Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zmieniłem halogeny przeciwmgłowe na te popularne z ali ledowe. 

Zastosowowałem się do instrukcji dostępnej w internecie mówiącej o zmianie w esysie

3061: NSW_L_KALTUEBERWACHUNG  set to: nicht_aktiv 
 3061: NSW_L_WARMUEBERWACHUNG  set to: nicht_aktiv 
 3061: NSW_L_KURZSCHLUSS   set to: nicht_aktiv 
 3061: NSW_L_IS_LED    set to: aktiv 
 3061: NSW_R_KALTUEBERWACHUNG  set to: nicht_aktiv 
 3061: NSW_R_WARMUEBERWACHUNG  set to: nicht_aktiv 
 3061: NSW_R_KURZSCHLUSS   set to: nicht_aktiv 
 3061: NSW_R_IS_LED    set to: aktiv 

Wszystko wygląda poprawnie jak na foto jednak obydwa halogeny mimo wyłączenie się delikatnie żarzą. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć który parametr przestawić aby je wygasić? 

Dziękuje za pomoc

ledR.JPG

ledL.JPG

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teoretycznie FEM sprawdza czy jest spalona zarowka, tylko gdy przeciwmgielne sa uzywane, wiec nie powinno tam byc w ogole 12V, gdy przelacznik swiatel nie daje sygnalu o wlaczonych przeciwmgielnych. Jak sie myle, to niech mnie ktos poprawi. Poza tym Ty te funkcje wykodowales. Dziwna sytuacja. Skoro obydwa tak sie zachowuja, to nie jest to tez jakis elektryczny problem, lekkie zwarcie czy cos.

Sprobuj jeszcze takiej opcji. Dopisz do FA kod 5A1, czyli oryginalne LEDowe swiatla przeciwmgielne i przekoduje FEM po VIN, czyli bez recznej zmiany parametrow. Zobacz co wtedy sie stanie.

Opublikowano (edytowane)

Już próbowałem również przez aplikację bimmercode co tak inni polecają. Pomijam fakt, że wysypał część ustawień konfiguracyjnych z startstopa czy składanych lusterek przy zamknięciu auta.

Na dodanie FA nie pomyślałem. Spróbuję w tygodniu jak zgadam się z znajomym. FA $520 usunąć jak dodam $5A1? Tak właściwie jak zmienie te opcje które są wyszczególnione przez aplikacje to powinienem uzyskać ten sam efekt w fem_body co poprzez dodanie FA? Dobrze myślę?

Przechwytywanie.JPG.4c52f6304e473b0685605b88c83d1754.JPG

Wyłączenie kontroli wstecznych nie występuje jako RFS w modul fem_body. Nie ma takiej zmiennej. Czy jest inny sposób na konwersję ich na ledy? Wrzucam w załącznik plik CAF z konkretnego auta

https://www.easypaste.org/file/DiOBrXk7/CAFD.00000794.015.041.203.ncd?lang=pl

Edytowane przez marek789
załączniki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, oczywiscie 520 musisz wyrzucic. No wlasnie nie wiadomo, czy tylko te opcje sie zmieniaja. Trzeba by porownac pliki przed kodowaniem z opcja 5A1 zamiast 520 i odwrotnie.

Wszystkie tylne lampy masz w module REM a nie FEM.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zweryfikuje w takim razie to jutro i dam znać co się udało z tym zrobić. 

7 minut temu, mmw napisał(a):

Wszystkie tylne lampy masz w module REM a nie FEM.

Dzięki, również to sprawdzę w takim razie

Opublikowano

Aktualizacja:

Prawdopodobnie halogeny były wadliwe, przyjechał znajomy z jednym żarzącym się halogenem. Prawy przestał działać jak już podjechał, twierdzi że jeszcze 2h widział że działał 🙄

Mimo to spróbowałem przejść to co @mmw pisał wyżej o zmianie FA i kodowaniu. 

Zmiana FA:
usunięcie $520
dodanie $5A1

Kodowanie FEM_body 
Zmieniło trochę zmiennych w kwestii led jak na foto jednak lewy halogen dalej się żarzył, prawy martwy

zmiana_FA.JPG.75caf43c21b43ed7969b9c4621a5e959.JPG

Przywróciłem FA do stanu początkowego z $520. Zmieniłem zmienne z foto poniżej na te które mogłyby dodatkowo odpowiadać za te halogeny zostawiając przy tym konfiguracje konwersji na LED tzn: 

3061 NSW_R_KALTUEBERWACHUNG -> nicht_aktiv
3061 NSW_R_WARMUEBERWACHUNG -> nicht_aktiv
3061 NSW_R_IS_LED -> aktiv 
3061 NSW_L_KALTUEBERWACHUNG -> nicht_aktiv
3061 NSW_L_WARMUEBERWACHUNG -> nicht_aktiv
3061 NSW_L_IS_LED -> aktiv 

Zmiana_CAF.JPG.2b64acd0dda04e767d53cb188921bd4a.JPG

Bez pozytywnego efektu. 

Konwersje na led świateł wstecznych faktycznie znalazłem w module REM, dzięki!