Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

już kilka razy tak mi się zdarzyło, że po zatrzymaniu samochodu, wyłączam silnik, wychodzę z samochodu a tu wentylatory działają a kurtyna od chłodzenia podniesiona. Raz nawet czekałem, ile to potrwa i wyszło jakieś 5 minut. Dodam, że ostatnie kilometry jadę spokojnie a po zatrzymaniu czekam na wychłodzenie przynajmniej 30 sekund. 

W lato myślałem, że może się jednak silnik/turbina zagrzała, ale jak to mi się pojawiło ostatnio, przy temperaturze bliskiej zera, to stwierdziłem, że to jest co innego. Wydaje mi się, że to może być dopalanie DPF i samochód zapewnia chłodzenie układu. Oczywiście na desce nic się pali i nie informuje, że coś się dzieje.

Co o tym myślicie?

Pzdr.

Opublikowano
15 godzin temu, Marco120i napisał(a):

Raczej to drugie

Pewnie masz rację, bez odpalonego silnika będzie za niska temperatura do wypalania sadzy czy innego gooofna.

34 minuty temu, patryk0402_ napisał(a):

U mnie też tak się dzieje

Dzięki za potwierdzenie. Dzięki temu wiem, że wszystko jest prawidłowo.

34 minuty temu, patryk0402_ napisał(a):

W kontekście wypalania DPF - chyba nie ma opcji żeby bezpośrednio to zweryfikować, prawda ?

Myślę, że tylko podłączenie do komputera może coś pokazać. Szkoda, bo wiedząc, że jest proces wypalania, to bym się jeszcze gdzieś przejechał (np. pooglądać jakieś okazy), by proces się zakończył.

• Lubię to 1