Skocz do zawartości

2002 E39 M54B30 automat - problem ze skrzynią?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem wszystkim,

mam pytanie dotyczące problemu z - prawdopodobnie - skrzynią biegów w E39. Jak w temacie jest to E39, Touring, M54B30 z automatyczną skrzynią ZF.

Auto normalnie odpala, dobrze jeździ przy niższych prędkościach (żadnych dziwnych wibracji, hałasu z zawieszenia itp.). Kiedy samochód się zatrzymuje i puszczam hamulec, zaczyna się toczyć, ręczna zmiana biegów również działa na żądanie. Ale kiedy się "przyciśnie", obroty idą w górę do okolic 5 tysięcy i wtedy skrzynia zdaje się mieć problem z samodzielną zmianą biegów. Słychać coś co przypomina zgrzytanie, przy tym natychmiast zapala się check engine i auto wchodzi w tryb "serwisowy" z dużą utratą mocy. Wcikałem pedał gazu do dechy i nie przyspieszał. Ponownie uruchomiam silnik i kontrolka check engine znikna. Kolejna próba i to samo - obroty rosną, zaczyna zgrzytać przy około 5 tys., traci moc, przechodzi w jakiś tryb serwisowy. Tym razem silnik również zaczyna wibrować, czego nie robi wcześniej, a check engine nie znika.

Tak, wiem, że diagnozowanie przez internet jest niemożliwe, chcę się tylko dowiedzieć, czy ktoś miał takie lub podobne objawy i co to może być. Ja naczytałem się róznych rzeczy - od oczywiście całkowicie zepsutej skrzyni biegów po takie elementy które bym wykluczył, jak filtr powietrza czy paliwa (albo jedno z drugim), ale mają wpływ na przeciąganie skrzyni. Jak o tym myślę to zepsuta skrzynia biegów po prostu by nie działała lub hałasowała cały czas, podczas gdy ta wydaje się działać idealnie, dopóki nie wciśniesz gazu.

Z góry dzięki jeśli komuś będzie się chciało odpisać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy braku błędów z silnika i skrzyni, to tak jak piszesz, możemy sobie powróżyć.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
2 godziny temu, piotr520 napisał(a):

Przy braku błędów z silnika i skrzyni, to tak jak piszesz, możemy sobie powróżyć.

Dziękuję za odpowiedź. Sądzisz, że ogólnodostępny kabel OBD do USB i np. INPA na laptopie pozwoli mi sczytać wszystkie błędy, czy lepiej podjechać do mechanika pod jego komputer? Ten pierwszy mogę szybciej ogarnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kup kabel do inpy d-can pod usb i odczytaj błędy. Olej w skrzyni jest?

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.