Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Kupiłem BMW 3 G21 z r. 2021. Auto jest na oponach letnich na felgach 19" 791 M Bicolor, jn.

https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/konfigurator-akcesoriow._19-calowa-obręcz-koła-m-ze-stopów-lekkich-double-spoke-791-m-bicolor-(jet-black-polerowana-na-wysoki-połysk).html

Muszę zaopatrzyć się w opony zimowe i tu pojawia się pytanie:

Kupować 2gi komplet felg 17" lub 18" i zakładać opony o wyższym profilu niż 40 czy podmienić na sezon opony 40 na tych felgach?

Wcześniej miałem auto z 2ma kompletami felg, co z jednej strony pozwala na wymianę kół we własnym zakresie ale z 2giej człowiek pomija temat wyważania i ew. ich prostowania.

Doradźcie jak się jeździ na oponach zimowych o niskim profilu. Głównie miasto, trochę trasy ale na narty też zdarza mi się pojechać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
27 minut temu, shadow_82 napisał(a):

ale z 2giej człowiek pomija temat wyważania i ew. ich prostowania.

Co masz na myśli?

Wyważyć trzeba przed każdym sezonem.

Ale można zrobić to dużo wcześniej, przed kolejkami...

Opublikowano

Ano trzeba 🙂ale zdarzało się - mając 2 komplety kół pod ręką - że się tylko zakładało i jeździło 🙂

A teraz mam auto z felgami 19". Stąd pytanie:

Czy jest sens zakładać na te felgi opony zimowe o niskim profilu (do wyboru widzę 35 lub 40) czy dokupić 2gi komplet felg, gdzie mogę zamontować opony o profilu 40 lub 45

Opublikowano

To jest indywidualna kwestia. Jak Tobie wygodniej.

Ja mam np dwa kompakty kół 19, mieszane rozmiary i sobie cenię takie rozwiązanie. 

Są tacy, co zmieniają opony, są i tacy, co wybierają wielosezonowych i zapominają o problemie zmiany.

Opublikowano

Mam tak samo i mimo RFT 19" na zimę vs nie RFT lato nie czuję dużych różnic. Auto wygląda jak trzeba i nie gibie się jak rezus na zakrętach 😀

Twoja decyzja, zależy czy ma być ładnie lepiej się prowadząc czy bardziej komfortowo. Odrzucam chęć zaoszczędzenia paru tyś. jako główny powód.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podobnie jak autor wątku, mam G20 330i RWD (2022) z letnimi kołami 19" 791 M. Samochód jest z M-Sport pakietem. Rozważam zakup felg 17" i opon zimowych. Czy ktoś może podzielić się doświadzeniem z użytkowania 17" w takim samochodzie? 

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem jazda w zimę to nie tylko jazda w śniegu/deszczu.

Jaka jest szerokość kapci przy 17"?

330i trochę niuta ma, przy RWD to nie będzie bez szału z trakcją.

Edytowane przez komoornik
Opublikowano (edytowane)

Bardziej niż czy wypada, interesuje mnie kwestia, czy można 😉 tutaj znalazłem coś takiego:

Cytat

Dla samochodów z
Sportowy układ hamulcowy (SZP1A) = NIE

Natomiast w papierach (EG-Uebereinstimmungsbescheinigung) 17'' jest dopuszczone.

Szerokość kapcia z tyłu dla 17'' jest 225.

Edytowane przez Newion
Opublikowano

Ja z lekkimi modami na PS4S 225/255 przy xDrive miewam lekkie problemy z trakcją 😅

Dla auta RWD osobiście poszedł bym również w stronę 225/255 - ale taki rozmiar jest chyba dla minimum 18"?

Opublikowano

3er na 17" wygląda delikatnie mówiąc słabo... 18" dużo zmienia i komfort też będzie. Wątpię coby mieszane były w tym rozmiarze. Bierz złoty środek... 18" i będziesz zadowolony przy jednoczesnym szacunie współgalerników tego forum 😀