Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie, bo niestety w różnych ASO otrzymuję różne odpowiedzi, bez jasnego klarownego - TAK/NIE, MOŻNA/NIE MOŻNA - może ktoś z tutaj obecnych będzie miał najlepszą wiedzę 🙂

Posiadam BMW x6 g06 z 2022 r. z aktywnym pakietem BSI/BRI.

Aktualnie stoję przed wymianą tarcz i klocków na obu osiach i wyceny z ASO są kosmiczne (ok. 13k pln brutto). 

Wymyśliłem, że może zakupię cały potrzebny komplet części poza ASO, a samą usługę zlecę w ASO.

Otrzymuję natomiast sprzeczne informacje - tj. np. że części powinienem kupić jedynie w oryginalnym sklepie BMW (co sprowadzi się do sumy kosztów jak wyżej) i w przypadku zakupu poza ASO, pakiet BRI nie obejmie już samego układu hamulcowego, gdyby działo się coś w przyszłości, nawet w przypadku zlecenia usługi w ASO.

Z drugiej strony, z innego salonu otrzymałem inforamcję, że nawet jeśli wykonam wymianę w nieautoryzowanym serwisie, ale na oryginalnych częściach, to pakiet BRI będzie nadal obejmował układ hamulcowy, ale reklamację dot. np. piszczenia klocków - trzeba będzie kierować bezpośrednio do serwisu, który wykonał usługę.

Realnie różnice kwotowe mogą być znaczne, dlatego postanowiłem zasięgnąć języka u specjalistów 🙂

Przykładowo:

- ASO części + realizacja - ok. 13k pln brutto,

- ASO realizacja + części OE z hurtowni - ok. 9,5k pln brutto,

- serwis nieautoryzowany na częsciach OE - ok. 8k pln brutto.

Czy możecie podpowiedzieć na podstawie swoich doświadczeń na co mogę sobie pozwolić, na co nie... czy może lepiej nie bawić się w kombinacje alpejskie, bo utrata BRI na układ hamulcowy może w przyszłości zaboleć zdecydowanie bardziej niż obecna pozorna oszczędność? BRI mam aktywny jeszcze przez 3 lata i 100k km.

• Moderatorzy
Opublikowano

Uważaj, bo niektóre serwisy nie chcą robić na cześciach oryginalnych dostarczonych przez klienta.

Z uwagi jak to stwierdzili. Brak pewności łancucha dostaw.

Zrobiłbym tak:

oryginalne cześci i montaż w warsztacie niezależnym z autoryzacją BMW i wpisem do bazy

Do X6 40d

tarcza przód 34106887398

ASO 2000 zł

Niemieckie ASO 300Euro

Klocki 34116889585

ASO PL 2000zł

Niemieckie ASO 313Euro

Chyba że masz hamulce Performance

Tarcze  34106887658 cena ASO PL 2300zł

ASO DE 400Euro

Opublikowano

czyli że warto wybrać się za zachodnią granicę na wymianę?
Ja mam już 50tys km, więc pewnie niedługo wymiana klocków - ile one tak przeciętnie wytrzymują (sportowy układ hamulcowy)?