Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, zalezi napisał(a):

500 zł za ładnie wyglądające i udające aluminium przyciski od np. szyb to spoko cena. Te zwykle, czarne plastikowe wyglądają jak w taniej Dacii. One to dopiero są obrzydliwe. Czarny kolor jak pisałem - łądny podczas odbioru auta, ale generalnie jest męczarnia z nim na codzień.

Zakładam, że nie jeździmy po krawężnikach, ja umiem dojeżdżać do nich, a nie szorować felgą i drapać ją. Te 18" są na żywo mega biedne, ale to moje zdanie.

Zdarza mi się parkować w garażu podziemnym na noc na osiedlu bez ochrony. Jeden z sąsiadów miał piękne felgi 19' co prawda w Audi. Któregoś dnia rano zauważyłem że auto stoi na cegłach. I tak sobie stało przez dwa tygodnie. Od tamtej pory auto sąsiada jeździ na biedniejszych 18' felgach i jakoś nikt się nimi jeszcze nie zainteresował.

Opublikowano

wiesz, na koniec dnia to jest nadal malutka trójka, więc choćbyś zaznaczył każdą opcję w konfiguracji, ona nigdy nie będzie wyglądała szczególnie bogato. Trochę jakbyś kię Ceed wyposażył we wszystko co się da, nadal uwagi nie przyciągnie.

Opublikowano
8 godzin temu, komoornik napisał(a):

Co? 🤨

W BMW nie miałem okazji, ale w Cuprze sobie sprawdzałem. 18 vs 19 z dedykowanymi oponami. Różnica sięgała coś między 1,5 a 2 cm na promieniu koła. Niby nic, ale jednak na prześwicie i wypełnieniu nadkola coś robi.

Porównajcie sobie koła 20 cali, opcja do sedana w stosunku do 19.

Opublikowano
8 godzin temu, macste napisał(a):

Lato gorące może i 3 miesiące ale uzysk z posiadania ciemnych szyb ogromny w trasie w słoneczny dzień. 

Generalnie w moim odczuciu żaden. Masz ciemne tylko z tyłu, co daje efekt placebo. Jaskini w aucie na tylnych miejscach.. Bocznych kierowcy nie masz przyciemnianych, a one mogą w takim przypadku pomóc Ci w trasie. Coś jak w stanach....

A tak, to tylko moda, która dziwnie nastała i nie chce odejść. I teraz innych szyb się nie da wziąć....

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, GDX4 napisał(a):

W BMW nie miałem okazji, ale w Cuprze sobie sprawdzałem. 18 vs 19 z dedykowanymi oponami. Różnica sięgała coś między 1,5 a 2 cm na promieniu koła. Niby nic, ale jednak na prześwicie i wypełnieniu nadkola coś robi.

Porównajcie sobie koła 20 cali, opcja do sedana w stosunku do 19.

Poproszę o jakieś dane techniczne tej Cupry, bo w taki rozstrzał homologowanych opon nie uwierzę.

Jeszcze 1.5-2cm w promieniu? Przecież to jakiś kosmos.

Przednie koła o których wspomniałeś dla BMW - różnica 2.9mm w średnicy. Tył praktycznie identyczny.

image.thumb.png.a4c7630715d1b9356a16f95ef5c65fda.png

image.thumb.png.760ef53ba341099f6aa8a0a4b8e3fae5.png

image.thumb.png.a509ac0a37b14f307c86c38a1a74f1f2.png

image.thumb.png.76aa767b63d762da729ce105fc885f04.png

Edytowane przez komoornik
Opublikowano

Pobawiłem się trochę z rozmiarami kół bmw...

image.png.b973aaa3d81ffd39a47cd8be04106020.png

Natomiast w seacie problem polegał na tym iż homologowane proponowali 225/35 R19 oraz 225/35 R18, różnica calowa felgi robiła tamtą różnicę...

Opublikowano
11 godzin temu, GDX4 napisał(a):

Generalnie w moim odczuciu żaden. Masz ciemne tylko z tyłu, co daje efekt placebo. Jaskini w aucie na tylnych miejscach.. Bocznych kierowcy nie masz przyciemnianych, a one mogą w takim przypadku pomóc Ci w trasie. Coś jak w stanach....

A tak, to tylko moda, która dziwnie nastała i nie chce odejść. I teraz innych szyb się nie da wziąć....

Mylisz się, dzieci i pies jadący z tyłu oświetlane słońcem potrafią "uniemilić" podróż najbardziej. Praktyka... Dorosły jest bardziej układny 🙂 Fakt, że jak słońce od przodu to dużo nie zmieni ale pomimo, że szyby ponoć nie są atermiczne (filtr IR) to zdecydowanie blokują ciepło.

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, komoornik napisał(a):

To jeszcze raz - poproszę o info jaki to model, a najlepiej jakieś potwierdzenie tego. Nie zobaczę to w coś takiego nie uwierzę.

