Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Marchall napisał(a):

Wydaje sie ze panoramic vision z systemem X to bedzie przelom. Filmiki robia wrazenie. Bedzie pewnie w nowym x5. Czlowiek pojezdzi chwile lci i bedzie patrzyl jakie bajery ma nowy model🤦

A ja nie jestem przekonamy do tego - kiedys to probowal wdrozyc citroen i renualt i uciekli z tego. Po to jest head up, aby nie rozpraszać wzroku, a jak non stop bedzie ci sie tam cos wyswietlac, mrygac, swiecic to wzrok nie odpocznie etc 

bedzie to we wszystkich modelach od konca 2025…wiec trzeba czekac, obserwowac, i przeczekac choroby wieku dzieciecego , a potem myslec czy to ok, czy nie ok.

no i to rozwiazanie konczy ere pokretla idriva…szkoda…

Edytowane przez Big_daddy
  • Lubię to 1
Opublikowano
47 minut temu, Big_daddy napisał(a):

A ja nie jestem przekonamy do tego - kiedys to probowal wdrozyc citroen i renualt i uciekli z tego. Po to jest head up, aby nie rozpraszać wzroku, a jak non stop bedzie ci sie tam cos wyswietlac, mrygac, swiecic to wzrok nie odpocznie etc 

bedzie to we wszystkich modelach od konca 2025…wiec trzeba czekac, obserwowac, i przeczekac choroby wieku dzieciecego , a potem myslec czy to ok, czy nie ok.

no i to rozwiazanie konczy ere pokretla idriva…szkoda…

Ja mysle, ze to bedzie podobnie jak duzymi nerkami jak bmw wprowadzalo kilka lat temu, jak z zegarami w idrive 7 (przeciwstawny obrotomierz, brak okraglych zegarow), jak z tabletami w lci i innych modelach, brakiem fizycznych przyciskow. Ludzie narzekaja na poczatku, a potem skala tego narzekania maleje, ludzie sie przyzwyczaja, stare sie opatruje, chca sprawdzac nowe i bmw sie sprzedaja

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może tak. A może po prostu składamy broń, bo nie ma alternatyw?

Mnie straszliwie drażni kierunek, w jakim idzie BMW. Jakby ich zespół projektantów składał się z ludzi z pokolenia Gen Z, którzy sami nie jeżdżą samochodami, nie mają pasji do motoryzacji, zatem nie rozumieją ich własnego hasła „ultimate driving experience”

Robią karykatury rodem z mangi, na których mogłoby znaleźć się logo dowolnego innego producenta samochodów 

• Lubię to 5

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

Opublikowano

Tu trzeba zrozumieć jakimi wolumenami sprzedaży operuje BMW na każdym z rynków. Dla podpowiedzi, powiem, że Azja - Chiny wygrywają w zestawieniu. Stąd wygląd tych aut taki a nie inny. Kolejną kwestią jest chociażby wyposażenie aut, które jest dostępne na tamtejszych rynkach, a niedostępne w Europie czy chociażby USA. 

Inną zaś kwestią jest zespół projektowy BMW. Też mam wrażenie, jakby składał się on z ludzi, którzy myślą w stu procentach ideowo, bez uwzględnienia funkcji, intuicji, przyzwyczajeń i przeszłości (w kontekście - skąd wywodzi się BMW i co przez lata sobą reprezentowało). W mojej głowie mam obrazek, jak obserwują ostatnie poczynania Jaguara i mówią głośne WOW, AMAZING.

P.S Żarcik:

Przy okazji prezentacji iDrive X w/Panoramic Vision, na jednym z filmów można było zauważyć zespół odpowiedzialny za User Interface / User Experience czyli generalnie intuicyjność i użytkowość systemu. Są to dwie kobiety. Ze znajomym stwierdziliśmy, że nowy iDrive jednak nie będzie ani intuicyjny ani użytkowy. Ale za to może dodadzą ładne wzorki 😅

• Lubię to 4
  • Dziękuję 1
  • Przykro mi 1
Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc to po ewolucji zegarów na wyświetlacze oczekiwałem tego, że można będzie je sobie dostosowywać jak kto lubi: albo jak klasyczne zegary, albo nowocześnie, być może dając zarobić firmom designerskim, które opracowywałyby swoje własne kompozycje ("skórki") na zamówienia klientów. I rynek na to jest, bo premium lubi być unikatowe i radość byłaby większa. A tu zonk - tylko nędzna grafika producenta.

