Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam wgraną najnowszą Road Map Europe Evo 2024-2. Wszystko działa idealnie ale nie pokazuje ograniczeń prędkości. Na starszej wersji z 2020 r. pokazywało znaki i jeszcze na prędkościomierzu był wyświetlany punkt aktualnego ograniczenia prędkości (zegary 6WB). Szukałem w ustawieniach mapy jakiejś funkcji za to odpowiedzialnej ale nic nie ma. Ktoś się może już spotkał z takim problemem?

Opublikowano

Bo to nie mapa pokazuje ograniczenia predkosci. Po prostu kamera rejestruje znaki drogowe i wyswietla to co widzi. Pewnie jakas awaria.  

Opublikowano
2 godziny temu, saab napisał(a):

Po prostu kamera rejestruje znaki drogowe i wyswietla to co widzi.

Ale bez map wyświetlanie znaków nie działa. Zawsze do działania tej funkcji wymagany jest KAFAS + mapy.

Wejdź w ustawienia pojazdu, wyświetlacz i tam sprawdź czy masz zaznaczoną opcję "Ograniczenia prędkości". Może pdczas aktualizacji map się odznaczyło, co raczej jest mało prawdopodobne, ale warto to sprawdzić. 

Opublikowano

A mi się wydawało, że podczas używania nawigacji znaki nie są zaczytywane przez Kafas tylko są brane z samej navi. Przecież są samochody które nie mają kafas a mają navi i znaki się wyświetlają. KucaQ czy te ograniczenia prękości w ustawieniach pojazdu,o których piszesz mają w ogóle coś wspólnego z navigacją?

Opublikowano

Fabrycznie żadna F3x nie miała czytania znaków bez KAFAS. "Czytanie" znaków bez KAFAS (tylko z navi) to niefabryczne doposażenie poprzez emulator. 

KAFAS czyta znaki, a z navi bierze informacje o tym kiedy odwołać ograniczenie, o tym kiedy wjeżdzasz do obszaru zabudowanego etc. 

38 minut temu, Pokakulka napisał(a):

KucaQ czy te ograniczenia prękości w ustawieniach pojazdu,o których piszesz mają w ogóle coś wspólnego z navigacją?

Nie, to ustawienie odpowiada wyłącznie za wyświetlanie lub nie ograniczeń prędkości. Ale bywają sytuacje, że w trakcie róznych modyfikacji (czy nawet zwykłego odpięcia aku) różne opcje mogą się "odznaczyć". Warto to sprawdzic, przecież to 15 sek roboty. 

Opublikowano

Spróbowałm to zaznaczyć ale to działa w taki sposób że możesz sobie ustawić przy jakiej prędkości dostaniesz ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości np. 50 km/h. Wyświetla się wtedy komunikat na zegarach. Nie ma to jednak nic wspólnego z navi. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Masz znak gdzie były ograniczenia prędkości i masz '--' czy nie masz znaku w ogóle?

Odpięcie akumulatora to dobra sugestia.

Czy ktoś łączył się ISTĄ np. w ostatnim czasie? Może wywaliło fake fsc jeśli takowe było. 

Odczyt znaków masz fabrycznie od nowości ?

I tak, mapa jest potrzebna do działania odczytu znków prędkości.

Edytowane przez luk_byd
Opublikowano
3 godziny temu, Pokakulka napisał(a):

Spróbowałm to zaznaczyć ale to działa w taki sposób że możesz sobie ustawić przy jakiej prędkości dostaniesz ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości np. 50 km/h.

Czyli nie to próbowałeś zaznaczyć, bo to o czym piszesz to zupełnie inna opcja. 

Opublikowano

Porządkując moje wypowiedzi...

1. Nie mam opcji 8TH  czyli Speed Limit Info, co oznacza że podczas korzystania z navigacji to raczej chyba nie kamera odczytuje znaki. Wydaje mi się że chyba są wpisane w navi. Kamerę Kafas oczywiście mam. Uważam że jeśli kafas nie czyta znaków drogowych to nie ma innej opcji jak ta że znaki wyświetla navi na podstawie wbudowanych informacji. 
2. Nikt nie łączył się Istą. Jedyna rzecz jaka była robiona jakiś czas temu to kodowanie Carplay i bezterminowej licencji do map. Raczej nie mialo to wplywu na czytanie znaków w nawigacji.

3. Znaku nie mam w ogóle. 
4. KucaQ te ograniczenia prędkości o których piszem to bym miał gdybym posiadał opcję SLI. 

Opublikowano

Czekaj, czekaj, bo teraz mi sie wydaje, że chyba nie zrozumiałem.

Tobie nie chodzi o wyświetlanie znaków w ogóle, tylko o wyświetlanie ich w trakcie używania nawigacji (tj w momencie gdy masz ustawiona nawigacje do celu)?

No to o tej opcji nie słyszałem przyznam szczerze... ale jak masz KAFAS i akutalne mapy to odezwij sie do kogos, żeby ci aktywował SLI. 

Opublikowano

Tak chodzi mi o sytuację tylko i wyłącznie kiedy używam navigacji. Wbijam adres, ruszam i zawsze pokazywało mi aktualne ograniczenia prędkości na trasie. Dodatkowo na prędkościomierzu po przekroczeniu dozwolonej prędkości pojawiał sie taki czerwony znacznik, że przekraczam prędkość. Więc albo mapy nie mają załadowanych ograniczeń prędkości albo coś sie stało że ich nie pokazują. 

Opublikowano

A to przepraszam, mój błąd. Zrozumiałem właśnie, że SLI przestało działać po aktualizacji map. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie czy nawigacja podczas jazdy pokazuje ograniczenia prędkości? Chodzi mi o sytuację gdy nastawiamy sobie jakiś adres i ruszamy w trasę. Jak to u Was wygląda? Najlepiej żeby auto było bez fabrycznego Speed Limit Info (SLI) tylko pokazywało ograniczenia które ma wczytane w mapę. 

Edytowane przez Pokakulka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli nie masz fabrycznego SLI to na 99,9% masz zamontowany emulator za licznikiem.Nie ma innej możliwości,że bez SLI cokolwiek wyświetli.

Opublikowano (edytowane)

Powiem Ci że nie mam pojęcia. Auto kupiłem używane i na bank jak jeździłem z włączoną nawigacją to pokazywał ograniczenia na headup display a na prędkościomierzu pojawiała się czerwona kropka z dozwoloną prędkością. Po jakimś czasie od zakupu dokodowałem carplay i jeździłem na mapach google. Czy to możliwe że nawet jeśli mam dołożony emulator to kodowanie carplay go usunęło? Potem to już tylko pare pierdół zakodowałem Bimmercode ale to taczej bez wpływu. Tylko to wszystko trochę dziwne bo gdybym faktycznie miał emulator to znaki pokazywałoby cały czas. Natomiast ograniczenia pokazywały się tylko podczas jazdy na ustawionej nawigacji. 

Edytowane przez Pokakulka