Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Zapaliła mi się żółta kontrolka DDE. Sprawdziłem błędy i okazało się że pojawił się błąd 4560 - ciśnienie szyny CR - regulacja ilościowa.
Włączyłem Bimmera w czasie jazdy (aktualne/oczekiwane) i okazało się, że ciśnienie paliwa mocno "pływa" gdy naciskam pedał gazu - nawet ±250 barów względem oczekiwanych, ale gdy zdejmę nogę z gazu (hamowanie silnikiem) to wtedy ciśnienie stoi równo ±3 bary niezależnie od wartości ciśnienia oczekiwanego.
Z tego co się orientuję w układzie wysokiego ciśnienia zainstalowane są dwa regulatory - na pompie wysokiego ciśnienia i na szynie CR i teraz pytanie: który z nich odpowiada za tą sytuację? Sądzę, że to nie wina pompy skoro aktualne ciśnienie paliwa, przy falowaniu, przewyższa o 250 barów oczekiwane to pompa ma odpowiednią wydajność.
Zaznaczę jeszcze, że od kilku lat czasami (ostatnio nawet dość często) w silniku falują mi wolne obroty. Wówczas też "pływa" ciśnienie paliwa, ale nie byłem przekonany co jest przyczyną, a co skutkiem - czy obroty falują bo zmienia się ciśnienie paliwa, czy zmienia się ciśnienie paliwa bo obroty falują. Dodatkowo ciekawy jest fakt, że jak wolne obroty falują i włączę opcję wtryskiwacze w Bimmerze to obroty momentalnie się stabilizują a po wyłączeniu tej opcji po chwili zaczynają falować (korekty wtrysku na wolnych obrotach max ±0,5mg/suw).