Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na początku chce zaznaczyć iż, znalazłem podobne tematy dotyczące podobnego problemu w internecie, jednak nigdzie nie znalazłem sprawdzonego rozwiązania problemu.

Od momentu zakupu w mojej e90 występowały wibracje które pojawiały się w okolicy 100kmh nasilając się maksymalnie przy 120 i znikały po przekroczeniu 140kmh. Podczas ostatnich oględzin Moja uwagę zwróciły łączniki które były w fatalnym stanie( spękane, sznurki na wierzchu).

Wymieniłem je wraz z podporą (febi). Cała naprawa zgodnie ze sztuką(zaznaczony frez przy rozbieraniu, podpora leciutko wbita przy pomocy rurki po wewnętrznej stronie bieżni, łączniki strzałkami w kierunku flansz). 

Jazda testowa - wibracje przy 100-140 zniknęły. Pojawił się jednak inny problem.

Auto przy mocnym dodaniu gazu na 1 2 3 biegu wpada w duże wibracje które rosną wraz z obrotami. Nie pojawiaja sie one natomiast na pozostałych biegach. Dodatkowo nie występują one również podczas jazdy ze stałą prędkością.

Drgania te są naprawdę mocne, mogę je porównać do efektu "podskakiwania" w jakie wpada auto podczas ruszania kiedy traci i łapie trakcje. Czy zmagał się ktoś z podobnym problemem ? Czy możliwe że podczas wymiany tych elementów wal mógł stracić wyważenie? Podsyłam fotki 

20241126_165205.jpg

20241126_165201.jpg

20241126_165156.jpg

Opublikowano

Problem został rozwiązany. Winna całego zamieszania okazała się być nowa podpora febiego... Po założeniu starej (która nie jest jeszcze w złym stanie) problem zniknął

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dobrze wiedzieć. W sumie to element, który się wymienia raczej raz także jak zwykle lepiej się wykosztować na oryginał. Tak samo jak z poduszkami pod silnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdzie tam podpora febiego... Przeciez widac ze zle zostala owa podpora zamotowana... 

• Lubię to 1
Opublikowano

Zakładałem jakiś czas temu podporę febiego, jakość dobra, jednak łożysko wyło chwilę po uruchomieniu auta każdego poranka. Wymieniłem łożysko na faga i wszystko elegancko chodzi.