Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z BMW E61 525d automat 2004 rok faluje strzalka od obrotomierza natomiast silnik pracuje równo, dzieje się tak tylko na ciepłym silniku. Na każdym przełożeniu skrzyni biegów. I w każdym zakresie obrotów. Sprawdzalem na P i N. Wywala błąd 6 świecy żarowej.  Nie szarpie nie ma żadnych objawów? Korekty wtrysków mam 1: 0,34 2:-0,85 3:-0,48 4:1,50 5:-1,10 6:0,64. Ładowanie ma 11,6 na zapalonym silniku według inpy. Faktycznie ma 14,2 koło alternatora a na klemach już koło 11,8. Auto ma wywalony podobno EGR i klapy z kolektora. Pomóżcie co można sprawdzić i ewentualnie jak można rzucić diagnozą. Z góry dziękuje i pozdrawiam. 

Edytowane przez dawideek1991
Opublikowano

Klapki z kolektora nic z tym nie mają wspólnego ja ich nie mam odkąd mam auto (9lat) i nic to nie zmieniło. Ładowania natomiast nie masz bo na akumulatorze też powinno byc w granicach tego co na alternatorze.

Opublikowano
5 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Klapki z kolektora nic z tym nie mają wspólnego ja ich nie mam odkąd mam auto (9lat) i nic to nie zmieniło. Ładowania natomiast nie masz bo na akumulatorze też powinno byc w granicach tego co na alternatorze.

Na alternatorze mam 14,5 a na klemach 11,6

Opublikowano
1 godzinę temu, dawideek1991 napisał(a):

Na alternatorze mam 14,5 a na klemach 11,6

No i to 11,6 to jest zdecydowanie za mało, przy sprawnym aku/alternatorze/i instalacji pomiędzy nimi, rano po calonocnym postoju napięcie na akumulatorze to minimum 12,3V a przy pracującym silniku 14,4~14,8 jesli jest mniej to oznacza że są jakieś problemy.