Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Ostatnio auto zaczęło mi się grzać w korkach, jak jadę to trzyma pion i jest super. W INPA znalazłem 2 błędy, które mogą być powiązane:

0x0017: Auxiliary water pump, częstotliwość błędów 105, Short circuit to ground

Oraz 125 E-fan, częstotliwość błędów 130, KS-->VB/Ground or open circuit

Główne pytanie to czy zamiast na ślepo rzucać części, to czy da się jakoś bardziej zdiagnozować problem? Oba mówią o "ground", czyli masie ale gdzie tego szukać?

Będę wdzięczny za podpowiedzi 🙂

Pacjent E46 M54B25 coupe 2002r benzyna+gaz

Opublikowano

Ja bym sprawdził czy wentylator na chłodnicy się włącza na postoju, bo na niego drugi błąd wskazuje i jego awaria zgadzała by się z objawami. Jeśli nie to sprawdzenie wtyczki/przewodów czy się nie rozpadły np i ewentualnie podpięcie zasilania bezpośrednio pod wentylator czy on sam nie jest całkiem martwy przypadkiem.

A ten pierwszy błąd to nie kojarzę żeby w M54 była elektryczna pompa wody, z szybkiego wyszukania na google wynika, że ewentualnie do ogrzewania kabiny na wyłączonym silniku więc to chyba nie powiązany temat wtedy by był.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie w każdej wersji silnikowej była dodatkowa pompa wody, z opisu schematów elektrycznych wynika że m54 nie powinno jej mieć. Jeśli u ciebie jest, to musi być zintegrowana z elektrozaworem ogrzewania.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Auto jest po swapie z 2.0 4 cylindry, może pozostałość po tym? Postaram się sprawdzić czy wentylator się włącza. Znalazłem też opcję w INPIE jak go odpalić, to też spóbuję i zobaczymy.