Seat leon cupra 4x4 rocznik 2017. Parę wiosen temu. Jedyna opcja kół zimowych do kupienia w aso - 18cali w rozmiarach tak jak pisałem. Tam haldex wiele wybaczał, a różnica prędkości na liczniku pomijalna.... Mi wtedy zależało na na tym samym prześwicie i dobierałem felgi i opony poza aso, wg własnego widzimisię.

Czy to była pełna homologacja rozmiaru dla modelu, czy tylko skrót aso w zdobyciu kasy, nie wiem i już nie wnikam. Była taka propozycja i z niej nie skorzystałem, dobierając setap wg przeliczeń.

W bmw już poszedłem jednym rozmiarem, full aso, że jak coś klęknie, to nikt nie będzie skwierczał że łooo panie, miał pan inne koła niż rekomendowane. Ale tu xdrive to powoduje, przy ośce, to można takie szlaki sobie odpuścić.

2 godziny temu, macste napisał(a):

Mylisz się, dzieci i pies jadący z tyłu oświetlane słońcem potrafią "uniemilić" podróż najbardziej. Praktyka...

Ja na takie "uniemilacze" mam rolety w tylnych szybach. Dzięki nim nie marudzą że świeci słońce... W seacie miałem tylko przyciemnienie i to nie to... Tam nie mogłem z tego zrezygnować, nad czym osobiście ubolewałem.
A przy roletach jeżeli nadal za dużo jest słońca, to można sobie coś między rolete a szybę dodatkowo włożyć i masz prawie jak litą ścianę z blachy😉🤪

A z kolei syn szwagra marudzi mu że on nie chce jechać autem z ciemnymi szybami, jak to mówi tylko nie tym gdzie jest nocka w środku.... A że szwagier miłośnikiem przyciemniania jest, to już oba auta szyby oklejone i dzieciak już wyboru nie ma. W obu ma nockę. I tak ma być..... Także z tymi upodobaniami to różnie. Szkoda że moda wycina możliwość personalizacji w coraz większej ilości zakresów.

Opublikowano
Godzinę temu, GDX4 napisał(a):

Seat leon cupra 4x4 rocznik 2017. Parę wiosen temu. Jedyna opcja kół zimowych do kupienia w aso - 18cali w rozmiarach tak jak pisałem. Tam haldex wiele wybaczał, a różnica prędkości na liczniku pomijalna.... Mi wtedy zależało na na tym samym prześwicie i dobierałem felgi i opony poza aso, wg własnego widzimisię.

Czy to była pełna homologacja rozmiaru dla modelu, czy tylko skrót aso w zdobyciu kasy, nie wiem i już nie wnikam. Była taka propozycja i z niej nie skorzystałem, dobierając setap wg przeliczeń.

W bmw już poszedłem jednym rozmiarem, full aso, że jak coś klęknie, to nikt nie będzie skwierczał że łooo panie, miał pan inne koła niż rekomendowane. Ale tu xdrive to powoduje, przy ośce, to można takie szlaki sobie odpuścić.

Ja na takie "uniemilacze" mam rolety w tylnych szybach. Dzięki nim nie marudzą że świeci słońce... W seacie miałem tylko przyciemnienie i to nie to... Tam nie mogłem z tego zrezygnować, nad czym osobiście ubolewałem.
A przy roletach jeżeli nadal za dużo jest słońca, to można sobie coś między rolete a szybę dodatkowo włożyć i masz prawie jak litą ścianę z blachy😉🤪

A z kolei syn szwagra marudzi mu że on nie chce jechać autem z ciemnymi szybami, jak to mówi tylko nie tym gdzie jest nocka w środku.... A że szwagier miłośnikiem przyciemniania jest, to już oba auta szyby oklejone i dzieciak już wyboru nie ma. W obu ma nockę. I tak ma być..... Także z tymi upodobaniami to różnie. Szkoda że moda wycina możliwość personalizacji w coraz większej ilości zakresów.

Rolety fajna opcja, szkoda że nie ma opcji w configu (chowane w drzwiach). Mi akurat ciemne szyby się podobają, jak mówisz kwestia gustu. Nie twierdzę że jedyny możliwy scenariusz. Przy zaciemnianiu folią to inna liga. Oryginalnie od wewnątrz patrząc jest to praktycznie niezauważalne, z zewnątrz ładnie zaciemniają wnętrze. Zostawiam czasem jakaś reklamówkę czy torbę z laptopem na podłodze i nie widać (przynajmniej bez dodatkowego mocnego światła).

Rolety przerabiałem w poprzednim F30, są ok ale też bez rewelacji. Jedno i drugie porównywalnie tłumią ciepło. Wygląd i usability dla mnie po stronie przyciemnianych.

Opublikowano

To u Ciebie wygrywają przyciemnianie, u mnie nie.

Dla mnie jeżeli szyby dymione to wszystkie, poza czołową, jak w stanach mają.

A laptopa na podłodze za fotelem i tak za bardzo nie widać. Dla mnie rolety robią robotę i mi to estetycznie pasuje. 

Obecnie chyba tylko Porsche i Mercedes pozwalają mieć szyby bez przyciemnienia.... Lipa.