Skocz do zawartości

BMW E39 530D 183km 2000r przedlift rozsadza węże paliowe przy podstawie filtra paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od paru dni zmagam się z rozsadzaniem węży przy podstawie filtra paliwa. Zaczęło się od tego że wydmuchało uszczelkę z filtra paliwa wymieniłem filtr na nowy z boscha po dwóch dniach paliwo zaczęło  uciekać paliwo przez korek spustowy z filtra i rozwaliło wąż zasilający do filtra paliwa. Okazało się iż korek spustowy się sam odkręcił po zrobieniu wszystkiego rozsadziło nowy wąż zasilający. Mechanicy rozkładają ręce co może być tego przyczyną. Czy ktoś przerabiał podobną usterkę ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

"pre supply pressure" lub coś podobnego.

Powinno być w granicach 4 barów.

Tam jest na wężu zawór (grzybek ze sprężynką) który utrzymuje ciśnienie - pompa jak sprawna jest w stanie podać sporo powyżej 4 bar.

Może masz ten zawór zablokowany/uszkodzony czy też ktoś miał problem z ciśnieniem i go zablokował.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogranicznik ciśnienia. Wątpię, żeby w przedlifcie tego fabrycznie nie było.

Photo1.thumb.jpg.072c701acc90254a16489fa4e2566235.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można w ostateczności. Nazywa się to "Regulator Ciśnienia Paliwa EPMAN UNIWERSALNY", ale nie polecam. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dawno nie widziałem takiego druciarstwa.

Zamiast zaworu ograniczającego masz zawór zwrotny, który kompletnie się tam nie nadaje, bo nie spełnia swojej funkcji i najprawdopodobniej ciśnienie wstępne jest poza zakresem jeśli pompa progowa jest sprawna. Wąż w oplocie to możesz założyć do kosiarki, nic dziwnego, że go rozsadza. Tu potrzebny jest wąż zbrojony. O filtrze paliwa nie wspomnę... 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygodnie musi się tu wymieniać filtr oleju.

Już wiem dlaczego miałem problem z klientem znaleźć e39 za ponad 20k (nie szukał v8..tylko 523/525i), kilka wycieczek w Polskę i zawsze rozczarowanie, skończyło się na ładnym bezwypadkowym, praktycznie bez korozji 520i m54 za połowę kwoty.

Sorry za bałagan ale uważam, że ma to związek 😀

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.