Booost Opublikowano Sobota o 22:11 Opublikowano Sobota o 22:11 Witam wszystkich swoim pierwszym postem nareszcie na forum BMW i przedstawiam auto, którym spełniłem swoje motoryzacyjne marzenia😊 1. Miało być BMW i jest😎 2. Miało być RWD i jest😎😎 3. Miało być rodzinne kombi mieszczące tyłem 2 dziecięce foteliki i jest 5ka touring, moim zdaniem najlepszej generacji😊 4. Miał być ciemny lakier i jest dość niespotykany granat, który w zależności od natężenia światła stosunkowo mocno zmienia swój odcień😎 5. Miały być fajne fotele i są skórzane komforty👍 6. Miało być dobre audio i jest (HIFI)👍 7. Miały być możliwie dobre światła i są topowe adaptive led😎 8. Miała być możliwie mała średnica zawracania i są 4 koła skrętne z progresywnym wspomaganiem. 9. Miało być standardowe zawieszenie i jest - zależało mi na każdym cm prześwitu, co łączyło się też z brakiem Mpakietu, którego brak moim zdaniem w tym konkretnym modelu wyszedł na dobre szczególnie z tyłu, gdzie zderzak jest cały w jednym kolorze, a końcówki wydechu w czarnym połysku. Z pozostałych ciekawostek/dodatków: - wersją Sportline z czarnymi dodatkami - sportowa skrzynia biegów z łopatkami - nietypowy kolor wnętrza - zarówno skóra jak i dolne plastiki są granatowe - chowany hak holowniczy (liczę, że kiedyś przyda się do przewozu rowerów) - aktywny tempomat z pełnym asystenetm jazdy i aktywną ochroną - kamery 360stopni z automatycznym parkowaniem - nawigacja professional - cyfrowe zegary - itp. Beemką zrobiłem do tej pory ok 10tys. km i cały czas sprawia mi taką samą radość jak w dniu odebrania kluczyków😊 Auto kupiłem jako używane (przez 1 właściciela) z moim zdaniem rozsądnym przebiegiem 89tys km (2019r). W środku został przeprowadzony pełen detailing oraz impregnacja skóry, na zewnątrz polerka i zabezpieczenie lakieru. Do tego zainstalowanie paru dodatków jak czarny grill, czy projektory znaczka BMW zamiast lampek w drzwiach. Do auta dokupiłem też 2 letnią gwarancję. Odnośnie silnika B47D na tym forum zostało już chyba powiedziane wszystko i aż za dużo😉 od siebie dodam, że jest to wersja z Belgii, więc miała opcję wyposażenia "redukcji mocy" do 163KM, która została zdjęta podczas pierwszego mojego swerisu olejowego😉 W spalaniu różnicy nie zauważyłem, natomiast auto teraz tak nie słabnie na wyższych obrotach. Na zimę założyłem 4 runflaty Goodyear'a na oryginalne felgi, a na lato czeka już komplet nowych pięknych alusi homologowanych pod G31 (i przystosowanych do opon runflat) oraz "antyspinnerowe" dekielki BMW😉. Planuję też zakupić opony Michelin Pilot Sport 4 runflat, chociaż zauważyłem, że w Polsce dużą popularnością cieszą się Goodyear'y eagle f1 assymetric 3🤔 Tutaj przy okazji moje Pytanie - Waszym zdaniem które runflaty będą cichsze i bardziej komfortowe (miękkie)? Z dotychczasowych przygód do tej pory przytrafiła nam się kuna, która nadgryzła wiązkę od czujnika NOX. Po długich negocjacjach z ASO wymieniłem czujkę na nową za "jedyne" 3tys zł (tak, wtedy jeszcze nie wiedziałem, że mogę pokryć to z ubezpieczenia AC...)😉 Ale się rozpisałem 😁 Szerokości i przyczepności😎👍
Moderatorzy Rufio Opublikowano Niedziela o 08:00 Moderatorzy Opublikowano Niedziela o 08:00 Ładny kolor, dużo lepszy od czarnego Wypożenie też fajne. Co prawda szukałbym innego silnika (rozsądny kompromis 530i). Rozsądnie przy słabym silniku wybrałeś RWD. http://www.motostat.pl/user_images/18340/icon1.png 330d C43 AMG
Moderatorzy Randall Opublikowano Niedziela o 09:44 Moderatorzy Opublikowano Niedziela o 09:44 Świetny touring, też mam b47 i rwd w touringu co prawda f11 ale jeździ to bardzo przyjemnie. 30i mam w g01 i nie jest to żaden kompromis, pali 3-4 litry więcej i trzeba go kręcić pod czerwone pole żeby jechał. Ten silnik fajnie jeździ tylko w serii 3.
