Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Po roku jeżdzenie 540i z mhev mam takie wrażenie, że jak silnik jest wyłączony to napęd jest lekko wspomagany elektrycznie.

Po prostu na luzie auto bardzo powoli traci prędkość.

Nawet inna osoba to stwierdziła

Wcześniej miałem w mercedesie też tryb żeglowania, ale prędkość spadała duzo szybciej.

Ostanio jeździłem nowym Audi A6 i tam samochód na wybiegu dużo szybciej zwalnia.

Po przejechaniu 30 tys km średnie spalanie wychodzi poniżej 10 litrów. Wydaję się to zaskakująco mało.

Opublikowano

No fakt jakos to inaczej dziala niz np w f11 dzialalo zeglowanie. Tez mam wrazenie ze auto wjeżdża jakos sprawniej na lekkie wzniesienia z wylaczonym silnikiem spalinowym ale technicznie niby wszyscy twierdza ze tak to nie dziala.  Generalnie balem sie jak kupowalem kilka lat temu pierwsze g21 z MH a teraz uwazam ze jest to przyszlosc …

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Functional description

The 48 volt starter motor generator is a control unit. The starter motor generator is an electrical machine. The starter motor generator can work in 2 operating conditions:

• When operated as an alternator, the starter motor generator converts mechanical power from the belt drive into electrical power and feeds this into the electrical system.
  • During operation as a motor, the starter motor generator converts electrical power from the vehicle electrical system into mechanical power and transmits this to the belt drive.

The starter generator is integrated in the belt drive. The gear ratio starter motor generator to crankshaft is 2.7 to 1.

The starter motor generator is a 5-phase electrical machine. The coolant-cooled power electronics consist of MOSFETs and a microprocessor.,

image.png.ada27edc515c92b39e66e4144be0b650.png

Ogólem, tak, przy toczeniu coś tam wspomaga.

Ale czy dodaje mocy/momentu?

Byłem na hamownii i nie zauważyłem aby była większa max moc/moment, albo żeby wykres jakoś się 'przesunał' w lewo.