Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę wybrać opony zimowe - nie chcę kół 19', nie widzę też sensu kupować całych kół 20', więc chcę zamówić same opony: w rozmiarze 20' z homologacją widzę 4 modele, w tym dwa od Pirelli, które skreślam na starcie, zostaje więc Michelin Pilot Alpin 5 lub Goodyear Ultra Grip Performance 3. Oba modele mają dobrą opinię i podobną cenę - ale może ktoś ma i powie jak się jeździ. 

Opublikowano

Michelin ma niezgodny indeks nośności z homologacją dla M50 dla tylnej osi - 111 zamiast 108.

Mam felgi do sprzedania nowe fabryczne 20" z M50 - w razie czego dawaj znać na priv.

Opublikowano
23 godziny temu, serfer12 napisał(a):

Michelin ma niezgodny indeks nośności z homologacją dla M50 dla tylnej osi - 111 zamiast 108.

Mam felgi do sprzedania nowe fabryczne 20" z M50 - w razie czego dawaj znać na priv.

Jak opona ma wyższy indeks nośności to chyba nie jest problem? Potrafi przenieść większe obciążenie, niż jest wymagane.

• Lubię to 1
Opublikowano
44 minuty temu, PKort napisał(a):

Jak opona ma wyższy indeks nośności to chyba nie jest problem? Potrafi przenieść większe obciążenie, niż jest wymagane.

Im wyższy indeks prędkości tym opona twardsza. Dla indeksu 111 jest 9% wyższa nośność niż dla 108. Czy ma to jakiś wpływ na prowadzenie auta? Pewnie marginalny, ale ma.

Po coś producent zaleca i dany rozmiar i daną nośność. Kombinowanie w takim aucie z niehomologowanymi rozwiązaniami jest moim zdaniem niepoważne szczególnie w okresie trwania gwarancji.

Opublikowano
3 godziny temu, serfer12 napisał(a):

Im wyższy indeks prędkości tym opona twardsza. Dla indeksu 111 jest 9% wyższa nośność niż dla 108. Czy ma to jakiś wpływ na prowadzenie auta? Pewnie marginalny, ale ma.

Po coś producent zaleca i dany rozmiar i daną nośność. Kombinowanie w takim aucie z niehomologowanymi rozwiązaniami jest moim zdaniem niepoważne szczególnie w okresie trwania gwarancji.

Moje zrozumienie jest takie, że indeks nośności odpowiada obciążeniu, jakie musi być w stanie przenieść opona w danym samochodzie. Ma to wprost związek z DMC danego samochodu. O ile więc nie można stosować opony o niższym indeksie nośności, to stosowanie opony o wyższym indeksie nie powinno rodzić problemów.

Ten artykuł na Link4 wprost stwierdza, że można stosować opony o wyższym indeksie nośności:

https://www.link4.pl/blog/indeks-nosnosci-opony-czym-jest-i-jak-go-dobrac

Ale jeżeli ktoś ma jakieś inne informacje poparte odpowiednim źródłem, to chętnie się zapoznam.

• Lubię to 1