Booost Opublikowano Niedziela o 11:45 Autor Opublikowano Niedziela o 11:45 Widzę, że temat silników jak zawsze wywołuje najwięcej emocji, pozostawiając daleko w tyle dalsze aspekty wpływające na wrażenia z jazdy jak chociażby masa samochodu, układ kierowniczy, czy fotele😉 Prawda jest taka, że wszystko zależy od punktu odniesienia. Gdybym kupił jakikolwiek inny tatusiowóz nie premium, ot chociażby Superba w dieselu to "Kowalski lepszej konfiguracji nie mogłby sobie wymarzyć". Ok, BMW słynie z silników R6 i pełna zgoda. 540i/d są idealnymi samochodami, dopóki nie znajdzie się ktoś kto przyjedzie M5 i to najlepiej od Mansory i wtedy nawet takie 540i to jednak też kosiarka do trawy, prawda?😉 Dobrej niedzieli 😎 Ps podczas tych 10tys km sytuacji w których 520d było niewystarczające i musiałem grzecznie zostać na swoim pasie było może max 5%, a żeby te 5% udało się też wykorzystać to moim zdaniem mocy powinno być minimum 2x tyle😉
bambaryla Opublikowano Niedziela o 13:23 Opublikowano Niedziela o 13:23 Miałem i Goodyear i Michelin dokładnie takie jak wymieniłeś i szczerze mówiąc to są dwie opony premium z topu i bardzo ciężko wyczuć w nich różnicę. Którakolwiek weźmiesz będziesz zadowolony. 1
Zasłużeni forumowicze bart 328 Opublikowano Niedziela o 17:06 Zasłużeni forumowicze Opublikowano Niedziela o 17:06 Moim zdaniem idealne auto dla rodziny. Fajnie wyposażone, bezpieczne, a z dzieciaczkami i tak nie poszalejesz. Fajnie, ze ciemny kolor, ale nie czarny. Benzyna zamiast krwi...
Booost Opublikowano Poniedziałek o 05:32 Autor Opublikowano Poniedziałek o 05:32 16 godzin temu, bambaryla napisał(a): Miałem i Goodyear i Michelin dokładnie takie jak wymieniłeś i szczerze mówiąc to są dwie opony premium z topu i bardzo ciężko wyczuć w nich różnicę. Którakolwiek weźmiesz będziesz zadowolony. Czyli pewnie zostanę przy pierwotnym wyborze (Michelin), dzięki 👍 12 godzin temu, bart 328 napisał(a): Moim zdaniem idealne auto dla rodziny. Fajnie wyposażone, bezpieczne, a z dzieciaczkami i tak nie poszalejesz. Fajnie, ze ciemny kolor, ale nie czarny. Odnośnie bezpieczeństwa to szczególnie korzystam z przedniej szerokokątnej kamery, np. włączając się do ruchu z jakiegoś parkingu szczelnie zabudowanego płotem - maska w 5ce jest dość długa, a tu wystarczy czubek zderzaka wystawić i już widać czy coś jedzie czy nie, gdzie żeby z pozycji kierowcy to zobaczyć musiałbym wyjechać przodem auta zdecydowanie dalej. Fajna sprawa👍
Rekomendowane odpowiedzi