Skocz do zawartości

X5 45e Amortyzator Naprawa / Regeneracja / Wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Sprowadziłem auto z USA i powoli uzupełniam "braki". Auto zostało sprawdzone na stacji pod kątem zawieszenia, wszystko sprawne ale u mechanika sypie błędami od pneumatyki. Po rozmowie na ile zrozumiałem amortyzacja działa, ale nie działa utwardzanie. Ten zawór (na czerwono na zdjęciu) jest mechanicznie uszkodzony i prawdopodobnie przez niego jest problem.

Pytanie właściwe brzmi czy da się to jakoś wymienić / naprawić? Czy wysyłać na regenerację cały amor? Czy może jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

Z góry dzięki za pomoc. 

17.12.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy sie da naprawic ale wymieniali mi w ASO na gwaracji dwa amory przednie i wiem, ze tutaj nie ma żadnych zamiennikow. Jeden kosztuje 16-18k zł! Para 35k+robota z geometria zawieszenia i mamy 40k. Lekki szok. Miechy pneumatyczne sa zintegrowane z amortyzatorem i podobno dlatego tak drogo.

Jaki masz przebieg?

Edytowane przez Michael1916
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Może i masz racje. Pomyliłem chyba cene za 1 sztuke z cena za pare. W koncu to nie ja płaciłem fakture tylko Monachium. Chyba, że w ASO licza sobie cene x2 w stosunku do sklepu internetowego...

Pytam o przebieg bo u mnie po przejechanych 90tys km okazało się, że roznica w prowadzeniu i amortyzacji była mocno wyczuwalna. Znaczy, że 90tys km to juz zauważalne zużycie w stosunku do nowego.

Edytowane przez Michael1916
Opublikowano
14 minut temu, Michael1916 napisał(a):

Pytam o przebieg bo u mnie po przejechanych 90tys km okazało się, że roznica w prowadzeniu i amortyzacji była mocno wyczuwalna. Znaczy, że 90tys km to juz zauważalne zużycie w stosunku do nowego.

Nie chce mi sie wierzyc ze po 90 tys km juz jest jakas znaczna wyczuwalna degradacja zawieszenia. Mozliwe ze os poczatku mialem juz wadliwe modele i nie dzialaly poprawnie w 100%. 

jezdzilem x5 ktore mialy po 200-250 tys z fabryczna pneumatyka i roznicy nie czulem, lub jak juz to minimalna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może u mnie roznica była znaczaca bo wymienili tez wahacze rozprężne. Poza tym jednak cos bylo nie tak z tymi amorami jak zakwalifikowali do wymiany...

Opublikowano

Obecny przebieg to 55k. Czyli jak rozumiem naprawa nie jest możliwa. Czy ktos z Was miał do czynienia z regeneracją tychże amortyzatorów i jak się potem to sprawdzało.