Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!
Potrzebuje waszej pomocy z silnikiem N43B20A w moim BMW e90.
Jakiś czas po zakupie przerywało mi silnik gdy auto potrzebowało większej ilości obrotów podczas jazdy np pod górkę a ja miałem zbyt wysoki bieg, pomogła wymiana świec.

Półtorej roku po, czyli jakoś miesiąc temu zaczął się ponownie bardzo podobny problem, wyświetlił się check z wypadaniem zapłonu na cylindrze drugim, podczas jazdy na zbyt niskiej ilości obrotów gdy silnik potrzebuje niższego biegu czasami check zaczął migać i odczuwalna była praca tylko ja 3cylindry, wystarczyło zatrzymać się zgasić samochód odpalić i wszystko wracało do normy i tak w kółko.

W piątek odstawiłem auto do mechanika na wymianę filtrów, oleju i świec z nadzieją że ponownie rozwiąże to mój problem.

Niestety, po wymianie świec jest tylko gorzej, auto zaczęło tyrkotac - chodzi jak traktor, doszliśmy do wniosku że wtryskiwacz na drugim cylindrze jest wadliwy, po sprawdzeniu się to potwierdziło. Wymieniliśmy na sprawną używkę, ale błąd w dalszym ciągu nie ustępuje. 

Dodam tylko, że auto przed wymiana świec pracowało zupełnie normalnie oprócz tego wypadania zapłonu co jakiś czas.

Probowalismy przełożyć wtryskiwacze ale nic to nie pomaga, błąd cały czas wyskakuje na cylindrze 2

Czy ktoś z was ma jakiś pomysł? 
Cewka sprawdzona
Wtryskiwacz wymieniony
Kompresja ok 

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Opublikowano
10 godzin temu, bartek0721 napisał(a):

błąd cały czas wyskakuje na cylindrze 2

Sprawdź 1 cylinder. Te silniki kompensują prace na bankach, nie na cylindrach. Bank 1 to pierwsze 2 cylindry, bank 2 to kolejne 2 cylindry. Jesli masz problem na cylindrze 2 to nie jest jednoznaczne, że problem jest na cylidnrze 2. 

Zacznij od podmiany cewek i sprawdx czy lokalizacja błędu sie zmieni. Jesli nie, to zamień wtryski. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak coś to zapraszam jak masz kabel kdcan 😇

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png