Skocz do zawartości

E39 528IA M52B28 kompletny brak mocy do 3 tyś obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wymieniałem ostatnio u siebie upg bo mi wystrzeliła, i cały rozrząd ustawiłem na znaki, znaki na wałku wydechowym pokrywają się na kole od napędzania wałka ssącego, vanosa założyłem, wszystko zrobione zgodnie ze sztuką (samochód zostaje ze mną na najbliższe lata, więc musi być zrobione dobrze), sprawdziłem wszystko 2 razy, złożone dobrze, pierwsze odpalenie bez problemu, odpowietrzyłem samochód i przyszedł czas na jazdę testową i się rozczarowałem, auto do 3/3,5 tyś obr/min nie ma siły jechać, zajmuje mu to ok 20s aby wbić się na zakres powyżej 3tyś obr/min, powyżej dostaje ogromnej mocy aż nią dosłownie szarpnie, komp nie pokazuje żadnych błędów, i teraz moje pytanie brzmi, czy mogłem się walnąć na vanosie ?? Czy on może aż w takim stopniu zamulać silnik na niskich obrotach ?? Dodam że na biegu jałowym, silnik normalnie się wkręca na obroty, gdy tylko wrzucę mu bieg "D" no nie ma siły nawet zbytnio ruszyć, piszę tutaj z nadzieją, że pomoże mi tu ktoś, ktoś kto ma dużo więcej wiedzy niż ja, bo powiem dosłownie już zgłupiałem.... pacjent to e39 silnik m52b28 pojedyńczy vanos, skrzynia automat. Z góry dziękuję tym co się zainteresują tematem :) 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podepnij pod inpe i pokaż wartość vanosa na wolnych obrotach.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
14 godzin temu, piotr520 napisał(a):

Podepnij pod inpe i pokaż wartość vanosa na wolnych obrotach.

Wstawiam zdjęcia z pomiarów, dodam że wszystkie parametry które widać, są na postoju.

20250101_130310.jpg

20250101_130218.jpg

20250101_130150.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Źle ustawiony vanos, dlatego 25kg powietrza na wolnych obrotach. Ustaw porządnie rozrząd i wszystko wróci do normy.

Edytowane przez piotr520
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.