Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie,

Pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek, ponieważ nigdzie na forum nie mogłem znaleźć tej informacji.

Czy ktoś z Was dodawał do swojego G05 opcję soft close?

U mnie sytuacja wygląda tak: mam model z grudnia 2022 (prawdopodobnie jeden z ostatnich pre-LCI).

Auto zostało skonfigurowane niemal pod korek, z wyjątkiem Night Vision, które przestało być dodawane mniej więcej od połowy 2022 roku (sprzedawca twierdził, że powodem był konflikt na Ukrainie). Brakuje również zestawu DVD na tylnych siedzeniach. Poza tym auto ma praktycznie wszystko… z wyjątkiem soft close. (no i godnego V8 wydechu ale to już inny temat)

Na papierze widnieje opcja Pakiet Comfort Plus, ale fizycznie system domykania drzwi w aucie nie istnieje.

W BMW powiedziano mi, że obecnie nie dodają tej opcji.

Zatem moje pytania są następujące:

1. Czy rzeczywiście BMW nie wykonuje takiej operacji? A może po prostu im się nie chce (ASO najczęściej ogranicza się do wymiany oleju 😊)?
  2. Czy ktoś z Was już instalował soft close w swoim G05? Jeśli tak, to czy możecie polecić godny zaufania warsztat?
  3. Czy taka modyfikacja nie wpłynie na ważność pakietu Repair Inclusive (u mnie obowiązuje do 2026 roku)?

Trochę obawiam się oddania auta do „Pana Heńka”, więc wolałbym porozmawiać z kimś, kto przeprowadził taką instalację i ma doświadczenie – szczególnie w kwestii ewentualnych problemów po montażu.

Z góry dziękuję za wszystkie rady!

Edytowane przez savik79
Opublikowano
4 godziny temu, savik79 napisał(a):

U mnie sytuacja wygląda tak: mam model z grudnia 2022 (prawdopodobnie jeden z ostatnich pre-LCI).

U mnie produkcja chyba marzec 2023 😉 Odebrałem w kwietniu.

Soft-close nie dodałem i to był jeden z dwóch błędów podczas konfiguracji mojego egzemplarza. Daj znać jak coś znajdziesz, bo też bym rozważał.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, IronSzn napisał(a):

Bimmerworks szczecin , polecam

Dzięki,

napiszę do nich ... 🙂  a coś bliżej centralnej Polski ?

Edytowane przez savik79
Opublikowano

Warszawa (mają na liście takich usług doposażeń)

https://www.hypertech.com.pl/doposazenie-bmw/

Kraków

https://blsservice.pl/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA6aW6BhBqEiwA6KzDc4uEEGc_xIAysos9vwdsOx9aaCUtDeKyJTVvHqevrS0ktZvzAv5s9hoCSBYQAvD_BwE

Pytałem i mail od nich :

Dzień dobry. Komplet zamków z odciągami ~8000 używane.

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, iKac napisał(a):

Kraków

https://blsservice.pl/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA6aW6BhBqEiwA6KzDc4uEEGc_xIAysos9vwdsOx9aaCUtDeKyJTVvHqevrS0ktZvzAv5s9hoCSBYQAvD_BwE

Pytałem i mail od nich :

Opublikowano

Problemy pierwszego swiata. To jest BMW - samochod dla buraka, chama, co nie uzywa kierunkowskazow i wali dlugimi. A jak w dieslu to w ogole dla wiesniaka. Cichy domyk w S klasie to bym zrozumial...

Oczywiscie zartuje 🙂

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, iKac napisał(a):

Kraków

Pytałem i mail od nich :

Wczoraj z ciekawości przekilałem konfigurator X5, koszt  dociągu to  3.7k. Teraz retrofit prawie 3x tyle, okolice koło 12tys na używanych dociągach. 

Oj, za frycowe się płaci.

Chociaż koledzy z forum, którzy konfigurowali swoje auta w 22, często piszą, że dostali bana na "soft-close" 

Zacząłem się zastanawiać czy gra warta świeczki, z drugiej zaś strony jak moje dzieci walą tymi drzwiami to mnie krew zalewa.

Edytowane przez savik79
Opublikowano
14 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Problemy pierwszego swiata. To jest BMW - samochod dla buraka, chama, co nie uzywa kierunkowskazow i wali dlugimi. A jak w dieslu to w ogole dla wiesniaka. Cichy domyk w S klasie to bym zrozumial...

Oczywiscie zartuje 🙂

trochę prawdy w tym jest, fakt 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, savik79 napisał(a):

Zacząłem się zastanawiać czy gra warta świeczki, z drugiej zaś strony jak moje dzieci walą tymi drzwiami to mnie krew zalewa.

