodów jest proszeniem się o kłopoty… 

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano

To fakt. Bardzo niskie kompetencje w 99 % przypadkow. Prawdopodobnie wynika to z tego, ze jesli ktos jest bardziej ogarniety lub naprawde jara sie motoryzacja, to prowadzi jakis swoj wlasny biznes w tej branzy.

Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 10:28, Semtex93 napisał(a):

Wysokosc ścianki bocznej liczysz z parametrów opony. 22" ma przód 275/35 i tył 315/30, czyli odpowiednio 275 x 0,35 = ścianka boczna 96,25 mm oraz 315 x 0,30 = 94,50 mm. Generalnie to już jest dość mało jak na tak ciężkie auto. Przykładowo, jak masz Mercedesa A35 AMG z fabryczną felgą 18", to tam jest właściwie taka sama ścianka boczna, bo 235/40 R18, czyli 235 x 0,40 = 94,00 mm, a jednak jest to hot hatch. Jak sobie to uświadomiłem, to ostateczna decyzja padła na 21" mimo ze najbardziej podobaja mi sie czarne 22" 742M. Ok, komfort 21" runflat vs 22" nierunflat bedzie w teorii zblizony natomiast:
- opone z nisza scianka boczną łatwiej uszkodzic
- wieksza felge łatwiej zadrapać i zaczyna to miec dodatkowe znaczenie, gdy autem jeździ ktoś oprócz głównego użytkownika
- mając 21" zawsze mozna sprzedac oryginalne opony runflat i kupic w to miejsce nierunflat (dokument na stronie BMW przewiduje dla X5 opony nierunflat 21") i to powinno byc optimum dla tego auta

Co do Sao Paulo, to widziałem auto Bawarii na żywo, jeździłem nim. Kolor jest ekstremalny. Ciekawy to na pewno, ale jesli mialoby to byc moje jedyne auto i to z jakims "zwyklym" silnikiem, a nie M, to nie odważyłbym się. Samochod wyjatkowo mocno zwraca na siebie uwage i nie pasuje do niektorych życiowych sytuacji. Mysle, ze w przyszlosci moze byc problem ze sprzedaza takiej sztuki.

Na żywo widziałem ten kolor na M2. W ogóle ten kolor pierwszy raz widziała moja żona na zagranicznej grupie facebookowej i się zakochała. Też mi się spodobał, ale uznałem go za bardzo wyrazisty. Nie mniej już sprawa załatwiona. Odmówiłem Skyscrapper i złożyłem nowe zamówienie na Sao Paulo 🤪 Nie można było tego zmienić, bo individuale robione są w innej fabryce. Fakt, że może być problem z odsprzedażą, a może i być zapotrzebowanie na taki kolor. Paleta podstawowych kolorów BMW jest bardzo słaba (raptem 9 kolorów, plus bezpłatny biały), a tu jest coś wyjątkowego. 

W dniu 13.01.2025 o 14:32, benson6 napisał(a):

Nie kieruj się tym co inni myślą tylko tym czego Ty chcesz i co Tobie się podoba. Obiektywnie X5 to fajne auto pod każdym względem, a zwłaszcza użytkowym, ale wizualnie to wieje nudą, taka prawda... W tej limonce nabiera charakteru i w m pakiecie z czarnymi dodatkami robi przeciąg. Gdybym dziś kupował X5 nie zastanawiałbym się nawet chwili, brałbym limonkę...Niestety jeszcze rok będę patrzył na dravit grey;-))

Co do foteli komfortowych to takie mam i wydawało mi się, że nic lepszego nie ma, do czasu.... Dostałem kiedyś zastępczą X5 z m pakietowymi i zmieniłem zdanie😉

Pomimo wielu za i przeciw w mojej głowie, już się oswoiłem z decyzją i uważam, że zmiana na Sao Paulo jest dobrą decyzją. Fakt, że będzie się bardzo brudził w okresie zimowym, ale będzie wyjątkowy. Do tego jak piszesz, czarne dodatki zrobią świetne połączenie. Felgi zmieniłem z 21" Y, na 22 cale double spoke całe czarne 😄

Dravit grey też jest fajny - brałem go pod uwagę, ale już tym razem nie chciałem ciemnego samochodu. Kodiaqa mam w kolorze Lava Blue i chcę jasny 🙂

