Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, 
Ostatnio po dobrej cenie zakupiłem F31 316d z 300kkm. Rocznik tego auta, to końcówka 2014 roku. Mam problem z kilkoma rzeczami, mianowicie:

• Czasem auto ma drgania. 
    • Głównie przy ruszaniu
    • Czasem nawet jak zmieniam z biegu 1 na 2
    • Zauważyłem, że jak dodam więcej gazu, to nie ma drgań
    • Drgania też nie zawsze występują, czasem z samego rana, czasem jak trochę więcej pojeżdzę po mieście i "nie oszczedzam" silnika.
  • Problem z kierownicą
    • Kiedyś już miałem taką bmw, zrobiłem w niej regeneracje maglownicy i chodziła o wiele lepiej niż w tej,
    • Byłem ostatnio sprawdzić zbieżność - okazało się, coś z wahaczami w lewym, przednim kole. Coś właśnie wtedy gość wspomniał o przekładni, ale już nawet nie pamiętam
    • Czasem kierownica się lekko przytnie, na dosłownie mniej niż sekundę i nie robi z tego oporów
    • Jest dziwny dźwięk jakby szurowania, jak skręcam w prawo, w miejscu
    • Ciężko utrzymać prosty tor ruchu przy prędkości 90km/h+, tak dziwnie chodzi, że nie jestem w stanie jej ustawić na 100% równo, tylko tak jakby 95% prosto (jak jest to zrozumiałe)
  • Po zakupie wypalałem DPF, bo był zapchany, przed wypalaniem ubywało oleju. Teraz już przejechałem 1500km na nowym oleju, nieraz sobie sprawdzam jego wartość na bagnecie oraz komputerowo. Przeważnie zwykle komputerowo, po wymianie pokazywało mi praktycznie full (zalałem równo 5l), później trochę mniej niż połowę, później równo połowę, raz mniej niż połowę, później znowu połowę
  • Ostatnio, jak kilka razy spadł śnieg, zauważyłem "domek" na masce, jakby coś ciągle dawało ciepło i w niektórych miejscach ten śnieg topniał. Dodam, że taka sytuacja miała nawet miejsce, jak samochód stał całą noc na podwórku. Od jednej osoby usłyszałem, że to pewnie przez te ala "webasto". A bardziej, to możliwość ustawienia nawiewów w aucie. Co to może być?
Edytowane przez M0RENA-
Opublikowano

Co do drgań to nikt Ci z fusów nie wywróży niestety. Auto ma drgania...to może być wszystko, klapki, wtryski, dwumasa ( bo rozumiem że to manual). Bez diagnostyki komputerowej, sprawdzenia stanu wtryskiwaczy na maszynie, weryfikacji stanu kanałów dolotowych i kondycji klapek nikt Ci diagnozy przez internet nie postawi. 

Jeśli chodzi o problem z kierownicą, myszkowaniem - stan zawieszenia(amortyzatory, wahacze, tuleje etc), opon, geometrii, zbieżności, ustawienia punktu zerowego kierownicy/przekładni, czyli wniosek ten sam - niestety bez FIZYCZNEJ diagnostyki to możemy sobie wróżyć z fusów. 

Sprawne auto nie drży, nie myszkuje i jedzie jak po szynach. Wyprowadzenie zawieszenia robiąc na dobrych podzespołach to może być koszt 10 000 złotych jak nie więcej. 

Jeżeli chodzi o komorę spalania, komplet 4 wtryskiwaczy w ASO chodzi po 2k, w boschu po 1,2k. Doloty niektórzy regenerują, ale jaki jest tego efekt nie wiem. Nowy kolektor to koszt około 3,5-4,5k. 

W tej marce niestety nie ma "okazyjnych" ofert.

Ogólnie współczuję bo wyprowadzenie tych rzeczy może się zacząć na 10 tysiącach a równie dobrze skończyć na 30...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ty wez tak nie jedz od razu czarnowidztwem, bo moze to proste problemy sa. 🙂 A Ty go tu od razu dziesiatkami tys straszysz. 🙂

Musi po prostu pojechac do dobrego fachowca i sie dowie wszystkiego. Samo stwierdzenie "Byłem ostatnio sprawdzić zbieżność - okazało się, coś z wahaczami w lewym, przednim kole. Coś właśnie wtedy gość wspomniał o przekładni, ale już nawet nie pamiętam." swiadczy o tym, ze kolega chyba czeka az auto sie samo naprawi, bo po diagnozie, ze cos z wahaczem i przekladnia, nadal nie pojechal do dobrego specjalisty sprawdzic o co kamon.

Skoro auto nie ma webasto, to po prostu sa miejsca w silniku, ktore trzymaja dluzej cieplo, inne krocej i to cala historia. Nie ma czegos takiego jak "ala webasto". Gdy maska jest zamknieta cieplo ucieka dosc powoli.