Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem przed wyborem silnika do X5 .

Decyzja zapadla na 4.0i.

Rozumiem, ze to B58 tylko zapewne kolejna generacja.

Jak to jest z tymi silnikami, rozrzadem i panewkami.

Czytam, że we wczesniejszych B58 trzeba zmienic odpowiednio wczesniej panewki i ew. rozrzad.

Czy to samo dotyczy obecnie oferowanej wersji silnikowej.

Poprosze Was o skrót info o tym silniku, najwazniejsze rzeczy, które klient powienien wiedziec przed zakupem.

Edytowane przez maverick_lbn
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem, że zamawiasz nowy samochod? Temat rozrzadu czy panewek bedzie do rozważania za 10 lat i ok.250tys km w zależności od jakosci i regularnosci serwisu "po drodze".

• Lubię to 3
Opublikowano

Olej czesto, dac mu sie rozgrzac i zanim przycisniesz i bedzie bez problemowo

ja osobiscie jeszcze wole oleje niefabryczne bo 0-20 to woda troche

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 minut temu, maverick_lbn napisał(a):

Dzieki za odpowiedz.

A dobrze doczytalem ze wczesniej byl problem z tymi panewkami? zatem BMW poprawilo cos w konstrukcji.

Nie zaprzątaj sobie głowy pogłoskami, zwłaszcza dotyczącymi starszych generacji silnika. Jak napisali inni: dbaj o silnik (nie pałuj zimnego, nie wyłączaj natychmiast po rajdach bez chwili na wystygnięcie), wymieniaj regularnie olej (ja co 10tys km w swoim), serwisuj jak przykazano

Będzie służyć długo i bez problemów 

Wybór silnika świetny

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano

W 40i wystarczy moim zdaniem spokojnie 1 dodatkowa wymiana między przeglądami - silnik jest dużo mniej wysilony niż V8ki. I oczywiście polecam jednostkę B58.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, maverick_lbn napisał(a):

Rozumiem że aktualnie w nowych autach jest wspomniany silnik b58?

Tak , jest to obecnie motor o oznaczeniu B58B30M2. Osobiście miałem X5 40i z 21r o mocy 333KM i 430Nn , byłem super zadowolony aczkolwiek trochę brakowało momentu 😞 

Technicznie bez zastrzeżeni, sprzedałem go przy przebiegu 26tys, teraz kumpel ma najechane coś koło 80k (ale co to za przebieg ? )  i zero problemu. 

Teraz nowa wersja ma moc 381 i ponad 500Nm, myślę, że to jest to !

Odmiany b58 i modele, które go maja:

https://bmwseries.pl/2023/06/27/czy-silnik-b58-jest-najlepszym-silnikiem-bmw-w-historii/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

LCI ma miękką hybrydę, dzięki czemu w ogóle lepiej wszystko działa (np przeklinany przez wszystkich system auto start-stop)

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano
W dniu 7.12.2024 o 21:46, maciek_w napisał(a):

LCI ma miękką hybrydę, dzięki czemu w ogóle lepiej wszystko działa (np przeklinany przez wszystkich system auto start-stop)

pre LCI (333KM ) też już ją miał. Start-stop rzeczywiście działa super ani razu nie myślałem, żeby to wyłączyć poprzez trick typu : używanie trybu Sport z indywidualizowanymi ustawieniami na Comfort 

• Lubię to 1