Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

mam pytanie czy ktoś miał taka sytuacja że jedna z tarcz zaczyna tak dziwnie rdzewieć.

Poniżej wrzucam zdjęcie przodu który jest idealny, prawy tył również perfect , natomiast lewy tył wygląda jak na tych 3 zdjęciach.

Auto z sierpnia 2022, 24 tysiące przebiegu i zastanawiam się czy nie zgłosić tego gwarancyjnie....

lewy przód.jpg

lewy tył 3.jpg

lewy tył.jpg

lewy tył2.jpg

prawy tył.jpg

prawy tył2.jpg

Opublikowano

Mój samochód jak długo stał niejeżdżony, od trzech miesięcy w górę to różnie było z tarczami ale to ponoć normalne.

Blog MAXbmw.pl ciekawe artykuły o motoryzacji i nie tylko.

Forum internetowe z fajnym klimatem, ale to musisz sprawdzić.

Opublikowano

i taka sytuacje miałem w F30 - ale na wszystkich 4 kołach podobnie i na całej tarczy ( taki delikatny rdzawy nalot który znikł po paru hamowaniach ).

Tutaj sprawa jest o tyle dziwna że to występuje tylko na jednym kole/tarczy i to nawet nie na jej głównej powierzchni...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.12.2024 o 16:48, Furner90 napisał(a):

Hej

mam pytanie czy ktoś miał taka sytuacja że jedna z tarcz zaczyna tak dziwnie rdzewieć.

Poniżej wrzucam zdjęcie przodu który jest idealny, prawy tył również perfect , natomiast lewy tył wygląda jak na tych 3 zdjęciach.

Auto z sierpnia 2022, 24 tysiące przebiegu i zastanawiam się czy nie zgłosić tego gwarancyjnie....

lewy przód.jpg

lewy tył 3.jpg

lewy tył.jpg

lewy tył2.jpg

prawy tył.jpg

prawy tył2.jpg

U mnie auto 12.2022, przelot 19k km i nic takiego nie zauważam.

Natomiast u żony X1 (2021) takie coś na na wszystkich kołach ! Jedno i drugie auto stoi w tym samym garażu. 

Pytałem się znajomego mechanika, bo X1 już po gwarancji, mówi, że zdarzają się takie przypadki ale nie ma co się martwić ... nie jestem jednak przekonany czy to naprawę taka błahostka  

Jeśli masz gwarancję proponowałbym jednak podjechanie do ASO

Edytowane przez savik79
Opublikowano

Dokładnie - W F30 od Żony ( rocznik 2018 ) stojącego w tym samym garażu nic takiego nie ma. Co więcej, tak jak pisałem w X5 pozostałe 3 koła też są czyste

No nic po świętach podjadę do Aso bo muszę ich jeszcze ściągnąć o schodzący lakier z obudowy wydechu... 😉 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Patrząc na datę auta, gwarancja trochę się zmieniła. Powyżej fabrycznej (2 lata) masz BRI. A tu już "odczucia estetyczne" nie są brane pod uwagę. Lakier na obudowie wydechu, czy rdzawy nalot na tarczy ... to już nie ta bajka. Przy odrobinie szczęścia jakiś ekstra rabat na usługę/części , nic więcej. Oczywiście jeżeli masz przedłużoną gwarancję.

Patrząc na tarcze, spod felg widać zacieki jakiegoś preparatu. Pytam z ciekawości gdzie zmienianie kola/opony? ASO czy warsztat niezależny ?

Edytowane przez kwiatus19