Tu chyba też ma rację maciek_w. Rozmawiałem ze sprzedawcą i twierdzi, że fotele komfortowe są jak sama nazwa wskazuje, ale odczucia każdy może mieć inne. Nie mniej już nie będę kombinował i zostanę przy komfortach 😀

4 godziny temu, maciek_w napisał(a):

Nigdy nie spotkałem w salonie BMW kompetentnego sprzedawcy. Not once

A miałem styczność z czterema salonami w Warszawie, jednym w Poznaniu i dwoma w Krakowie

Według mnie poleganie na sprzedawcy samochodów jest proszeniem się o kłopoty… 

No właśnie ja w Krakowie w M-carsie zamawiałem 😄 Gość zdaje się rzetelny w tym co robi, ale ja już do salonu przyszedłem z gotowym zamówieniem. Na pytania w większości umiał udzielić odpowiedzi i umiał doradzić (no może z tymi fotelami nie do końca się zgadzam po tym co tu piszecie), ale co do wyboru Sensafinu wydaje mi się, że miał rację.

Opublikowano

Bierz taki kolor jaki Ci się podoba. To Twoje auto i ma Tobie ma się podobać. 
Też mam rozkimne z kolorem. Zamowilem TB ale podoba mi sie tez MBB. Musze gdzies zobaczyc MBB in person. Zadzwonilem do sprzedawcy w bawarii w wawie czy moze sprawdzic gdzie czy i gdzie jest jakies auto w MBB to powiedzial ze nie ma takiej mozliwosci. Nie wiem czy lenistwo czy rzeczywiscie nie moze sprawdzic w systemie

Opublikowano

Nie może, bo każda sieć dealerska to osobna firma, bez wglądu w krajowa czy tym bardziej globalna bazę. Każdy prowadzi swój stock, ma swoje zamówienia i nie wie co dzieje się na rynku jeśli centrala nie udostępni jakiejś informacji.

Opublikowano
46 minut temu, buster12 napisał(a):

Nie może, bo każda sieć dealerska to osobna firma, bez wglądu w krajowa czy tym bardziej globalna bazę. Każdy prowadzi swój stock, ma swoje zamówienia i nie wie co dzieje się na rynku jeśli centrala nie udostępni jakiejś informacji.

Bardziej mi chodzilo o sprawdzenie w sieci Bawaria. Tutaj jest kilka oddzialow/placowek

Opublikowano
5 minut temu, Marchall napisał(a):

Bardziej mi chodzilo o sprawdzenie w sieci Bawaria. Tutaj jest kilka oddzialow/placowek

To jak najbardziej mozna. Natomiast oni tez tak grają, bo wie, ze mozesz mu uciec i wtedy sam nie ma z tego marży 😉

Opublikowano

Gratulacje odwaznej decyzji. Sam rozwazalem zielen z individuala.
Tez jestem zdania, ze samochod powinno sie konfigurowac pod siebie, a nie pod kolejnego wlasciciela!

Z tego co czytalem w Internecie dostaniesz juz rok modelowy 2026 (produkcja od kwietnia), ciekawe jakie beda zmiany...

Opublikowano
9 minut temu, Katelo napisał(a):

Z tego co czytalem w Internecie dostaniesz juz rok modelowy 2026 (produkcja od kwietnia), ciekawe jakie beda zmiany...

Na 99% żadne, gdyż nowa generacja wychodzi wraz z MY27.

Opublikowano

Co do koloru, tak jak koledzy pisali bierz taki jaki pasuje Tobie. Ja osobiście nie wyobrażam sobie takiego koloru w swoim samochodzie, ale wolę samochody, ktore nie rzucają się w oczy.
Moim zdaniem takie kolory pasują idealnie do samochodu zadziornego czyli X5M no może do M60i , do „zwyklej” X5 tak średnio.  

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś się rozglądał za X5 w marina bay to w lutym będę sprzedawał swoją M60i na zasadzie cesji leasingu. Odbiór sierpień 2024, przejechane 11000km, niemal full opcja co było do przeklikania. 

Edytowane przez bartek33
Opublikowano
11 minut temu, bartek33 napisał(a):

Gdyby ktoś się rozglądał za X5 w marina bay to w lutym będę sprzedawał swoją M60i na zasadzie cesji leasingu. Odbiór sierpień 2024, przejechane 11000km, niemal full opcja co było do przeklikania. 

a co w końcu się okazało z tym "wypadaniem zapłonu" u Ciebie?

Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 11:01, buster12 napisał(a):

Ten kolor jest na x5 w Bawarii w Warszawie 

Nie wiem, czy to dokladnie to gdyż oczojebne kolory to nie moja wrażliwość, ale cos w ten desen jest tez w Warszawskim Inchcape na stojacym na ekspozycji M2. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

MBB to “trudny” kolor w tym sensie, że zupełnie inne wrażenie robi na różnych samochodach. Przynajmniej w moim odbiorze

Uwazam, że na dużej budzie (X5, X6) wygląda mega. Natomiast na mniejszych autach słabiej - nawet M5 kombi w MBB wyglądało nieciekawie

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 08:56, Marchall napisał(a):

Bierz taki kolor jaki Ci się podoba. To Twoje auto i ma Tobie ma się podobać. 
Też mam rozkimne z kolorem. Zamowilem TB ale podoba mi sie tez MBB. Musze gdzies zobaczyc MBB in person. Zadzwonilem do sprzedawcy w bawarii w wawie czy moze sprawdzic gdzie czy i gdzie jest jakies auto w MBB to powiedzial ze nie ma takiej mozliwosci. Nie wiem czy lenistwo czy rzeczywiscie nie moze sprawdzic w systemie

No właśnie nic nie wpadło mi na tyle w oko, że byłby to wymarzony kolor. Początkowo miał być brooklyn, potem Skyscrapper, a wyszło na to, że o kolorze zadecydowała żona, bo Sao Paulo to był jej numer jeden od początku. TB i MBB również bym rozważał, gdyby nie to, że obecny samochód mam w kolorze Lava Blue (granatowy mieniący się w słońcu na ciemnoniebieski z nutą zielonego). Bardzo trudny w utrzymaniu, tak więc nowy miał być łatwy, ale wyszło jak zawsze 😄

W dniu 15.01.2025 o 10:54, Katelo napisał(a):

Gratulacje odwaznej decyzji. Sam rozwazalem zielen z individuala.
Tez jestem zdania, ze samochod powinno sie konfigurowac pod siebie, a nie pod kolejnego wlasciciela!

Dziękuję, zobaczymy czy w międzyczasie znowu nie zmienię decyzji 😄
Dokładnie, auto konfiguruję pod siebie i swoją rodzinę. Myślę mieć je na dłużej, tak więc ma cieszyć.

Odnośnie roku modelowego 2026 to mam pewne obawy. Nie wiem czy to błąd, czy coś jest na rzeczy, ale dla silnika 40i podają moc 333KM, zamiast 381KM. Czyżby zmienili parametry przez nowe euro-eko regulacje?

I jeszcze dość prozaiczne pytanie - Gdzie znajdę listę z podstawowym wyposażeniem? Na stronie BMW nie mogę znaleźć, a chciałbym wiedzieć ile np. ma poduszek powietrznych. Po prostu typowa zwykła tabelka z wyposażeniem 🙂

Opublikowano
16 minut temu, MMiko napisał(a):

Odnośnie roku modelowego 2026 to mam pewne obawy. Nie wiem czy to błąd, czy coś jest na rzeczy, ale dla silnika 40i podają moc 333KM, zamiast 381KM. Czyżby zmienili parametry przez nowe euro-eko regulacje?

Przedlift generował moc 333KM, więc zapewne jest to niezaktualizowana informacja na polskojęzycznej stronie producenta, bo np. na niemieckiej jest już poprawnie.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, buster12 napisał(a):

Przedlift generował moc 333KM, więc zapewne jest to niezaktualizowana informacja na polskojęzycznej stronie producenta, bo np. na niemieckiej jest już poprawnie.

Uff, dzięki 🙂 Z drugiej strony model trzeci rok na rynku a na stronie stare dane 🤭

Opublikowano

Z poduszek to przede wszystkim nie ma centralnej miedzy przednimi fotelami. W VAG pchaja to do wszystkich modeli od ponad 3 lat i wydaje sie to byc sensowne. Niestety taki los gdy auto jest konstrukcyjnie z 2018/2019 r.

Natomiast z pozytywnych informacji to np w standardzie w X5 sa boczne tylne poduszki (miednica/zebra), cos co w VAG wymaga doplaty.

Zdaje sie ze X5 posiada tez poduszke kolanowa dla kierowcy.

Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 15:32, ubejane napisał(a):

a co w końcu się okazało z tym "wypadaniem zapłonu" u Ciebie?

Jakiś błąd w działaniu sterownika, zrobili aktualizacje softa i jest ok.

• Lubię to 1