Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Po wymianie silnika(nie wiem czy to ma coś wspólnego ale po tym manewrze zauważyłem),że przestała mi działać lewa, zewnętrzna żarówka ,która świeci jako pozycja i rozjaśnia się gdy naciskam STOP.
W moim przypadku ani nie świeci jako pozycja ani nie reaguje na naciśnięcie stop.
Bezpieczniki sprawne. Prawa strona działa. w lewej oprócz opisanego stopu zewnętrznego działają wszystkie inne żarówki. 
Gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano

Może jest jakieś zwarcie na tym kablu i sterownik odcina zasilanie na tą żarówkę. Podpinałeś komputer sprawdzić czy nie ma jakichś błędów? Tam pozycja i stop jest na jednym kablu więc nie ma zbyt dużej filozofii znaleźć co jest nie tak. Ja bym sprawdził czy nie ma zwarcia do masy wykasował błędy ze sterownika i jak to będzie zrobione zamienił bym żarówki miejscami z tą działającą. Na desce nie wywala błędu żarówki? 

Opublikowano

Generalnie to możesz komputerem zasterować każdą żarówkę oddzielnie. Wtedy sprawdż, czy pojawia się napięcie. Jak nie ma pozostaje sprawdzić wtedy czy wychodzi prąd z modułu.

Opublikowano

DELPHI robiłem testy.

prawa lampa działa i mogę włączyć, wyłączyć. Lewa natomiast komunikuje mi o ZWARCIU LAMPKI ...nie pamiętam całego opisu. jakie zwarcie, jakiej lampki?

Kupiłem nawet nową obsadę żarówek i problem jest nadal ten sam.

Opublikowano
2 godziny temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Może jest jakieś zwarcie na tym kablu i sterownik odcina zasilanie na tą żarówkę. Podpinałeś komputer sprawdzić czy nie ma jakichś błędów? Tam pozycja i stop jest na jednym kablu więc nie ma zbyt dużej filozofii znaleźć co jest nie tak. Ja bym sprawdził czy nie ma zwarcia do masy wykasował błędy ze sterownika i jak to będzie zrobione zamienił bym żarówki miejscami z tą działającą. Na desce nie wywala błędu żarówki? 

DELPHI robiłem testy.

prawa lampa działa i mogę włączyć, wyłączyć. Lewa natomiast komunikuje mi o ZWARCIU LAMPKI ...nie pamiętam całego opisu. jakie zwarcie, jakiej lampki?

Kupiłem nawet nową obsadę żarówek i problem jest nadal ten sam.

Opublikowano
1 godzinę temu, marek1610 napisał(a):

Generalnie to możesz komputerem zasterować każdą żarówkę oddzielnie. Wtedy sprawdż, czy pojawia się napięcie. Jak nie ma pozostaje sprawdzić wtedy czy wychodzi prąd z modułu.

To mnie przerasta niestety. Nie mam pojęcia o jakim module mówisz i gdzie on jest. Sądzę, że chodzi o ten pod kierownicą tak? moduł świateł.

Czy zwarcie może być na wtyczce łączącej oprawę żarówek(wkład lampy)?

Opublikowano (edytowane)

@kamerdyner testowałeś inną żarówkę? Od tego zacznij. zwarcie może być gdziekolwiek pomiędzy modułem tym pod kierownicą a lampą. Najpierw zamień miejscami żarówki a jak nic sie nie zmieni będziemy myśleć dalej.

Edit

Delphi ma czasem obłędnie głupie opisy błędów masz moze numer tego błędu.

Edytowane przez Krzyś111685053072
Opublikowano

Zastanawia mnie ten opis błędu "zwarcie do plusa" może to być tylko błędny opis ale jeśli nie jest błędny to raczej obstawiałbym uszkodzoony moduł świateł. Trzeba by odpiąć wtyczkę od tego modułu i sprawdzić czy nie ma zwarcia na jakiś inny kabel bądź masę prawdopodobnie jest to pin nr 42 na module świateł bo jest na schemacie opisany jako światło stop jesli nie stwierdzisz żadnego zwarcia na kablach  mierząc od strony modułu to niestety moduł do wymiany/naprawy. No i jeszcze najpierw spróbuj zrobić to co @marek1610 napisał.

Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 19:41, marek1610 napisał(a):

Sprawdzałem kompem. Nie włącza się lewa stona. Prawa owszem. Środkowy stop-owszem. Lewa niestety nie