Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pół roku temu kupiłem E91 320d 2010r. N47 184KM. Zaraz po zakupie zauważyłem że jak auto stoi kilka dni to musi chwilę pokręcić zanim odpali. Im dłużej stoi tym dłużej musi kręcić, z dnia na dzień odpala od strzała. Jeśli wymuszę bimmer-toolem pracę elektrycznej pompy paliwa auto odpala normalnie nawet po kilku dniowym postoju. Czy miał ktoś podobny problem lub wie z jakiego powodu może cofać się paliwo i jak ten problem rozwiązać? Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Ps. W silniku jedyny błąd jaki jest to 4522 - błąd sterownika świec, sterownik i wiązka były podmieniane a błąd pozostał, ale sądząc po zachowaniu auta to nie jest problemem.

Opublikowano (edytowane)

Ktoś może jednak miał podobny przypadek?. Jest możliwość zakodowania pompy paliwa w baku tak żeby uruchamiała się np na 8 sekund po włączeniu zapłonu? to rozwiązało by po części mój problem.

Edytowane przez Janek93
Opublikowano

Filtr paliwa wymieniałeś? Może dawno nie był ruszany, jest przytkany i dlatego nie uruchamia się pompa, bo wykrywa opór.

Z tego co wiem, w E9x pompa paliwa powinna pompować ciśnienie od momentu otwarcia auta z pilota

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie tematem. Filtr paliwa wymieniony na nowy jak i cała reszta filtrów olej itp... robiłem to sam więc 100% pewności że to nie wina filtra. Też mi się tak wydaje że pompa powinna startować od razu a nie tak jak w moim przypadku wcale, słychać ją tylko i wyłącznie po wymuszeniu pracy za pomocą bimmer-toola. Dlatego potrzebowałbym wiedzieć czy jest możliwość zakodowania pompy w taki sposób jak pisałem wyżej. Jeszcze się zastanawiam czy to nie przypadkiem początki końca pompy wysokiego ciśnienia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aby wyklarowac. W prelci pompa odpala sie przed odpaleniem auta, w lci dopiero jak krecimy rozrusznikiem. 

Opublikowano

Zauważyłem że samochód bardzo mocno dymi na biało po odpaleniu, przestaje dymić po rozgrzaniu, czy może mieć to związek z problemem z układem paliwowym? Auto posiada DPF i Katalizator.