Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 
Z góry powiem w skrócie. Naprawiam wiele aut starszych, zawsze naprawię ale swojego to ciężko hah, 

Słuchajcie, mam problem od bardzo dawna. Nie wiem czego się złapać już.

A więc tak, mam auto z 1996 roku z lutego czyli 1996/02.

Problem pierwszy to brak tempomatu. 
W sensie, w inpie wszystko gra, pokazuje , że przyciski działają, widzi je samochód, ALE za nic w świecie nie chce zapamiętać prędkości auta ... gdzie szukać nie wiem? 
Tempomat kiedys działał, ale samoistnie co jakiś czas się rozłączał -ponowne załączenie go działało. Teraz wgl nie działa.

Czujniki prędkości, chwilowe spalanie, abs, asc działa jak należy.

Kolejnay drugi mój problem to samoczynnie zapalające się po około 8-10sekundach światło stop z lewej strony z tyłu.

Dlaczego tak jest - nie wiem?

LCM podmieniany, kodowany, pustym plikiem MAN, bez skutku. Dalej to samo.

LAMPY są założone z polifta do przedlifta? czy pomyliłem kolory kabli? Nie mam pojęcią - sprawdzę to - jeśli ktos ma konkretny schemat z 1996r jak podłączyć co do czego to poproszę 😉

Bo przedlifty mają więcej kabli niż polifty.

Błędy ASC:

67 Temporaere Einstreuung

25 Bremslichtschalter Leitungsunterbrechung.

Mam założony nowiutki oryginalny czujnik stoppu z ASO BMW dalej to samo w sensie, dalej świeci lewy stop z tyłu.

Czy jest mi ktoś w stanie pomóc? 

Mam dośc serio jeżdżenia z tymi usterkami, a szczególnie bez tempomatu.

Opublikowano
21 godzin temu, danielovsky01 napisał(a):

Bremslichtschalter Leitungsunterbrechung.

Przerwa w przewodzie włącznika świateł hamowania

Od tego trzeba zacząć. Prawdopodobnie wiazka i połączenia kabli do sprawdzenia. Dopóki nie ogarniesz tego stopu to tempomat nie będzie działał.

Opublikowano

Przerwa w przewodzie włącznika swiateł hamowania. 

Czyli muszę spróbować zejść pod zabudowę kolumny kierowniczej i tam właśnie szukać coś z kablem, kontaktem.. Ciężko stwierdzić. 

Chyba, że jakiś pomysł gdzie szukać tej przerwy ;p?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na pewno jest różnica w podłączeniu świateł przed i po lifcie, ale to muszę zerknąć w schematy, na pewno nie dziś, ale jutro się postaram ogarnąć.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
W dniu 4.12.2024 o 19:07, piotr520 napisał(a):

Na pewno jest różnica w podłączeniu świateł przed i po lifcie, ale to muszę zerknąć w schematy, na pewno nie dziś, ale jutro się postaram ogarnąć.

tak, to prawda. Ja podłączałem z miernikiem w rękach. Czyli po kolei - szukałem +12v i każde światła po kolei - typu cofania, pozycja, przeciwmgielne, stop.