Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,moje pytanie czy ktoś wymuszał wypalanie dpf w 3.0d g11 320KM B57 programem bimmer tool. 

Jaka jest procedura?

Czy można wymusić wypalanie przy ilości sadzy np. 32 g.

Wiem że muszą być spełnione warunki czyli sprawny termostat sprawna chłodnica spalin czujników itd itp.

Chodzi mi o to czy w czasie jazdy i po rozgrzaniu silnika mogę w aplikacji bimmer tool włączyć regenerację i czy powinny się pokazać dwa zielone haczyki zaplanowana i aktywna.

W moim przypadku podczas pierwszej regeneracji i załączeniu tej funkcji wyswietlił się tylko haczyk zielony że aktywna regeneracja i temp. Spalin podniosła się  do 530 stop. z tym że wypalanie zakończyło się przy wartości 12 g sadzy a popiół na początku wynosił 58%i po zakończeniu wypalania też tyle wynosi 58%. Po przejechaniu 120km sadza  skoczyła do 32g popiół dalej stoi na 58% i nie mogę wymusić wypalania. Wydaje mi się że apka jest mało precyzyjna pod tym względem nie wiem może tylko w tym modelu?

Coś jest nie tak z autem czy z aplikacją miał ktoś podobny przypadek? Jak to prawidłowo powinno działać i wyglądać procedura?