Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak w temacie... tylko po dłuższej jeździe i zatrzymaniu się, słyszę jakby ćwierkanie, może też przypominać trochę grzechotanie. Zmieniłem rolki napinacza na nowe. Niestety problem nie zniknął. Na zimnym silniku tego nie słychać (jak na razie). 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy coś zostało ustalone może w tym temacie? Mam podobnie, ale u mnie to głównie na zimnym tak jest. Kupiłem rolki i pasek, po świętach biorę się za wymianę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mechanik "obstawił" akumulator. Wyszło mu, że stary akumulator jest do wymiany gdyż jego pojemność po ośmiu latach spadła o połowę i teraz alternator próbuje "nadrabiać". I przez to te dziwne dźwięki. 

Jakim stary, takim głupi, bo jaki problem był psiknąć jakimś np. wd 40 na pasek i przekonać się czy to nie pasek. Ale że wracam po nocach, to się już nie chciało. A teraz jakieś przeziębienie mnie dopadło i nie wychylam nosa na dwór. Mam cichą a zarazem wielką nadzieję, że to nie alternator. 

Opublikowano

Nie wiem jaki masz alternator u siebie, ja swój robiłem ok 2 tygodni temu bo jak się okazało skończyły się szczotki i wróciłem na zdechnietym aku, tak było źle że 50 m przed bramą wjazdową na podwórko zgasły liczniki. Regeneracja kosztowała 200 zł, nie wymieniłem regulatora napięcia bo był niedostępny w sprzedaży. 
A wracając do tematu to u mnie przestało. Zdjąłem pasek, odpaliłem na chwile silnik i była cisza, zabrałem się za robotę, okazało się że padła rolka- ta co odchyla się w lewo przy luzowaniu paska.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koło pasowe corteco wymieniałem 2 lata temu, bo mrowienie czułem na kierownicy. Przepraszam że nie sprawdziłem tego paska. Jeszcze nie jestem całkiem zdrowy.

Opublikowano

jak rolki są wymienione to wystarczy zdjąć pasek i uruchomić silnik... jak nie będzie dźwięków to osprzęty albo pasek - później tylko sprawdzenie pokolei

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdzieś wyczytałem niedawno, że bardzo nie wskazane jest uruchamianie silnika bez paska osprzętu… może to spowodować uszkodzenia 

co wy na to? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bbmw pewnie masz rację. Teraz auta takie ''wrażliwe''. 

Natomiast co do mojego przypadku, to ćwierkanie samo ustało. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 13:47, bbmw napisał(a):

Gdzieś wyczytałem niedawno, że bardzo nie wskazane jest uruchamianie silnika bez paska osprzętu… może to spowodować uszkodzenia 

co wy na to? 

To zależy jakiego.

'Najnowsze' auta, sprężarke klimatyzacji, pompe wody mają elektryczne. Wspomaganie też elektryczne. Pozostaje - alternator - bez paska - brak ładowania.

Tutaj przy N57 - no jest więcej rzeczy na pasku, ale odpalenie na minute - nic nie zmieni, przez ten czas silnik się nie zagrzeje z powodu braku obiegu płynu. Nie jeździć - tylko odpalić.