Edytowane przez Kingu
  • Lubię to 3
Opublikowano
56 minut temu, Kingu napisał(a):

Szczerze mówiąc to po ewolucji zegarów na wyświetlacze oczekiwałem tego, że można będzie je sobie dostosowywać jak kto lubi: albo jak klasyczne zegary, albo nowocześnie, być może dając zarobić firmom designerskim, które opracowywałyby swoje własne kompozycje ("skórki") na zamówienia klientów. I rynek na to jest, bo premium lubi być unikatowe i radość byłaby większa. A tu zonk - tylko nędzna grafika producenta.

To tylko zapytam, który z producentów premium lub nie, daje możliwość personalizacji zegarów lub innych ekranów w zakresie instalacji zewnętrznych skórek?

Opublikowano

Audi 😀

Oprocz tego ze pare wariantow zegarow Virtual Cockpit Plus spelnia oczekiwania, to jeszcze w poliftowym Q7/Q8 mozesz wgrac skorki do infotainmentu

• Lubię to 1
Opublikowano
22 minuty temu, Semtex93 napisał(a):

Audi 😀

Oprocz tego ze pare wariantow zegarow Virtual Cockpit Plus spelnia oczekiwania, to jeszcze w poliftowym Q7/Q8 mozesz wgrac skorki do infotainmentu

Ale czekaj, upewnijmy się, że rozmawiamy o tym samym - w VCP da się wyklikać coś więcej niż presety z przycisków na kierownicy (tj. mapa z dużymi zegarami / mapa z małymi zegarami / same zegary / zegary + jakieś info po środku)? Da się dodać jakieś klasyczne zegary, albo zegary z RS? 

W MMI, z tego co kojarzę, da się tylko ustawić tło.

Opublikowano
4 minuty temu, buster12 napisał(a):

Ale czekaj, upewnijmy się, że rozmawiamy o tym samym - w VCP da się wyklikać coś więcej niż presety z przycisków na kierownicy (tj. mapa z dużymi zegarami / mapa z małymi zegarami / same zegary / zegary + jakieś info po środku)? Da się dodać jakieś klasyczne zegary, albo zegary z RS? 

W MMI, z tego co kojarzę, da się tylko ustawić tło.

Tak, oczywiscie mialem na mysli MMI, nie VCP. Chcialem nieco podkoloryzować :).

Opublikowano
2 minuty temu, Semtex93 napisał(a):

Tak, oczywiscie mialem na mysli MMI, nie VCP. Chcialem nieco podkoloryzować :).

To wciąż nie jest personalizacja na poziomie instalacji zewnętrznych skórek, o której pisze Kingu. A z zegarami tym bardziej - podejrzewam, ale tylko podejrzewam, że tu jednym z czynników jest ich czytelność. Jak ktoś by sobie ustawił żółte tło z białymi napisami, do tego w Comic Sans, to istnieje ryzyko, że nic tam nie zobaczy, a to może prowadzić do różnych niebezpiecznych sytuacji 🙂W sumie użycie Comic Sans samo w sobie jest niebezpieczne 😄

Gdzieś mi się rzucił w oczy obrazek z Volkswagena z cyfrowymi zegarami na wzór Golfa I lub II. Domyślam się, że to jakiś ficzer dodany przez producenta, ale w żadnym wypadku custom dostarczony przez zewnętrzną firmę czy tym bardziej zainstalowany przez zwykłego użytkownika.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wiadomo że te customy musiałyby spełniać pewne normy określone przez producenta, nic trudnego.

Choć myślę że to otwiera pole dla kombinatorów: panie, jechałem przepisowo ale na ekranie były bzdury bo się skórka zawiesiła ;-)