Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś z tym się zetknął. Moje G20 ma jeszcze stary komputer z poprzedniego modelu chyba F. Na ekranie tym pod kierownicą wyświetlił się komunikat "System alarmowy niedostępny". Problem, polega na tym ,że nie idzie go wyłączyć i cały czas się wyświetla. W efekcie nie mogę odczytać innych wiadomości np. ... stanu licznika. Wczoraj zatrzymała mnie policja i chciała spisać ilość kilometrów - w żaden sposób nie szło tego sprawdzić bo ten nieszczesny komunikat cały czas się wyświetla i nie można go wyłączyć. Doszło do kuriozum, że stan licznika podałem korzystając z apki na telefonie BMW Connect.

Teraz pytanie czy ktoś wie, jak to wyłączyć ? Też nie rozumiem, dlaczego ten komunikat się pojawił, ciekawe jest też to, że czasami się nie pojawia, ale częściej po włączeniu silnika juz się pojawia

Opublikowano (edytowane)

Musisz wymienic baterie telematik , chodzi o system ktory wrazie wypadku powiadamia służby, 

W g31 jest pod podsufitką z tylu w miescu pletwy na dachu podejzewam ze w g20 jest podobnie 

W ASO chcieli za baterie z wymiana okolo 2500zl, kupilem baterie oryginalna w aso za ok 300zl wymieniłem w niecala godzinę robiąc to pierwszy raz w zyciu

Edytowane przez Vladius
Opublikowano (edytowane)

G20 są jeszcze za młode (chociaż mi też to siadło dawno temu), ale piątki już mają pokaźny wątek na ten temat:

I nie sugeruj się filmikami z X-ów i Touringów bo w limuzynach wymiana jest bajecznie prosta bez demontowania czegokolwiek oprócz jednej osłonki plastikowej.

Innymi słowy - "było już milion razy, użyj opcji szukaj, zamykam temat." 😁

PS. @Vladius Czekaj czekaj, DWA I PÓŁ TYSIĄCA ZŁOTYCH za taką pierdołę? Przecież to jawne oszustwo i złodziejstwo, no ludzie złoci..
Chociaż to BMW, pieron jeden wie ile takich pierdół kosztujących fortunę jeszcze się psuje w tych autach..

Edytowane przez Markok
Opublikowano

@Vladius, @Markok

Panowie, bardzo dziękuję ! Ja myślałem, że to może gdzieś jakiś kabelek się obluzował i czasami kontaktuje, a w większości nie ale nie wpadłbym, że to bateryjka jedna mała gdzieś pod podsufitką. Dzięki jeszcze raz, zamykam temat 🙂