Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak komuś będzie chciało się zajrzeć do logów w ECU, to zobaczy mocno odbiegające od zakładanych wartości parametrów pracy silnika przy obciążeniach, które silnik teoretycznie odnotował

A co serwis zrobi z tą wiedzą, to już insza inszość 

• Lubię to 1

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Jak komuś będzie chciało się zajrzeć do logów w ECU, to zobaczy mocno odbiegające od zakładanych wartości parametrów pracy silnika przy obciążeniach, które silnik teoretycznie odnotował

A co serwis zrobi z tą wiedzą, to już insza inszość 

ECU nic nie odnotowuje bo wywalił by błąd jeżeli jakiś czujnik przekroczyłby odpowiednią wartość. Box jest własnie po to żeby inaczej wysterować dawki i doładowanie a żeby ecu tego nie widział.  Sprawdzaliśmy to kiedyś u kolegi po montażu Race chipa inpą oraz disem. Wszystkie parametry były w granicach założonych przez ECU praktycznie takie same jak w serii. 

Opublikowano

Pokażcie mi zapis w gwarancji że opony muszą mieć homologacje BMW. Ja takiego zapisu nie widziałem. Mi napęd w bmw na gwarancji naprawili mimo że jeździłem na oponach o dobrym rozmiarze ale bez homologacji bmw.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 godzin temu, --maly-- napisał(a):

ECU nic nie odnotowuje bo wywalił by błąd jeżeli jakiś czujnik przekroczyłby odpowiednią wartość. Box jest własnie po to żeby inaczej wysterować dawki i doładowanie a żeby ecu tego nie widział.  Sprawdzaliśmy to kiedyś u kolegi po montażu Race chipa inpą oraz disem. Wszystkie parametry były w granicach założonych przez ECU praktycznie takie same jak w serii. 

To dość dziwne. Bo cały wic z chipem polega na tym właśnie, aby silnik dostał inną mieszankę lub ciśnienie lub ilość powietrza, etc, niż dostałby sterowany przez komputer stosujący się do zaleceń seryjnego programu

Te różnice parametrów są zapisywane i można je odczytać  

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)