Ucz dzieci, żeby nie waliły: Ty będziesz miał lepiej i potem w świecie będą wiedziały jak się zachować :classic_wink: A nawet jakby był soft close to i tak by waliły i jeszcze większy byłyby wnerw. :classic_rolleyes:

U mnie żona nie może się nauczyć, że w starszym BMW jest soft close w bagażniku i tak trzaska

Edytowane przez nomad66
  • Lubię to 1
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chyba nie ma większego sensu robienie rzeźby za 12 tys...?

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

^^^ 6 tys to inna rozmowa

Opublikowano
2 godziny temu, iKac napisał(a):

@IronSzn Dzięki za dobrą ofertę, to żadna rzeźba wg mnie , tylko ściągnięcie boczków i montaż tych dociągów.

Nie mówiłem ze to rzeźba. Wczesniej jak bralem auta ze stocku czesto dokladalem to czego brakowalo. Teraz pierwszy raz mam wszystko co chcialem zamowic a i tak kusk mnie retrofit klamek keyless z przedlifta na tyl i skladania tylnej kanapy z bagaznika

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
54 minuty temu, IronSzn napisał(a):

Nie mówiłem ze to rzeźba. Wczesniej jak bralem auta ze stocku czesto dokladalem to czego brakowalo. Teraz pierwszy raz mam wszystko co chcialem zamowic a i tak kusk mnie retrofit klamek keyless z przedlifta na tyl i skladania tylnej kanapy z bagaznika

Alez to jest porażka żeby przy komfortowym dostepie nie było mozliwosci otwierania tylnych drzwi. Wg mnie jest to najbardziej absurdalna oszczednosc producenta w tej klasie samochodu!

Trudno mi nawet zrozumiec jak mozna na taki pomysł wpaść?! Robimy lifting samochodu na 0,5mln zł moze zlikwidujemy czujniki w tylnych drzwiach warte 5 Euro?!WTF

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 1.12.2024 o 00:43, IronSzn napisał(a):

Nikogo nie reklamujac https://allegro.pl/oferta/zamek-zamki-dociaganie-soft-close-bmw-x5-g05-x6-g06-x7-g07-x5m-f95-x6m-f96-16774933696 

a zawsze mozna ponegcjowac i stare sprzedac. Robota tez mysle ze 2 tys wystarczy wiec nie 12 a raczej polowa tej kwoty.

retrofity nie zawsze sie oplacaja ale zawsze daja satysfakcje z ogarniecia 

już chciałem temat odpuścić, jednak to co wysłałeś, znowu kusi 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
23 godziny temu, Michael1916 napisał(a):

Alez to jest porażka żeby przy komfortowym dostepie nie było mozliwosci otwierania tylnych drzwi. Wg mnie jest to najbardziej absurdalna oszczednosc producenta w tej klasie samochodu!

Trudno mi nawet zrozumiec jak mozna na taki pomysł wpaść?! Robimy lifting samochodu na 0,5mln zł moze zlikwidujemy czujniki w tylnych drzwiach warte 5 Euro?!WTF

Też miałem takie podejście aż do dnia odbioru auta. Odkąd je mam, ani razu nie zauważyłem, aby był problem z brakiem czujek w tylnych klamkach - ustawienie kluczyka w tryb otwierania drzwi przy zbliżeniu się do samochodu rozwiązuje problem. A że moim kluczykiem jest zegarek to ... w ogóle nie mam zastrzeżeń

Opublikowano
10 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Też miałem takie podejście aż do dnia odbioru auta. Odkąd je mam, ani razu nie zauważyłem, aby był problem z brakiem czujek w tylnych klamkach - ustawienie kluczyka w tryb otwierania drzwi przy zbliżeniu się do samochodu rozwiązuje problem. A że moim kluczykiem jest zegarek to ... w ogóle nie mam zastrzeżeń

Ja zaś mam nieco odmienne zdanie, a raczej potrzeby. Z początku też miałem włączone automatycznie odblokowanie auta przy zbliżaniu, ale finalnie uznałem, że nie chcę żeby auto otwierało się za każdym razem kiedy do niego podchodzę. Z drugiej strony w dużej mierze podchodząc do auta jestem z żoną i małym dzieckiem, które chociażby teraz przy niskich temperaturach, chce zapakować jak najszybciej do tyłu, i za każdym razem zamiast chwytać od razu za klamkę z tyłu, muszę najpierw chwycić przód. Ok, nie zabiera to nie wiadomo jak dużo czasu, ale jednak może irytować.

Jakby nigdy tego nie było, to by człowiek inaczej na to patrzył 🤷🏻‍♂️